Blogg

Smarta plånbokstips i hög- och lågkonjunktur

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det går faktiskt att göra bra affärer och dra nytta av det ekonomiska läget, även i en lågkonjunktur. Eftersom efterfrågan minskar på exempelvis vitvaror och bilar så har du möjlighet att pruta och göra riktigt bra köp.  Eftersom många behöver kontanter så finns det goda möjligheter att göra klipp på andrahandsmarknaden.

Om du funderat på att investera i en begagnad märkesväska kan lågkonjunkturen vara ett riktigt bra tillfälle.

– Se till att ha en ungefärlig koll på vad saker och ting kostar i normala fall och  som nya, så ökar dina chanser att göra klipp på andrahandsmarknaden.  Om du exempelvis köper något begagnat på Blocket som legat ute till försäljning länge så har du ett bra tillfälle att pruta, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Räntan är ovanligt låg just nu och Ylva Yngveson spår en höjning andra halvåret 2010. För dig som bor i bostadsrätt är det smart att öka din amortering, alltså att öka avbetalningstakten på ditt bolån.  Om du betalat av en stor del av ditt lån när räntan höjs så finns det mycket pengar att spara.

Smarta plånbokstips i en lågkonjunktur

Jobbskatteavdraget ger dig som jobbar mer pengar över i plånboken. Det är lockande att spendera dem på shopping, men utmana dig själv genom att tänka ett steg längre, sätt av de extra hundralapparna till ett månadssparande istället.

Kontakta din bank och kolla om du får samla ihop alla dina smålån i ett stort lån.  Små lån från mindre långivare har ofta höga räntor och om du bakar ihop smålånen hos din bank kan du spara flera hundralappar per månad så länge ränteläget är hyfsat lågt.

– Arbetsmarknadsläget spås bli ostadigt även i år, så om du har ett jobb är det smart att hålla fast vid det. Passa istället på att utforska dina talanger, sätta upp karriärmässiga mål och utbilda dig så du är attraktiv på arbetsmarknaden när det vänder, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Smarta plånbokstips när det vänder

Ha marginaler för en räntehöjning. Gör en kalkyl så du har råd med en räntehöjning. Om två år kan räntan vara tredubbel mot dagens läge, planera så du har råd med det och var beredd på att dra ner lite på din konsumtion.

Förhandla dig till kompetensutveckling. Under en lågkonjunktur är verksamheten lite lugnare på många arbetsplatser. Då har du en bra chans att vidareutbilda dig.  Välj ut ett par utbildningar eller fundera på vilket område du vill vidareutvecklas inom och gör dig redo för en förhandling med chefen.

Se dig om efter nya karriärmöjligheter. Nu vågar företagen anställa igen efter lågkonjunkturen, så håll ögonen öppna efter intressanta möjligheter. Var ute tidigt, så slipper du åtminstone delvis konkurrensen från andra jobbjägare som inte vågat söka nytt jobb under lågkonjunkturen.

Smarta plånbokstips i en högkonjunktur

Dra nytta av prisfallet på bostadsmarknaden. Passa gärna på att sälja din lägenhet när bostadspriserna har stigit, men tänk på att det också blivit dyrare att köpa lägenhet, om du funderar på att byta upp dig.

Löneförhandla. Många arbetsgivare har hållit hårt i plånboken under lågkonjunkturen och när tillväxten tar fart igen har du goda möjligheter att förhandla upp din lön.  Rusta dig med starka argument och ta vara på möjligheten!

Gör en budget för det kommande året. Om du sprider ut dina större utgifter, exempelvis nya hushållsapparater och resor över året, slipper du leva snålt vissa perioder. Grunda för nästa lågkonjunktur genom att öppna ett ”lyxkonto” och ett ”buffertkonto”.

Pengarna på lyxkontot kan gå till en weekendresa, spa-behandlingar och shopping som ger guldkant på tillvaron, medan pengarna på buffertkontot är reserverade för räntehöjningar och oförutsedda utgifter

Artikeln senast granskad: 1 april, 2017

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer