Nyheter

Tips för att höja din kreditvärdighet

Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Att ha god kreditvärdighet är ett måste om du vill låna pengar, hyra en bostad eller teckna ett abonnemang. Det är alldeles för enkelt att sänka sitt kreditbetyg och det räcker med ett obetalt lån för att man ska bedömas som ekonomiskt opålitlig. Som tur är går det att höja kreditbetyget med hjälp av lite strategi.

Ta reda på din egen kreditvärdighet

Ta reda på hur din kreditvärdighet ser ut idag. Det gör du enklast genom att använda en tjänst som Min Upplysning där du kan se din egen kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Där ser du vad andra som tar upplysningar får reda på om din ekonomi, som till exempel dina lån och krediter, inkomstuppgifter och de senaste kreditupplysningarna som har tagits på dig. Om det är en post som inte stämmer kan du ansöka om att den tas bort. Det blir inte ofta fel i kreditupplysningen, men det kan hända och därför är det viktigt att du håller koll.

Säg upp oanvända krediter

I andra länder som till exempel USA och Storbritannien är det vanligt att personer som vill höja sitt kreditbetyg ansöker om ett kreditkort. När de sedan betalar av krediten höjs kreditbetyget eftersom det visar att personen är pålitlig med lån. Så är inte fallet i Sverige där det alltid är negativt för kreditvärdigheten att ha ett kreditkort. Alla kreditkort har nämligen en limit som visas i upplysningar och sänker din kreditvärdighet. Att klippa sönder kortet hjälper inte heller, utan du måste avsluta din kredit genom att kontakta kreditföretaget.

Ta inga nya lån

När du ansöker om ett nytt lån tar långivaren ut en kreditupplysning på dig och det syns i din kreditupplysning. Om det finns många sådana poster i din kreditupplysning signalerar det åt banken att din ekonomi är rörig. Ska du ansöka om ett större lån som till exempel ett bolån är det ännu viktigare att inte ansöka om något nytt lån under en period. Om du måste låna pengar kan du ta ett lån utan UC med många förfrågningar istället. Då registreras ingenting hos UC och du kan få lånet beviljat även om du har många förfrågningar i din kreditupplysning.

Samla eller betala av dina lån

Ju fler smålån och krediter du har, desto sämre är ditt kreditbetyg. Att samla ihop lånen med ett större lån kan vara en smart plan för att höja din kreditvärdighet. Många banker erbjuder samlingslån som är utformade för att lösa dyra lån och krediter. Har du en bostad med låg belåningsgrad kan du utöka bolånet för att betala av smålån och krediter. Eftersom ett bolån med största sannolikhet har den lägsta räntan skulle det spara dig pengar samtidigt som det förbättrar kreditvärdigheten. Allra bäst är förstås om du kan betala av lånen.

Artikeln senast granskad: 22 juni, 2019

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer