Nyheter

SAS räddat av miljardlån

SAS miljardlån
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

SAS räddas av den svenska och danska staten genom ett garanterat lån på 3,3 miljarder, så att flygbolaget kan överleva coronaviruskrisen.

SAS har tecknat ny kreditfacilitet på 3,3 miljarder SEK med en löptid på tre år, garanterad med upp till 90% av den svenska och danska staten. SAS aktie ökade kraftigt när nyheten om lånegarantin blev känd.

-Vi är glada över att vi har kunnat ingå ett avtal om kreditfacilitet med stöd av den danska och svenska regeringen. Avtalet ökar vår finansiella flexibilitet, vilket är avgörande i en tid då merparten av vår flygplansflotta står på marken, säger SAS finansdirektör Torbjørn Wist, i ett pressmeddelande.

Lånepaket till flygbolag

Ända sen de skandinaviska regeringarna meddelade om kreditgarantier till flygbolag har SAS arbetat med fyra nordiska banker samt myndigheter i respektive land för att förtydliga kriterierna och villkoren för garantierna. Lånepaketet koordinerades av SEB, och arrangörer är Danske Bank, Nordea, SEB och Swedbank.

Det garanterade lånepaketet, som har godkänts av Europeiska kommissionen och beslutades i samband med coronakrisen, är ämnat för att stödja flygbolags likviditet under krisen fram till dess att verksamhet kan återupptas.

Fortsatt förhandling om stöd från Norge

Med hjälpmedlet från Sverige och Danmark på plats fortsätter SAS deras fokuserade arbete med att minska kostnaderna. “Parallellt söker vi ytterligare stöd från de skandinaviska staterna för att kunna säkerställa att SAS fortsätter vara en ledande och bärande del av skandinavisk infrastruktur. Som en del av detta fortsätter vi vår dialog med den norska regeringen för att ta del av lån med statlig garanti uppgående till 1,7 miljarder norska kronor”, säger Torbjørn Wist, CFO SAS.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer