Resor

Visum – Pass och visumregler för svenskar

Pass och visum
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Sverige sitter på en andraplats i världen med det mest attraktiva passet. Det innebär att bortsett från Tyskland så ger ditt svenska pass dig tillgång till större delen av världen utan att behöva ordna visum innan du reser.

Ett visum är en form av tillåtelse för att du skall kunna resa in ett land. Många länder har däremot satt upp överenskommelser mellan varandra som möjliggör att du kan resa in i landet utan ett visum. Det är upptill dig att kolla upp regler kring visum innan du reser till ett land och flygbolaget eller researrangören står inte till svars om det blir problem.

Olika typer av visum

Det finns olika typer av visum och det beror på din resas syfte.

  • Turistvisum  När du skall besöka landet som turist
  • Affärsvisum  När du är på tjänsteresa
  • Transitvisum – När du inte planerar att besöka landet utan endast mellanlandar på väg till en annan destination

Dessa typer kan skilja sig mellan olika länder och det är viktigt att kolla upp innan du åker! Planerar du att arbeta eller studera i ett land så krävs det i väldigt många fall ett visum på förhand.

Visumregler kring vanliga resmål

Med ett svenskt pass så har du tillgång att resa till 176 länder utan att behöva visum på förhand. Detta gäller däremot inte alla länder och här listar vi lite vanliga resmål och vad som gäller.

Visum EU

Då vi själva är med i Europaunionen så slipper vi tänka på visum inom EU och Schengenområdet vilket gör det väldigt enkelt. För dig som planerar att resa så är det viktigt att du har med dig en giltig ID handling. Pass rekommenderas men ett nationellt ID-kort går lika bra.

Visum USA

För Sverige så behöver vi inte skaffa ett visum innan vi gör en inresa till USA. Vi omfattas av ESTA som står för Visa Waiver Program. Man behöver däremot skaffa ett godkänt inresetillstånd vilket du bör göra i god tid. Som senast 3 dagar innan avresa och du kan ansöka efter tillståndet här.

Läs mer om USA.

Visum Thailand

För dig som skall ta en kortare semester på under 30 dagar så behöver du inte ordna ett visum innan du reser till Thailand. Du ansöker då på flygplatsen om ett transit visum som ger dig rätt att stanna upptill 30 dagar till en kostnad på ungefär 160 kr.

För dig som vill stanna lite längre och upptill 60 dagar så skall du ansöka om ett turistvisa. Detta görs före resan i den Thailändska ambassaden i Sverige. Detta visa kan även förlängas med 30 dagar.
Det ett ytterligare visa som ger dig upptill 90 dagar och är lämpligt om du skall exempelvis studera eller arbeta (de tidigare visa tillåter dig inte att arbeta eller studera!).

Bra att veta är att ditt pass måste vara giltigt i 6 månader eller mer dagen du reser in i Thailand.

Läs mer om Thailand.

Visum Japan

För dig som skall resa till Japan som turist i upptill 90 dagar så behöver du inget visum i förhand. Du får vara i Japan i sammanlagt 180 dagar under ett år så du kan i teorin ha 90 dagar semester, vara hemma en vecka och därefter åka igen på semester i 90 dagar.

Läs mer om Japan.

arashiyama-bamboo-forest

Vilka länder kräver visum för svenskar?

Här är vår lista med länder som kräver visum för att besöka. Vi försöker hålla vår lista korrekt men är du osäker så dubbelkolla alltid med respektive lands ambassad.

Visum för svenskar
Tryck på bilden för att förstora.

Sverige
Rörelsefrihet
Visum krävs ej
Visum vid ankomst
eVisum
Visum tillgängligt både vid ankomst eller online
Visum krävs före ankomst

Afrika

Algeriet
Angola
Benin
Burkina Faso
Burundi
Centralafrikanska republiken
Djibouti
Egypten
Ekvatorialguinea
Elfenbenskusten
Eritrea
Etiopien
Gabon
Ghana
Guinea
Kamerun
Kap Verde
Kenya
Demokratiska republiken Kongo
Liberia
Libyen
Madagaskar
Mali
Mauretanien
Moçambique
Nigeria
Rwanda Rwanda
São Tomé och Príncipe
Sierra Leone
Somalia
Sudan
Tanzania
Tchad
Togo
Uganda
Zambia

Asien

Afghanistan
Azerbajdzjan
Bahrain
Bangladesh
Bhutan
Burma
Indien
Irak
Iran
Jemen
Jordanien
Kambodja
Kina (exkl Hongkong, Macao & Taiwan)
Kuwait
Laos
Libanon
Maldiverna
Mongoliet
Nepal
Nordkorea
Pakistan
Qatar
Saudiarabien
Sri Lanka
Syrien
Tadzjikistan
Turkmenistan
Uzbekistan
Östtimor

Nord- och Sydamerika

Haiti
Kuba
Surinam

Oceanien

Australien
Nauru
Papua Nya Guinea
Tonga

Oavsett vad du väljer att åka i världen så rekommenderar du att du kollar upp på förhand vad som gäller. Det gör en stor skillnad om du åker dit i jobbsyfte gentemot att vistas där som turist.

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

2 Kommentarer

Kommentarer