Sparande

Trading 2023 – 5 tips för att bli en bättre trader

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vill du börja handla med värdepapper? I så fall kan du bli en trader. De handlar nämligen med aktier, optioner och terminer på börsen och de som är riktigt duktiga kan ha det som heltidsjobb. För att bli en duktig trader har du en hel del att lära dig för att känna dig säker när du använder dina pengar. I den här artikeln ger vi dig våra 5 bästa tips för traders.

Att komma igång

Du kan bland annat syssla med daytrading, swingtrading och algotrading. Oavsett vilken av dessa du väljer måste du börja med att lära dig grunderna inom trading. Efter att du förvärvat tradingens grundläggande kunskaper och testat på att trada kan du fördjupa dig mer och mer.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Om du däremot redan sysslar med trading finns det en hel del tips för att du ska kunna lyckas bättre. Även för dig gäller det dock att kunskap är makt och att du ska öva upp dina förmågor. För traders är det viktigt att vara nyfiken och att du konstant lär dig nya saker. Att lyckas som trader kanske känns svårt till en början, men med rätt kunskaper om hur du tradar kommer du en bra bit på vägen!

1. Skaffa en tradingstrategi

Som trader är det bra att skaffa dig en bra strategi att följa. Utan en robust strategi kommer det bli svårt för dig att lyckas med din trading. Oavsett hur bra koll du har på trading så är just din strategi ditt viktigaste verktyg.

Det är du själv som måste bestämma vilken sorts strategi du ska använda och hur den ska se ut. Alla traders har olika strategier som passar just dem. Din strategi bör bland annat styra när du ska gå in och gå ut ur en handel av finansiella instrument. Vad är det som bestämmer när en ingång eller utgång är dags. Din strategi måste även styra hur mycket du ska köpa eller sälja av så att du inte blir förvirrad eller handlingsförlamad när det väl är dags.

Skapa en strategi med bra odds

För att lyckas som trader är din strategi väsentlig. Du vill inte riskera att agera impulsivt och dra på dig negativa konsekvenser. Du vill heller inte missa en riktigt bra chans på grund av osäkerhet.

Din strategi bör också hjälpa dig att analysera hur bra chans du har att lyckas på börsen. Den bör räkna ut hur dina odds ser ut både framåt sett och historiskt sett. Du måste nämligen undersöka marknaden för att se hur troligt det är att just din strategi kommer att lyckas. En strategi är ingen bra strategi om den inte ger dig bevisat bra odds.

2. Välj rätt mäklare

Ett av de viktigaste tipsen för dig som trader är att skaffa dig en riktigt bra mäklare. Det finns många att välja på och du vill se till att göra en noggrann analys av de lika mäklarna innan du bestämmer dig för vilken du ska använda. I Sverige kan du till exempel använda dig av Nordnet eller Avanza.

Något som är viktigt när du väljer mäklare är att den ska erbjuda låg courtage. Låga avgifter är nämligen en av de grundläggande principerna för att du ska lyckas som trader. Låg courtage är viktigt oavsett vad du handlar med och gäller för såväl aktier som CFD och terminer.

Om du använder en för dyr mäklare kommer du att förlora för mycket pengar i kostsamma avgifter. Som trader tjänar du dina pengar på små skillnader i aktiekursen och med för höga avgifter riskerar du att gå plus minus noll. Din vinst kommer helt enkelt försvinna när mäklaren tar ut sina avgifter och högt courtage.

Internationella börser och finansiella instrument

Vilken mäklare som erbjuder billigast courtage kan variera så gör en noggrann undersökning av marknaden. Tänk också över vilka börser du till handla på och se till så att din mäklare erbjuder dem. Avanza och Nordnet erbjuder till exempel handel på Stockholmsbörsen. Det innebär att du kan köpa svenska värdepapper. Om du vill handla på nordiska börser eller olika internationella börser måste du dock kolla upp vilka de olika mäklarna erbjuder.

Undersök också vad de olika mäklarna erbjuder dig att handla med, alltså vilka finansiella instrument som finns. Erbjuder de bara aktier eller även optioner, terminer, CFD:er och fondandelar?

3. Bestäm din exit

Som trader är det viktigt att du inte är rädd för förluster. Det är bra om du kan planera för förluster och inse att de kommer hända. Att ha redskapen för att acceptera en förlust gör det enklare att ta den när den inträffar. Alla traders förlorar pengar nu och då när en kurs inte går som de velat eller tänkt.

Att planera för en eventuell förlust är viktigt som trader. Du måste helt enkelt planera för vad din exit ska vara. Om du har planerat en exit redan när du handlar ett finansiellt instrument behöver du inte känna dig orolig och tveka när kursen går nedåt.

Planerad exit förhindrar handlingsförlamning

Bestäm alltså redan innan köp vad din exit är. Kanske ska du göra en exit om kursen sjunker mer än 2 % eller om du förlorar ett visst antal kronor. Bestämt hur mycket du har råd att förlora innan du utför din planerade exit.

Att inte ha en planerad exit kan vara förödande för dig som trader om du blir sittande med en neråtgående aktie som du inte vet hur du ska hantera. En sjunkande aktie kan lätt skapa oro eller panik och därför ska du fatta beslut om exit redan innan handeln sker.

4. Diversifiera dig – men inte för mycket

Som trader kan det vara bra att diversifiera dig – du vill inte lägga alla ägg i samma korg. Samtidigt vill du inte diversifiera dig allt för mycket. Det är bättre att ha stenkoll på ett antal få marknader än bara översiktlig koll på många.

Bestämd dig för vad du ska handla med för finansiella instrument och på vilka marknader du ska handla. Kanske vill du handla med aktier och råvaror eller index och valutor. Läs på allt du kan om just den marknad som du ska handla inom för att kunna planera för en bra strategi.

Med få marknader att fokusera på blir det enklare för dig att skapa bra odds och förutspå vad som kan komma att hända. Då kommer du enklare att se vad du bör satsa på när du handlar. Håll dig ständigt uppdaterad över vad som sker på de marknader du har valt. Läs gärna tekniska analyser, aktieanalyser och nyheter. Dessutom kan du hämta in värdefull information i allt från poddar till experters intervjuer och sociala medier.

5. Var uthållig

Om du vill lyckas som trader är det viktigt att vara uthållig. Du kan inte bli expert på trading över en natt utan det krävs mycket tid, många försök och framförallt måste du hämta in mycket kunskap. Du måste helt enkelt se till att ha tålamod.

När du handlar på börsen behöver du inte handla konstant och inte ens varje dag. Se till att vänta ut de perfekta tillfällena för dig att trada, oavsett hur ofta de sker. Om du känner att en trade inte passar din strategi är det bättre att hoppa över den. Du vill ha så bra odds som möjligt för all din handel och inte börja kompromissa.

Att vara uthållig när du tradar innebär att du ibland inte kommer trada alls. Perioder med mycket trading kommer att blandas med perioder med lite trading. Lockas inte av dålig trading bara för att du vill trada för tradingens skull.

Se till att lägga ner mycket tid på att samla in kunskap om trading. För att lyckas måste du lägga ner mycket tid och få mer kunskap än dina konkurrenter. Medan du är uthållig och väntar på den perfekta handeln kan du alltså läsa böcker om trading istället för att rulla tummarna.

Några korta sista ord

Vi kan sammanfattningsvis säga att det finns riktigt många tips för att lyckas som trader. Det viktigaste är dock att du som trader tar åt dig av tipsen och applicerar dem på din trading. Som trader agerar du på egen hand när du handlar och säljer. Det är därför viktigt att du har en bra strategi att följa så att du inte gör något drastiskt.

Med rätt mäklare, låga avgifter, bra odds och uthållighet kommer du komma långt. Kom dock ihåg att alltid hålla dig uppdaterad och aldrig sluta lära dig och samla in nya kunskaper.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Artikeln senast granskad: 8 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer