Privatekonomi

Ta kontroll över din privatekonomi: Vad ska man tänka på?

Privatekonomi
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Känner du dig hopplös över din ekonomiska situation? Du är inte ensam – Det är vanligare än vad man tror och det gäller att göra ett aktivt val. Här kommer lite tips och funderingar på vad man borde tänka på för att förbättra sin privatekonomi!

Lån och finans

Det är viktigt att skapa sig en bra överblick när man behöver låna pengar. Är det ett korttidslån? Mindre, större summa? Olika banker erbjuder olika mycket så därför är det viktigt att ta reda på:

  • Hur mycket behöver man låna?
  • Hur lång tid ska det max ta ett betala tillbaka?
  • Vad är beloppet varje månad du max kan betala?

Att ta första bästa alternativt kan slå hårt tillbaka. Även om ett blancolån känns enkelt och attraktivt så kan du förlora enorma pengar bara på att betala höga räntor. Jämför olika banker och deras villkor – ibland är din egna bank inte det bästa alternativet för ett huslån.

Investeringar

Har du funderat på att ge dig ut på aktiemarknaden? Vill man själv hålla på så krävs det att man håller koll på marknaden, speciellt nu när det svänger kraftigt. Analysera trender och lär dig se potentiella fall och möjligheter i förtid.

Det är viktigt att bara investera pengar du har råd att förlora. Är du ute efter en säkrare metod så kolla in fonder istället, då låter man en förvaltare ta hand om dina pengar och du får ett mer utspritt aktiekapital som förvaltaren väljer.

Vill du lära dig investera så kan man kolla in våran artikel om att Lära sig investera.

Resor

Älskar du att resa? Vem vill inte upptäcka världens alla hörn! Likt ett lån så är det viktigt att man jämför alla alternativ som finns. Ska du boka hotell så kan det ibland vara smart att ringa hotellen direkt och ta bort mellanhanden (t.ex. booking, expedia osv) och använda informationen istället som en fingervisning för priset.

Flygpriser kan variera oerhört kraftigt och det är viktigt att du bildar dig en uppfattning på när du ska resa, vilka bolag, kan du tänka dig transfers och t.ex. vad resorna brukar kosta – det kan vara värt att flyga från en annan ort för att spara in pengar. Är ni dessutom flera i familjen som ska resa ihop kan det vara värt att kolla in en ordentlig bilsemester genom Europa istället för att betala flyg för 5 personer.

Håll koll på din privatekonomi

Oavsett hur bra koll du tror dig ha över alla utgifter så är det alltid bra att gå igenom bankkontot varje månad (förslagsvis när det är dags att betala räkningarna!) för att se:

  • Hur mycket pengar har gått på diverse saker, dela gärna upp det i olika områden som t.ex. mat, nöjen, kläder, räkningar osv för att skapa dig en bra överblick.
  • Har nånting dragits dubbelt?
  • Finns det någon utgift som inte stämmer?

Gå igenom alla utgifter och ta reda på vilka områden som kostar dig mest pengar och hur du kan skära ner på dom.

Återvinn – Varför köpa nytt?

Det är alltid ett sådant tjat om att vi måste skydda miljön men faktum är att återanvända saker sparar oerhört mycket pengar. Måste du verkligen ha den senaste årsmodellen av bilen? Barnkläder är ett typexempel på att slänga pengar i sjön. Alla som har varit föräldrar vet hur många storlekar ett barn går igenom de första åren av sina liv, kolla om dina nära eller kära precis gått igenom det nyligen och som antagligen har säckar med kläder.

Ska du handla nya kläder? Gå till en outlet! Samma märken fast för en bråkdel av priset, enda skillnaden är att du får fjolårets kläder att välja mellan.

Slutord

Det finns oerhört mycket mer man kan göra. Det viktigaste (och poängen med hela artikeln) är att börja tänka på de ekonomiska val man gör. Acceptera inte saker som dom är utan börja jämföra, avgöra och påverka din ekonomi. Att bygga en buffert är oftast det bästa steget du kan göra för att känna dig ekonomiskt trygg.

Lycka till!

Artikeln senast granskad: 23 november, 2022

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer