Nyheter

Såhär har det gått för aktiva fonder sedan årsskiftet

Aktiva fonder
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI har fallit med drygt 12 procent i år, utifrån tisdagen 19 maj. Skillnaden mellan de bästa och sämsta fonderna är stor, vilket kan bero på en mängd olika faktorer såsom strategi, investeringsområde, förvaltare etc.

Två olika kategorier som ofta ställs mot varandra är aktiva respektive passiva fonder:

  • En aktivt förvaltad fond försöker slå ett visst index och därmed försöker förvaltarna hitta just de bolag som de tror kommer prestera bättre än snittet.
  • En passivt förvaltad fond följer ett utvalt index, vilket gör att utvecklingen även kommer se likadan ut som det index som fonden följer.

Om man tittar på hur svenska aktiva fonder har presterat sedan årsskiftet är det tydligt att skillnaden mellan de bästa och sämsta aktivt förvaltade fonderna är stort.

En mängd aktiva fonder har utvecklats ungefär som Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index, bland annat SEB Sverigefond och Didner & Gerge Aktiefond.

”För SEB Sverigefond får spararen betala en avgift på 1,42 procent och för Didner & Gerge-fonden ligger avgiften på 1,31 procent. Även Enter Select, C Worldwide Sweden och Cliens Sverige Fokus är ned med 12 procent”, skriver Frida Bratt, sparekonom på Nordnet i en kommentar till Fonder Direkt.

Aktiva fonder som gått ungefär som index i år:

FondAvkastning
Didner och Gerge Aktiefond-12%
Enter Select-12%
C Worldwide Sweden-12%
Robur Exportfond-12%
Cliens Sverige Fokus-12%
SEB Sverigefond-13%
Källa: Morningstar (19 maj 2020)

”Sedan har vi gruppen aktiva fonder som tyvärr gått vilse mellan de tvära kasten på börsen”, fortsätter Frida Bratt och konstaterar att det har gått värst för Robur Sweden High Dividend som fallit med hela 27 procent. Nordea Alfa, också en specialfond, är ned med 21 procent.

Fonderna som är fem procentenheter sämre än Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index:

  • Nordea Swedish Ideas Equity
  • Prior Nilsson Sverige Aktiv
  • Öhman Sverige Hållbar

Aktiva fonder som gått sämst i år:

FondAvkastning
Robur Sweden High Dividend-27%
Nordea Alfa-21%
Nordea Swedish Ideas Equity-19%
Prior Nilsson Sverige Aktiv-19%
Öhman Sverige Hållbar-19%
Nordea Swedish Stars-18%
SEB Swedish Value Fund-18%
Robur Sverigefond-17%
Källa: Morningstar (19 maj 2020)

Men det finns även ett flertal aktiva fonder som har presterat betydligt bättre än OMXSPI.

”Consensus Sverige Select ligger faktiskt på ett litet plus sett från årsskiftet. Och Handelsbanken Sverige är tillbaka på samma nivåer som vid årsskiftet. Spiltan Aktiefond Stabil har lyckats begränsa fallet till -6 procent och Skandia Sverige Hållbar till -7 procent”, meddelar Frida Bratt.

Aktiva fonder som lyckats bäst i år:

FondAvkastning
Consensus Sverige Select1%
Handelsbanken Sverige0%
Spiltan Aktiefond Stabil-6%
Skandia Sverige Hållbar-7%
Lannebo Sverige Hållbar-9%
Källa: Morningstar (19 maj 2020)

Det är däremot viktigt att poängtera att mätperiod är extremt kort och att för stora slutsatser inte kan dras utifrån denna data, enligt Frida Bratt.

”Självklart måste man se på avkastningen i ett mycket längre perspektiv. Men det här kan tjäna som en ögonblicksbild, en illustration, över hur olika bra förvaltare lyckas parera svängningar på marknaden. En hel del fonder begränsas också av sin placeringsinriktning. De kan inte avvika för mycket från den, för då blir fonden helt enkelt något annat än den utger sig för att vara”, förklarar Frida Bratt.

Vill man som sparare ha en chans att få sitt kapital att växa mer än index måste välja en fond med äkta aktiv förvaltning. Tracking error ska vara över 3, helst 4, och active share över 50, helst 60, förklarar Frida Bratt.

”Aktiv förvaltning är för spararen något av en chansning. Dels på grund av avgiften, dels för att en förvaltare som avviker mycket från index ju också kan trampa helt snett. Det ställer krav på grundlig analys av fonden från spararens sida innan ett köp (och den analysen är inte alldeles enkelt att göra för den vanlige spararen)”, resonerar Frida Bratt.

Den sparare som inte vill chansa eller lägga tid på att analysera förvaltning gör klokt i att välja indexfonder, enligt sparekonomen.
”Då betalar man inte för mycket. Man får acceptera att fonden aldrig kommer gå bättre än snittet, men inte heller sämre”, förklarar Frida Bratt.

Artikeln senast granskad: 22 maj, 2020

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer