Nyheter

Turkiet klarar sig undan svarta listan

Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Panama gör comeback på svarta listan över skatteparadis och Caymanöarna blir det första brittiska området efter Brexit att listas. Turkiet klarar sig dock undan – för tillfället.

Under Ekofin mötet i tisdags lade Europeiska unionens finansministrar till Panama, Seychellerna, Caymanöarna och Palau i EU: s svartlista över skatteparadis, medan de gav Turkiet mer tid att undvika listan.

Svarta listan, som inrättades 2017 efter avslöjanden av omfattande skatteundvikelser, innehåller nu 12 jurisdiktioner.

Därför svartlistas länderna

Panama har i två år undvikit EU:s svarta lista över länder och områden som inte anses samarbeta på rätt sätt mot skatteplanering och skattefusk. Men nu åker landet dit igen.

Det innebär en utveckling för EU att lägga till två finanscentrum som Caymanöarna och Panama på svarta listan. Efter att ha sätt över länderna kunde man se att de nästan inte har någon ekonomisk relation med EU.

De andra listade jurisdiktioner är Fiji, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago, Vanuatu och de tre amerikanska territorierna i Amerikanska Samoa, Guam och de amerikanska Jungfruöarna.

Den östafrikanska ön Seychellerna lades till svartlistan eftersom de har en “skadlig förmånsskattordning”, enligt EU. Panama som redan är svartlistad för penningtvätt av Financial Action Task Force, lades till EU-listan på grund av brister kring utbyte av skatteinformation. Palau svartlistades av liknande skäl.

Caymanöarna hamnade på svarta listan på grund av investeringsfonder som inte återspeglar någon verklig ekonomisk aktivitet på ön. Det kan betyda att investeringsfonderna skapas enbart för att sänka skatterna i andra jurisdiktioner. I ett separat beslut ansågs däremot andra brittiska utomeuropeiska territorier uppfylla EU: s skattestandarder och togs bort från en EU: s övervakningslista.

De som hamnar på svartlistan får ansvarsskador, högre granskning av sina finansiella transaktioner och riskerar att förlora EU-medel.

Turkiet får en chans till

Turkiet misslyckades med att genomföra automatisk överföring av skatteinformation med alla EU-stater men fick mer tid att uppfylla sina åtaganden, eftersom det har antagit lagändringar för att möjliggöra datadelning.

Två tjänstemän från Ekofin mötet uppgav att beslutet togs av politiska skäl, trots risken att detta kan motverka EU:s process med svarta listan. “Vi borde vara medvetna om Turkiets relevans inom många politikområden som är viktiga för oss,” sade en diplomat. EU är beroende av Turkiet för att begränsa migrationen från Mellanöstern och Asien, men förhållandet har försämrats.

Läs mer här om hur Sverige påverkas av EU:s granskning. 

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer