Nyheter

SAS pausar verksamheten – Anställda permitteras

SAS paus
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

I söndags eftermiddag kom beslutet från SAS om att pausa majoriteten av verksamheten. 10 000 anställda permitteras.

På grund av effekterna från coronaviruset (COVID-19) och de åtgärder som myndigheter har vidtagit är efterfrågan på flygresor nu i princip obefintlig, meddelar SAS i ett pressmeddelande. SAS har därför beslutat att från och med måndagen den 16 mars pausa majoriteten av verksamheten fram till dess att det åter finns förutsättningar för kommersiella flygresor.

I en presskonferens berättade SAS vd Rickard Gustafson att en majoritet av planen kommer att stå kvar på marken medan man fortsätter åka till vissa nyckeldestinationer.

Med omtanke för SAS kunder kommer bolaget de närmaste dagarna upprätthålla en viss trafik, i syfte att möjliggöra hemresor från olika destinationer. Vi kommer stå till myndigheternas förfogande för att på deras uppdrag ta hem strandsatta medborgare eller upprätthålla samhällskritisk infrastruktur, så långt det är möjligt, meddelar SAS.

“Att fortsätta flyga till enstaka platser som London och Frankfurt samt inom Sverige kommer att bli en stor förlustaffär. Tolv eller 20 passagerare på ett plan med kapacitet för 120 personer, det säger sig självt. Även att flyga hem personer kommer att innebära förlust eftersom planet då är tomt ena vägen”, meddelade Rickard Gustafson.

SAS tvingas permittera personalen

SAS tvingas till tillfälliga personalneddragningar upp till 10 000 medarbetare, vilket motsvarar ungefär 90 procent av den totala arbetsstyrkan. Neddragningarna kommer att genomföras i alla delar av verksamheten, i enlighet med nationella regelverk. Dessa åtgärder görs i syfte att kunna återgå till normal verksamhet så snart det är möjligt, meddelar SAS.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer