Nyheter

SAS får mångmiljardstöd

sas vinge
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

SAS får nu statliga kreditgarantier om 3 miljarder kronor från Sverige och Danmark för att dämpa effekterna av coronaviruset.

Den pågående spridningen av coronaviruset innebär stora påfrestningar för transportbranschen, inte minst flygbranschen. Efterfrågan på flygresor har på mycket kort tid i princip upphört sedan land efter land utfärdat reserestriktioner i takt med spridningen av coronaviruset. Flera flygföretag befinner sig i en akut ekonomisk situation och har svårt att få lån på kapitalmarknaden.

Därför går nu staten in och erbjuder flygbranschen lån på totalt 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder riktas till SAS. Lika mycket garanteras av SAS andre storägare Danmark. Sverige och Danmark är största enskilda ägare i SAS. Totalt ges kreditgarantier på 3 miljarder kronor.

Flyget är idag av stor betydelse för att fungerande kommunikationer i hela landet ska kunna upprätthållas. Det är viktigt för det svenska näringslivet men också ur krisberedskaps- och totalförsvarshänseende samt för flera olika typer av samhällsviktiga transporter, som till exempel sjuktransporter, räddnings- och brandflyg, meddelar finansdepartementet i ett pressmeddelande.

SAS har en stor betydelse för både Skandinaviens och Danmarks tillgänglighet. Det berör i hög grad också arbetsplatser, verksamheter och hela ekonomin, meddelar den danska finansministern Nicolai Wammen.

Beskeden beskrivs av de båda finansdepartementen som ”en första omgång” i räddningspaket som ska säkerställa flygbolagets överlevnad.

På tisdagen steg SAS aktie med 3,4 procent, men sedan viruskrisen nådde Europa har ett redan sargat börsvärde rasat med ungefär en tredjedel.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer