Sparande

Spara pengar – Så här börjar du ditt sparande 2021

Börja spara pengar
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Du har äntligen tagit beslutet att börja spara pengar – jättebra! Vägen till ett hälsosamt sparande är lättare än vad man tror men hur börjar man? Hur får du in mentaliteten att börja spara varje månad?

Det största misstaget människor gör med sitt sparande är att spara pengar de inte har råd med vilket i sin tur leder till att man hela tiden måste plocka från sitt sparkonto för att väga upp vardagen.

Här kommer våra bästa tips och tricks till hur du ska börja spara pengar på rätt sätt så kommer du inom kort ha tillräckligt med pengar för att känna dig trygg vid ekonomiska beslut.

Kom igång – Var tar dina pengar vägen?

Det är slutet av månaden och ditt lönekonto ser tomt ut och man känner att nudlar kanske är den enda utvägen för att överleva tills helgen. Det är tyvärr en vanlig situation för många i Sverige: En större del av den svenska befolkningen har inte ens ett sparande på över 24 000 kr och en fjärdedel har inget alls.

Vi rekommenderar alltid att du sätter upp ett sparande för alltifrån buffert till resor och det är lätt att rekommendera att du avsätter 10% av din lön för det. Men för att göra detta kan det vara smart att ta reda på var dina pengar faktiskt går till.

Sätt dig ner och gå igenom din ekonomi och kolla på dina utgifter – Märker du att det försvinner mer pengar än vad som kommer in? Att skaffa sig en bra överblick över sin privatekonomi är alltid första steget: Sätt upp en budget och skriv ner alla utgifter så ser man väldigt fort vad man kan förändra och skära ner på.

Använd hjälpmedel som Tink

Tink är en utmärkt app för Android / iOS som du kan koppla mot de vanligaste bankerna för att få en uppställning var dina pengar går på. Vi på Buffert använder det själva och är ett enkelt sätt att sätta igång.

Identifiera kostnader

Som första steget så behöver du identifiera vilka fasta kostnader du har som alltid kommer oavsett hur sparsam du försöker vara. Dessa går självklart att påverka (flytta till billigare boende exempelvis) men som start så är det viktigast att få en bra överblick då dessa inte kan påverkas lika mycket som exempelvis nöjen.

Med fastna kostnader syftar vi på saker som hyror, lån, resor till och från jobbet.

NamnKostnad
Boende4900
Resor till och från jobbet3054
Försäkring300
Lån (CSN)837
Mobil300
Totalt per månad9391

 

Nu har du en uppfattning på de kostnader som dras varje månad. Nu kan du börja gå igenom ditt kontoutdrag (eller använda Tink!) och börja leta efter de utgifter som inte tillhör dessa poster.

Tink - mat och dryck

Kollar vi på en av våra utgifter varje månad så kan vi se att under ett år så går 11 704 kr på att äta ute (975 kr/mån). Vi kan också se att jag lägger 3 562 kr varje månad på livsmedel.

Jag blir själv förvånad varje gång jag tittar var mina pengar går och även om du själv tänker att du är sparsam så inser man snabbt att det finns vissa utgifter som går att minska.

Det som är intressant är att försöka samla alla utgifter så vi i nästa steg kan kolla vad vi kan minska på.

Sätt mål för ditt sparande

Börja med att sätta ett mål – det ska vara genomförbart, mätbart och realistiskt. Tänk inte att du ska sätta undan 25% av inkomsten direkt utan tänk realistiskt på hur mycket du kan spara varje månad och vad som är genomförbart under de kommande tolv månaderna.

Detta kräver själv-disciplin och lite uppoffring när det kommer till spenderande (det är trots allt ett mål!) men det är viktigt att vara ärlig mot sig själv och inte satsa för högt.

Använd våran sparkalkylator

Ta hjälp av vår kalkylator för att sätta upp ett långsiktigt mål: Ett sparande behöver nödvändigtvis inte vara ett specifikt mål – t.ex. resor utan kan vara för att skapa sig en trygghet vid osäkra tider eller händelser.

Beroende på om du väljer att spara pengar via ett sparkonto eller om du exempelvis vill investera pengar i fonder och aktier så kan avkastningen i procent % skilja sig markant.

Trimma fettet – Vilka utgifter kan du påverka?

När du väl har en budget framför dig så är det dags att kolla hur du kan reducera ditt spenderande för att spara mer pengar. Var ärlig med sig själv när du kollar på utgifter:

 • Behöver du verkligen gym-medlemskapet?
 • Äter du ute väldigt ofta?
 • Betalar du för tjänster varje månad som du inte använder?

Många av sakerna är lätta att identifiera medans andra som att exempelvis betala för mycket på elabonnemanget inte alltid är lika lätt. Gör dig av med alla medlemskap du inte använder, gå igenom alla abonnemang som finns för hushållet och se om man kan få bättre villkor så kommer du bli överraskad hur mycket ditt sparande kommer gå upp när du gör små förändringar.

Saker som el, tv, internet och telefon går oftast att sänka kraftigt om man tittar runt.

Betala av skulder

Har du någon skuld, framförallt sådana med höga räntor, jobba hårt och betala av dom så fort som möjligt. All ränta du betalar i dagsläget är pengar du kan lägga på sparandet istället – Det gäller att vara konsekvent och få det i rullning.

Se över vilka lån du har och se om du kan samla flera små under ett stort lån istället så kan man få ner räntan kraftigt.

Omförhandla bolån

Om du äger en villa eller en bostadsrätt: när var sista gången du omförhandlade ditt bostadslån? Om du har ett bolån så kan kan en sänkning på enstaka procentenheter betyda flera tusen kronor i besparing varje år. Du kan kontakta din bank och boka ett möte så kan ni tillsammans se över vad som går att göra. Bankerna brukar oftast vilja ha motkrav som att du samlar försäkringar under dem eller kanske sparar i deras fonder men det kan vara en liten kostnad mot vad du sparar.

I praktiken innebär det att lägga alla pengar du vanligtvis sparar direkt på lånen för att få ner räntorna så fort som möjligt.

Minska kostnaderna

Nu vet vi identifierat de fasta utgifterna som är svåra och ändra på och samtidigt bildat oss en uppfattning vilka andra utgifter vi har. Vad kan vi göra nu för att minska våra kostnader? Här kommer ett par tips på saker som enkelt går att dra ner på.

Sluta röka

Om du är en rökare så har du säkert hört att det är dåligt för hälsan men det är minst lika dåligt för din ekonomi. Röker du 1 paket om dagen så är du uppe i 21 900 kr per år som du kan spara in om ett paket kostar 60 kr. Det är nästan 22 000 kr och bara den kostnaden kan vara grunden för din buffert eller en resa 2v i Thailand.

Äta ute

Även om en måltid på stan kan vara ett trevligt sätt att spendera lunchen på så är det oftast inte en kostnadseffektiv lösning. Börja med att laga mat hemma kvällen innan så kan man dra ner oerhörda kostnader beroende på hur ofta man tidigare ätit ute.

Vill du ha fler tips? Kolla in våran artikel om de 10 bästa sätten att spara pengar.

Sätt igång med sparandet

Om du gjort alla steg och minskat dina utgifter så är det dags att börja lägga undan innan du blir för bekväm med de extra pengarna. Om du vet hur mycket du sparar i utgifter varje månad så kan du direkt lägga in dem på ett sparkonto. Använd vår kalkylator så kan du se hur mycket dina pengar kan växa med tiden.

Automatisera det

När du äntligen har börjat få pengar över varje månad – spara det! Se till så att du aldrig behöver göra ett medvetet val att spara – sätt upp en stående överföring till sparkontot när lönen trillar in på kontot.

Gör det till vilken annan räkning som helst: Får du in mentaliteten att pengarna inte existerar redan från början så blir det mycket lättare att spara.

Stående överföring
(Sätt upp en stående överföring i din bank till den 25:e så behöver du inte tänka på det.)

Tro på dig själv och sätt mål

Om du gjort alla steg och minskat dina utgifter så är det dags att börja lägga undan innan du blir för bekväm med de extra pengarna. Om du vet hur mycket du sparar i utgifter varje månad så kan du direkt lägga in dem på ett sparkonto. Använd vår kalkylator så kan du se hur mycket dina pengar kan växa med tiden.

Sätt upp mål – är det en sparbuffert vid eventuella olyckor eller är det t.ex. en resa? När du vet vad du sparar till så är det lättare att inte råka falla tillbaka på gamla banor. Följer du dessa enkla tips så kommer du fort igång med sparande.

Lycka till med ditt sparande och kom ihåg att det viktigaste är att komma igång redan idag!

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

1 kommentar

 • Hej Axel,

  Riktigt bra tips måste jag säga!
  Saknade dock ett tips som direkt är relaterat till en av de vanligaste kostnaderna man har och som man direkt kan påverka vilket är att handla smartare i kategorin mat!
  Då allt fler butiker börjar bli digitala så ploppar det upp nya tjänster som gör det lättare att kunna jämföra mellan matbutikerna.

  Ett av spartipsen som många tar till sig är att sälja bilen och använda sig av bilpooler eller liknande och få bort fasta och rörliga kostnader som är otroligt höga. När man saknar bil blir det svårare att storhandla och man tenderar till att göra mindre inköp(speciellt om man inte kan låna en bil eller ha tillgång till en bilpool) och lösningen på detta är att beställa hem maten!

  Idag har alla större dagligvarubutiker en digital närvaro och det ploppar upp nya koncept för basvaror som gör förenklar ens vardag och sparar både tid och pengar för oss alla.
  Mina tips är att handla säsongsprodukter, bättre både för miljö och världen samt för plånboken.
  Hoppas detta ger lite vägledning till er alla och hoppas Axel kanske kan skriva mer om hur mycket det går att spara i den här kategorin

Kommentarer