Recensioner

Sparbankerna – Information om räntor och lån

Sparbankerna

Sparbankerna är en väldigt speciell typ av bank – den är annorlunda i jämförelse med många av konkurrenterna. Sparbank är en associationsform för att bedriva bankverksamhet, vilket innebär att det saknar en egentlig ägare. Istället är det bankens styrelse som står för den ledande rollen vilket ger banken fördelen med att banken drivs utan något vinstintresse utan istället är det slutgiltiga syftet är att främja sparsamheten.

Alla vinster måste därmed delas ut enligt vad som ursprungligen stiftats, eller återinvesteras i banken.

Organisationen

Historien om sparbankerna grundar sig i det urfattiga bondesamhället – den fattiga levnadsstandarden ledde till en ohållbart situation för en mängd av Sverige invånare. För att lösa detta uppmanade regeringen olika församlingar att bilda sparbanker. Dessa är precis vad det låter som – banker vars uppgift var att uppmuntra och främja sparandet hos de olika kunderna.

Vinsten ifrån verksamheten skulle inte heller tas ut, den skulle gynna verksamheten för att hjälpa satsningen ytterligare. Den första sparbanken som vi känner den idag grundades i Göteborg 1820, och efter det så har sparbankerna formats. Nu har Sverige drygt 60 olika sparbanker runtom i landet och de strävar efter vad de själva kallar för en lokal verksamhet, där närheten till kunderna alltid ska ligga i fokus.

Fördelar med Sparbankerna

Idag har Sparbankerna ett samarbete med Swedbank för att nå ut till så många kunder som möjligt i Sverige. Med hjälp av detta så har de ett rikstäckande område vilket gynnar kunderna i hela Sverige. De strävar fortfarande efter att erbjuda samma tjänster som de gjorde redan ifrån början – att hjälpa kunden med sparandet.

Detta kanske är självklart till viss mån, då det är en banks uppgift – men Sparbankerna ser stolt till sin historia och anledning till hela organisationen startade ifrån början. Man ska vara noga med att inte beblanda Sparbanken och Sparbankerna riksförbund – även om de strävar efter samma mål så är det två olika typer av organisationer.

Information

Prislista

Bankkort250 kr/år
Uttag0 kr
Övertrasseringsavgift100 kr
Påminnelseavgift50 kr
Inkassoavgift160 kr

Artikeln senast granskad: 12 november, 2022

Kommentarer