Privatekonomi

Vad gör man när man blivit arbetslös

Arbetslös
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

En av de värsta sakerna har hänt, du har blivit arbetslös och för många så är det oroande över hur man skall klara sig. Det finns sätt som kan hjälpa dig igenom det här utan att du skall bli gråhårig.

A-kassa

Vare sig du har A-kassa eller ej så bör du första dagen under din arbetslöshet anmäla dig hos Arbetsförmedlingen. Annars riskerar du att gå miste om pengar för dagarna du varit arbetslös men inte varit anmäld.

Om du är medlem i A-kassan

Om du är medlem i en A-kassa så grattis, det ger dig en trygghet som du ändå betalat för att få ta del av. För att ta del av A-kassan däremot så måste du varit medlem i 12 månader och uppfylla arbetsvillkoret som betyder att du måste jobbat tillräckligt under en viss period (ex jobbat 9 månader utav 12 månader). Gå till din A-kassa och kontakta dem så hjälper de dig.

Om du inte är medlem i A-kassan

Det är vanligt, speciellt för unga att A-kassan glöms bort, eller att man inte jobbat in tillräckligt med månader för att kunna uppfylla alla villkor. Du kan däremot fortfarande vara berättigad en grundersättning vilket är runt 7 000 kr före skatt. Det är inte mycket men när man är arbetslös så är varje slant viktig.

Buffert

Om du har en sparbuffert så är det dags att använda den, vare sig det är en månad eller flera månaders lön som ligger undansparat. En buffert är tänkt till regniga dagar och arbetslöshet kvalificerar sig som det.

Om du vid läsandet har ett jobb men inget sparbuffert så rekommenderar vi starkt att du sätter igång. För att bryta ner det så att det blir så enkelt som möjligt, även 50 kr i veckan fler efter ett par år en större summa, speciellt om du investerar dina pengar så de får växa.

Extrajobb

Somliga kan tycka att stå på en bensinmack kan kännas pinsamt och du kanske anser att du är överkvalificerad för ett liknande jobb. Nu är det dags att lägga din ”heder” åtsido och leta extrajobb. Ett extrajobb just nu är för att du skall hålla dig ovanför ytan och är inte något som du skall sitta med i flera år (om det nu inte visar sig att ”fan, det här är rätt kul!”)

Det finns massa jobb som inte annonseras och det finns flera jobbmöjligheter som folk inte tänker på faktiskt finns. Kolla in vår artikel om extrajobb för idéer och tips.

SMS-lån, lån på kredit

Snabblån kan vara lockande för att du skall kunna fortsätta med ditt liv men det är väldigt sällan ett bra alternativ för du lånar pengar som du antagligen inte kommer kunna betala tillbaka. Det kan finnas situationer där det kan vara en idé men även då så finns det oftast bättre alternativ som exempelvis låna av föräldrar eller ta ett privatlån av banken.

Ett exempel kan vara om du fått ett nytt jobb men får inte lön förens först om nästa månad, då kan du påvisa betalningsmöjlighet och kan ha det enklare att hitta ett lån som inte har skyhöga räntor.

Om du redan har fastnat i skuldträsket så kan vi kanske hjälpa dig ta dig ur det.

buffertsparande

Dagliga budgeten

Det är viktigt att du vet var dina pengar tar vägen och om du redan har en budget så är det bra att du går över den igen för att anpassa den efter din inkomst. Om du inte har en budget så är det viktigt att du redan nu sätter upp en av flera anledningar.

  1. Du behöver veta var dina tidigare pengar tagit vägen.
  2. Du behöver veta hur mycket pengar du har att röra dig på.
  3. Du kan beräkna hur länge du kommer klara dig i den nuvarande situationen.

Här kan du få tips om hur du sätter upp en budget.

Fortsätt ej med samma livsstil

Vissa försöker uppehålla skenet att det går bra för dem trots en sådan stor ändring i livet och genom att fortsätta med samma livsstil så skapar du bara större problem för dig själv. Du mår säkert dåligt och det kan vara enkelt att man försöker unna sig något men det är sällan det faktiskt kommer få dig må bättre i slutändan.

Efter du satt upp din budget så är det dags att hyvla bort utgifter som du tagit för givet tidigare. Att bli arbetslös är inget man skall skämmas över utan många gånger så sker det utanför din kontroll.

Sitt ej hemma

Ett av de absolut viktigaste tipsen vi kan ge dig är att inte fastna i hemmet, du kommer bara må ännu sämre och du kommer ha mindre energi till att göra saker som faktiskt är viktigt – exempelvis söka jobb.

Det behöver inte kosta pengar för att komma ut utan bara gå ut och gå hjälper dig psykiskt och fysiskt. Se till att behålla din dygnsrytm, lägg dig vid 10 och vakna upp vid 8 på morgonen. Klä på dig och ät din frukost, det är dags för en ny dag med nya möjligheter. Fastnar du i sängen tills sent på eftermiddagen eller sitter i morgonrock hela dagen så blir allt bara svårare.

Vänta inte heller med saker, ett typexempel är att anmäla dig till Arbetsförmedlingen där ju längre du väntar ju längre kommer du gå utan ersättning.

Sammanfattning

Alla kan riskera att bli arbetslös någon gång i sitt liv och för att tala i klarspråk: Det suger. Det viktigaste kommer därefter och handlar om hur du väljer att tackla det. Vi hoppas den här artikeln kan vara till hjälp vare sig du är arbetslös eller har ett jobb.

Artikeln senast granskad: 16 november, 2022

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer