Blogg

Smarta tips för att spara pengar

spara in pengar
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Här samlar vi våra bästa tips att spara in pengar för att du skall ha råd för allt annat. Vi djupdyker på vissa av tipsen som tas upp här i vår större sparartikel.

Allmänt

Ha ett buffertsparande

Du kommer må bättre och är bättre utrustad för oväntade utgifter om du har en sparbuffert.

Ta hand om dig själv

Sköt om dina tänder, var ute och rör på dig och undvik ohälsosamma vanor så kommer du inte bara spara pengar utan må bättre.

Använd dig av en VPN

Genom att använda dig av VPN kan du skära ner på ev. strul som kan uppstå när du är utomlands.  MakeItSecure har sammanställt en bra lista på de bästa VPN:erna 2022.

Sluta rök

Att röka är dåligt för din hälsa men blir också väldigt dyrt. Röker du i snitt 1 paket om dagen så talar vi om kostnader över 20 000 kr om året som du annars hade kunnat göra något roligt för.

Investera dina pengar

Om du har pengar liggandes på ett gammalt bankkonto med låg ränta så kan du kolla över dina alternativ för att investera pengarna i aktier eller fonder.

Mat

Gör en shoppinglista innan du åker och handlar

Genom att redan på förhand bestämma vad du skall äta under veckan så slipper du impulsköpa dyra produkter.

Handla inte mat när du är hungrig

Denna går hand i hand med nr 2. När du är hungrig så är det ännu enklare att en godisbit slinker ner i matvarukorgen.

Gör storkok

När du ändå lagar en gryta så gör storkok och frys in så kan du sänka kostnaden per måltid rejält och med matlådor i frysen så slipper du..

Undvik äta ute

Det är frestande att äta ute på restaurang, speciellt med arbetskollegorna men när lunchen lätt går runt 100 kr i Stockholm så blir det en dyr affär. Ät dina matlådor och var glad över de extra pengarna du har!

Handla rabatterad mat

På söndagar brukar många affärer sätta halva priset på kött som är på väg ut och det kan vara enkelt att göra ett klipp. Köttfärs är ett typexempel där du kan köpa mycket och sedan frysa in i portionspåsar för en billig kostnad.

Se över dina abonnemang

I hemmet

Slå av lyset när du lämnar ett rum

För vissa så är de glada att vara miljömedvetna men du kan spara en ett antal kronor om året om du stänger av lysen (och elektronik) när de inte behöver användas.

Kolla över abonnemang

Du kanske har ViaPlay och Netflix.. och HBO Nordic och du behöver antagligen inte allt. Du kanske betalar för TV kanaler du inte längre använder för att Netflix fungerar så bra? Kolla vilka abonnemang du kan säga upp. Flera bäckar små!

Köp i andrahand

Genom att hålla utkik i Facebook grupper och blocket så kan du göra klipp och spara in tusentals kronor. Ni kanske är sugna på en ny soffa men kanske inte vill lägga 12 000 kr, visst vore det då bra om ni får en ettår gammal soffa i bra skick för 3 000 kr istället?

Mikrovågsugnen > ugn

Mikrovågsugnen är billigare att använda än ugnen i längden. Det kan låta tråkigt men det är bra för de som gillar sina frysta matlådor.

Se över ditt elavtal

När såg du över ditt elavtal senast? Kolla så att du inte ligger på ett dyrt tillsvidarepris. Det kan finnas andra aktörer i ditt område som kan sänka dina elkostnader med ett par hundralappar i månaden.

Undvik att använda elementen

Uppvärmning av din lägenhet eller hus kan vara dyrt och trots att det är lockande på vintern så kan du istället lägga på extra klädlager när du är hemma och dra fram extra filter och lägga i sängen.

Flytta ihop med någon

Enklare sagt än gjort – du kanske till och med värdesätter att vara den enda som bor i hemmet men när båda jobbar och delar de fasta kostnaderna i hemmet så är det flera tusenlappar i månaden du sparar.

Förhandla om ditt bolån

När förhandlade du om ditt bolån senast? Bankerna är mer än villiga att sänka dina räntekostnader om du kan tänka dig engagera dig mer pengar i deras verksamhet som exempelvis försäkringar och sparande.

Se över dina försäkringar

Behöver du verkligen en drulleförsäkring eller har du satt lösöret på 300 000 kr för din etta på hemförsäkringen? Se över dina försäkringar.

Duscha kortare

Betalar du för vattnet i din bostad så kan det vara smart att duscha snabbare.

Stäng av vattnet när du diskar

Du behöver inte ha vattenkranen gåendes hela tiden medan du diskar utan du kan låta kranen stå av tills du börjar bli klar.

Full tvätt- och diskmaskin

Har du enstaka bestick och en tallrik som behöver diskas? Diska det själv eller låta det stå i diskmaskinen tills den är full nog för att köras.

Billiga resor

På semestern

Planera semestern kring röda dagar

Genom att lägga din semester kring exempelvis påsk så kan du spara in ett antal semesterdagar som kan användas vid ett senare tillfälle.

Res i rätt säsong

Behöver du verkligen åka till Thailand under vintern när alla andra tänker på samma sak eller kan du tänka dig åka under sommaren? Det skiljer sig flera tusenlappar beroende på när på året du åker. Lär dig mer om när du ska resa här.

Bo på vandrarhem

Reser du själv eller med din partner så kan ni titta in på vandrarhem i stället. De brukar oftast kosta en bråkdel av vad en hotellnatt går för och du kommer aldrig ha en trist stund och får chansen att lära känna massa människor.

Behöver du en extra reseförsäkring

Oftast brukar reseförsäkringar som resebolagen erbjuder inte vara speciellt bra och din hemförsäkring brukar redan täcka det mesta när du är ute och reser. Betalar du med ett kreditkort så brukar en extra försäkring tillkomma.

Undvik dyra roamingavgifter

Det blir billigare och billigare att surfa utomlands men det kan fortfarande bli en dyr historia. Om du känner behovet att ha internet under resan så kan du kolla om landet du skall besöka säljer mobilt internet som du kan använda i stället.

Boka i tid

Man kan ha tur och hitta klipp kort inpå avgångsdatum men börja kolla redan 3 månader innan så du bildar dig en uppfattning om priserna. För internationella flyg så rekommenderas man köpa sina flygbiljetter runt 60 dagar innan avgång.

Tungt utan sparbuffert

Bilen

Köp en problemfri bil

När du köper din nästa bil undersök lite hur dyra de är att underhålla. Vissa bilar är mer problemfria än andra och kan spara in dig både pengar och huvudvärk med tiden.

Köp bilen kontant

Undvik att ta bilar på avbetalning, de blir ofta en kostsam historia med alla avgifter.

Ha rätt bilförsäkring

Behöver du verkligen en helförsäkring på din gamla Ford från 2005? Antagligen inte.

Gör enklare underhåll själv

Ta hjälp av YouTube och lär dig göra enklare underhåll på bilen själv så slipper du dyra avgifter. Vill du verkligen lämna in den på en verkstad för ett oljebyte för flera hundra kronor eller kan du tänka dig göra det själv?

Samåk

Är ni flera som åker till jobbet på morgonen i samma stad? Låt en köra så sparar ni in bensin som kan gå till annat.

Skatteavdrag för resor till och från jobbet

Kommer du över 11 000 kr så har du rätt till att göra avdrag på dina resor till och från jobbet och kan se till att du alltid får en bra skatteåterbäring att vänta på.

Ecodriving

Ecodriving kan vara lite av en tråkig körstil men utöver att vara snäll mot bilen så sparar du in pengar i båda underhåll och bensin.

Har du några egna tips som vi inte nämnt i vår lista? Kommentera nedan!

Artikeln senast granskad: 31 mars, 2017

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer