Resor

Upptäck Troodosbergen i Cypern

troodosbergen
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Charterfavoriten Cypern är inte populärt enbart på grund av de vackra sandstränderna, livfulla nattlivet och heta klimatet året om. Är man ute för att upptäcka mer av Cypern så är en tripp genom Troodosbergen det naturliga valet.

På nästan 2000 (1951 m) meters höjd över havsytan så finns det många platser längs det natursköna berget som tar andan ur dig. Bysantinska kyrkor och kloster, vinbyar och traditionella världshus där du kan testa på att avnjuta en riktigt autentisk cypriotisk måltid – det perfekta dagsäventyret för par, familjer eller för dig som bara vill se Cypern på riktigt.

Aktiviteter

De nykära paren bör ge ut sig till lokalbyarna i Trodosbergen för att prova den lokalt framställda vinet som kan avnjutas på en av de flera vingårdar som finns i byarna. Arkitekturen är välbevarad och pittoreska vyer över kloster och kyrkor kan ses och dessa klistras enkelt fast på näthinnan.

Det går utmärkt att vandra här längs de härliga stigarna också eller cykla om man är ute efter lite motion. Tar man sig till Akamasskogen så får man se på tre underbara vattenfall som till och med går att bada i. Det sägs att man blir förälskad i första personen man ser efter att ha druckit vattnet från detta vattenfall, så frågan är om man vågar eller inte.

Promenera längs stigarna

En promenad runt Artemis är alltid att rekommendera. Här på Buffert har vi en karta med information om två möjliga gångvägar: perfekt som heldagspass för den som orkar – Fyllt med både utsikter och äventyr är det verkligen en av de bättre sätten att upptäcka Troodosbergen.

Varje stig tar cirka 2,5-3 timmar att promenera och är fyllda med utsikter och sevärdheter.

Passar alla personer i alla åldrar

Efter den underbara promenaden så är det viktigt att upptäcka Troodosbergen långa rasslande stigar fyllda med små vinbyar, kyrkor och vattenfall (Ja, det finns underbara vattenfall gömda i bergen!)

Upptäck Cyperns viner

Det finns flera vingårdar och byar längs berget för den som vill testa på riktigt Cypriotiskt vin. En av de mer populära byarna är Omodos som är fylld med kullerstensvägar, mysiga affärer, gator och vingårdar som både odlar och framställer sitt egna vin som säljs lokalt.

Vinfestival på hösten

Två andra mysiga byer som erbjuder en underbar atmosfär för vinfantasten är Vasa och Arsos byn. Om du dessutom besöker dessa byar (samt Vouni och Koilani) under September till Oktober-månad så finns den årliga druvfesten där man har möjligheten att se vin tillverkas, testa vinerna och samtidigt underhållas av musik och dans.

Upptäck det prisbelönta cypriotiska vinet idag direkt där det odlas. Det går inte att jämföra med det du vanligtvis hittar i affärerna utan måste testas direkt på plats.

Det finns flera olika vin-rutter som t.ex. Laona till Akamas och Vouni Panagias till Ambelitis.

Sightseeing

Vi på Buffert rekommenderar personligen att åka på en sightseeing tur. Det finns flera olika typer av turer så välj det som passar Er bäst. Man kan göra allt ifrån bergsklättring till att besöka vingårdarna. Andra alternativ är bl.a. att besöka de kyrkor som finns i Troodosbergen.

Att stå högst upp och blicka ner över dalgångarna fyllda med vinodlingar är en av de maffigaste sakerna man kan göra i sitt liv.

Kombinera det med alla mysiga byar, vattenfall, vattendrag och mycket mer längs vägen så är det en oförglömlig dag.

vattenfall
Troodosbergen har flera vinrutter
Troodosbergen har flera vinrutter

Vad kostar det?

Här finns ett par möjliga utflykter och priser för när du/ni ska besöka Troodosbergen.

Utflykt/AktivitetBeskrivningKostnad
 Dagstur med buss Man besöker flera kyrkor och byar längs vägen. 30-70£
 Dagstur med Jeep-safari Utsiktsplatser, kyrkor, byar och även vattenfall i bergen. 50-75£
 Hyra en större lägenhet Fullt utrustad lägenhet per natt. 30-60£

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

2 Kommentarer

    • Hej Johan!

      Det beror lite på vad man är ute efter. Under vår och sommar så är det oerhört fint väder och man kan njuta av värmen medans man promenerar runt stigarna. Är man mer av en skidfantast så finns det flera skidbackar att nyttja under vinter-halvåret, läs mer på Cyprus Skis hemsida: http://www.cyprusski.com/

Kommentarer