Nyheter

Skatteverket avslöjar det här kollar vi extra på i år

Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

I år granskar Skatteverket Städ- och transportbranschen med extra fokus i arbetet mot svartarbete och andra brott i arbetslivet.

Varje år väljer Skatteverket ut ett antal områden att granska lite extra noga, där de samarbetar tillsammans med en rad andra myndigheter i granskningen. Det är framför allt polisen och Arbetsmiljöverket som kommer göra kontrollerna ute på arbetsplatserna. Förra året granskades den digitala ekonomin: influensers, handel med kryptovalutor och e-handeln.

I år har Skatteverket valt att granska mer traditionella områden. Där bland privata kostnader och oredovisade förmåner i företag, svartarbete inom framförallt städ och transport samt id-fusk i form av bland annat skenutvandring. Skatteverket meddelar även att arbetet mot penningtvätt kommer öka.

Många företag gör fel

Det privata kostnaderna och oredovisade förmåner är enligt Skatteverket det vanligaste orsakerna till att små och medelstora företag får höjd skatt. Skatteverket menar på att hela 4 av 10 företag gör fel och att skattefelet beräknas gå upp till ca 8 miljarder kronor om året. För att undvika att göra skattefel läs vår artikel om deklaration. 

Fusk i transport och städbranschen

I transportbranschen och städning av stora företagslokaler och offentliga miljöer, meddelar Skatteverket att det förekommer svartarbete, illegal arbetskraft, falska fakturor och osanna löneuppgifter.

De är svårt att utföra kontroller inom städbranschen, i och med att mycket av arbetet sker bakom låsta dörrar efter stängning och på helger. De är hög personalomsättningen där andelen utländsk arbetskraft också är hög. Polisen och Arbetsmiljöverket kommer bland annat kontrollera att personalen inte jobbar under vedervärdiga arbetsvillkor.

Risk att åka fast

De som jobbar utan arbetstillstånd riskerar att åka fast. Men den primära uppgiften är att komma åt dem som utnyttjar människorna i den här branschen. Utöver städbranschen kommer Skatteverket också granska transportbranschen extra. Skatteverket meddelar att man vet att människor blir utnyttjade.

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer