Blogg

Vad gör man när jobbet känns miserabelt?

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Genom åren byter personer arbeten – vissa som är trevligare och andra som är rent ut sagt miserabla.

Det kan vara saker som giftiga kollegor som suger energin ur arbetet medans andra känner att man enbart sitter och gör tanklösa sysslor som inte tillför något Ibland är det så enkelt som att man känner sig klar där man har sin anställning – att man fått ut det som jobbet har att erbjuda och att det är dags att gå vidare inom arbetslivet.

Det som alla dessa jobb har gemensamt är att det oftast börjar positivt: Man är tacksam över inkomsten för att betala sina räkningar och arbetet känns förnuftigt, hanterbart och t.om. underhållande. Men med tiden börjar sprickorna visa sig och man känner att man hamnat i dålig arbetsmiljö och enda utvägen är att byta jobb.

När man är student och har extrajobb så är det oftast inget större problem: Var man missnöjd med arbetet så böt man således jobbet. Detta fungerar givetvis inte i det vuxna livet när man har större åtaganden – fru, barn, hus m.m. Detta gör ett jobb-byte till ren skräck blandat med en stor osäkerhet till framtiden.

Många väljer att härda ut och acceptera arbetet för att slippa rubba på sin tillvaro, något som många gånger leder till arbetströtthet, och alltför många svenskar går idag in i väggen där få inser inte inser det förrns man står vid tröskeln.

Så vad gör man då i situationer när jobbet har blivit miserabelt men att sluta och gå vidare inte är en möjlighet heller?

Här kommer ett par strategier för olika arbetssituationer – känner du igen någon?

Repetitiva fysiska arbeten

Vad gör man när man inte nödvändigtvis ogillar arbetet men att man känner sig stel och uttråkad?

Jag har själv arbetat som bl.a. industriarbetare och när man jobbar 40 timmar i veckan med exakt samma saker år efter år så blir arbetet lätt repetitivt. Jag lärde mig hantera detta genom att:

  • Engagera din hjärna med något användbart eller lärorikt – Även om du inte kan påverka arbetsysslorna så kan man många gånger sysselsätta sig med ljudböcker, dokumentärer eller podcasts. Musik engagerade inte mig tillräckligt men dokumentärer som exempelvis P3 Dokumentär höll mig motiverad och engagerad men det jag gjorde. Hitta vad som passar dig bäst och lär dig samtidigt som du gör det monotona arbetsysslan.
  • Utmana arbetsprocessen – Tänk på hur det går att effektivera sysslan. Måste du gå runt maskinen varje gång eller kan man göra det var 5:e omgång istället? Jag tog stor heder över att vara effektivast på jobbet: Något som senare reflekterades vid löneförhandlingarna.
  • Håll kroppen i bra skick – Jobbar man med fysiskt tunga arbeteten så är det en oerhört bra idé att motionera kroppen. Man är piggare, orkar mer och framförallt klarare i huvudet.

Kontorsjobbet

I andra spektret så finns kontorsjobbet där, istället för fysiskt, man lätt blir trött psykiskt. Detta smyger sig lätt på när man blir vanare med jobbet och vet hur allt fungerar.

  • Automatisera det som går – När du har tid över kan man kolla på hur man effektiviserar och automatiserar många av de vanliga arbetsysslorna. Här är program som exempelvis Excel oerhört kraftfulla beroende på vad man sysslar med.
  • Lär dig ännu mer – De flesta kontorsjobb har tid över: Det är ytterst få gånger man sitter upptagen 8 timmar varje dag. Utnyttja den här tiden till att lära dig mer om arbetet du gör men även om näraliggande jobb som du kanske inte nödvändigtvis gör idag men som du skulle vilja göra framöver.
2

Allmänna tips

Utöver de vi precis gått igenom så finns det även andra omständigheter som kan få jobbet att kännas outhärdligt. Här lyfter vi andra vanliga situationer som dyker upp:

“Panikjobb”

Har du ett arbete där det lätt bli stressigt under kortare tider så kan förbättra det genom att förbereda så mycket som möjligt i förväg. Vanligt är restaurangbranschen när det är enstaka timmar under dagen som lätt bli intensiva. Genom att exempelvis förbereda all mat i förväg så blir det lättare att hantera det när stressen väl slår till.

Giftiga kollegor

Man behöver inte vara vänner med alla kollegor – punkt. Trots det så är det fortfarande en arbetskollega som man många gånger behöver samarbeta med.

Här är det viktigt att hela tiden hantera relationen professionellt och att komma ihåg att det är den andra personen som är hemsk – inte du.

Genom att vara professionell i sitt arbete och inte falla till deras nivå så skapar man inte ilska för andra kollegor och du får den personens ord att bli meningslösa då den giftiga kollegan oftast försöker provocera fram ett beteende eller beslut.

Överbelastad i arbetet

Om man hela tiden känner sig överbelastad på sitt jobb så är det viktigt att lära sig planera och delegera sysslor utifrån hur kritiska de är. Leverera bra på de saker som är viktiga – hinner man inte med småsysslorna så är det oftast inte ett problem.

Det är också viktigt att man lär sig säga nej och stänga ut externt brus såsom mejl, telefonsamtal bland annat. Det gör det enklare att fokusera på det som behövs göras och man hinner mer betydligt mer.

Avslutande ord

Det är viktigt att man först försöker förbättra sina arbetsförhållanden innan man väljer att gå vidare. Men å andra sidan ska man inte vara rädd att våga ta steget heller. Vi har mer resurser för dig som är intresserad av extrajobb eller för den som vill jobba hemifrån.

Vad har du för kollegor och hur ser det ut på ditt arbete? Dela med dig här!

Artikeln senast granskad: 2 augusti, 2017

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer