Nyheter

Varslen har planats ut och regeringen satsar 11 miljoner

Jobb till arbetslösa
Skriven av Angelica Hedman
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Antalet varsel har jämnats ut de senaste veckorna. Förra veckan varslades 2 432 personer om uppsägning. Regeringen går nu in och satsar 11 miljoner kronor för att underlätta matchning av arbetslösa till de gröna näringarna.

Mellan 18 och 24 maj varslades 2 432 personer och totalt har 76 078 personer varslats sedan början av mars. Flest har varslats inom hotell- och restaurang, motsvarande 32 procent. Därefter företagstjänster (bemanning, resebyråverksamhet) med 23 procent och industrin med 12 procent. Totalt står dessa tre näringsgrenar för två tredjedelar av alla varsel sedan början av mars, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

– Vi hade en topp av varslade personer under tre veckor kring månadsskiftet mars-april på mellan 12 000 och 18 000 per vecka. Sedan dess har varslen planat ut även om de är fortsatt höga, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Förra veckan skrev 9 418 personer in sig som arbetssökande och totalt är 434 227 personer inskrivna arbetslösa. Det motsvarar 8,4 procents arbetslöshet vilket är samma som förra veckan.

– Sverige är ett exportberoende land och hur krisen fortsätter att slå mot industrin kommer att vara viktigt för utvecklingen på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Regeringen satsar för att matcha arbetslösa till gröna näringar

Regeringen vill nu underlätta för de gröna näringarna när säsongsarbetarna från andra länder uteblir. Trädgårdsnäringen och skogsnäringen har akuta svårigheter att rekrytera säsongsarbetare till fältarbeten som plantering, växthusarbete och skörd. Situationen har uppstått på grund av reserestriktioner för säsongsarbetare kopplat till coronakrisen.

Regeringen satsar nu 11 miljoner kronor så att grönsaker och bär kan skördas och skogsplantor som annars förstörs kommer i jorden. Ett befintligt uppdrag till Tillväxtverket som innebär att Lantbrukarnas riksförbund och Arbetsförmedlingen samarbete förstärks. Där tanken är att höja tempot i matchningen av arbetssökande till de gröna näringarna. Fokus ligger på rekrytering av arbetslösa och ungdomar, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Har du blivit arbetslös på grund av coronaviruset och behöver lite tips om hur du ska gå tillväga nu? Läs vår artikel – vad gör man när man blivit arbetslös.     

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.

Kommentarer