Privatekonomi

Sätt upp kvartalsmål för sparandet

Kvartalsmål för sparandet
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Satte du ett nyårsmål för 2016 när det kommer till sparande – hur gick det? Visst är det svårt att bestämma mål för ett helår?

Det var länge sedan jag satte ett eget mål för ett år för det är faktiskt svårt att bestämma något på förhand och hålla i det ett helt år, vi människor är helt enkelt inte byggda för att planera så långt in i framtiden.

För att bygga vanor, vare sig det kommer till träning, eller sluta röka eller att spara pengar så finns det mycket forskning kring ämnet och nästan alla kommer fram till att det är enklare om vi delar upp målet i mindre steg.

När det kommer till din privatekonomi så är det sällan du kan sätta ett mål för ett helt år, självklart kan du säga att du vill spara undan X kronor men du kanske också har massa flyktiga skulder som också skulle må bra av att försvinna. Så vi kan hellre försöka sätta upp mål för varje kvartal så ser du resultatet tidigare och det blir enklare att genomföra.

Skriv ner dina mål

Det första du bör göra är att sätta dig med penna och papper och försöka skriva ner allt du vill uppnå, vare sig om det kan ske om en månad eller om 5 år. Tanken här är att brainstorma för att därefter kunna se vad som är realistiskt att göra.

Om du tittar på vår exempellista så ser du att vi har blandat kortsiktiga och långsiktiga mål och det är helt okej, försök få ut allt ur huvudet bara.

Vad är din tid värd?

Sätt realistiska mål för året

Så vad exakt kan du göra under ett år? Du kommer antagligen inte komma betala av ditt studielån helt men du kanske kan sätta ett mål på att betala in 20 000 kr extra i slutet av året mot ditt lån.

Ett annat exempel är att minska utgifterna, att undvika köpa en kaffe på morgonen är ett tips som ofta dyker upp men det finns en poäng här. Du kanske har skapat dig en vana att beställa från Onlinepizza på fredagar när du egentligen har mat du kan laga till för en bråkdel av kostnaden. Genom att minska dessa utgifter så kommer du se resultatet nästan direkt och det blir enklare med en boost i förtroendet att du kan göra det här.

Inte alla månader är lika

Det finns 12 månader på året vilket innebär 4 kvartal som du kan sätta dina mål i. Däremot så ser inte alla månader likadana ut, det kan vara svårt att jämföra februari med december när det kommer till utgifter. Sätt dina tyngre sparmål på kvartalen som du vet att det blir enklare.

Första kvartalet (jan, feb och mars)

  • Betala av billånet. Du kanske har 20 000 kr kvar på att helt betala ditt billån vilket skulle spara dig en massa kostnader som annars går till ränta och avgifter. Det är en lågt hängande frukt och det kan vara värt att rikta extra inkomsten mot lånet.
  • Sätt upp ett månadssparande. Detta är ett mål som kan följa dig genom hela året men det viktigare är att du kommer igång. Det kanske också sker att du behöva pausa månadssparandet under november och december men har du redan sparat undan pengar i 10 månader så ligger du redan bra till.
  • Börja spara inför semestern. Börja lägg undan en mindre summa för semesterresan i sommar för första kvartalet så blir det inte lika tungt senare.

Så hur vill du planera upp dina kvartalsmål är upp till dig och vissa mål kanske sträcker sig över ett helår men kan delas upp till enklare steg för varje kvartal. Med semesterresan så kanske du bestämmer dig att spara undan 1 000 kr per månad första kvartalet och därefter spara 3 000 kr per månad under nästa kvartal. Det är du själv som vet vad som brukar ske under året och det är upp till dig att planera.

Gräla inte om pengar

Berätta för andra

Om du bara håller dina mål till dig själv så är det enklare att ge upp men om du berättar till dina föräldrar, dina vänner eller planerar upp målen med din sambo så blir det enklare. Anledningen är för att människor undviker pinsamma situationer och det kan ge dig en extra spark att faktiskt komma dit du vill.

Slutsats

Att sätta upp kvartalsmål för din privatekonomi gör det enklare att hålla på din budget, betala av extra på lån och komma iväg till en resa som du alltid velat göra.

Genom att berätta för andra om dina mål så får du en psykologisk fördel när det kommer till att nå dina mål. Du kanske har försökt sluta röka en gång och sedan börjat igen en dag senare – om du berättat för dina vänner att du planerar att sluta så känns det mer pinsamt när du börjar röka igen. Du får också extra hjälp för dina vänner vill ju självklart att du skall lyckas.

Självklart så är detta en metod som fungerar på annat än din privatekonomi utan detta kan appliceras på allt du vill göra. Du kanske vill börja gymma eller sluta röka, det blir vad man säger, flera bäckar små gör en å.

Artikeln senast granskad: 22 oktober, 2023

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer