Privatekonomi

Privatlån – Jämför & hitta det bästa privatlånet 2024

Privatlån

Idag finns det flera möjligheter för ett privatlån, eller blancolån som de ibland kallas. Det kan vara olika anledningar som gör att du snabbt behöver lite extra pengar. Kylskåpet går sönder, du ska handla en ny bil, du erbjuds en riktigt bra affär men måste bestämma dig med en gång.

En fördel med dessa lån är att du snabbt får svar – Ingen frågar dig varför du behöver pengarna, utan de behandlar bara din ansökan.  Du har också chansen att låna pengar oavsett din inkomst eller tidigare ekonomiska historia. Helt klart så handlar det alltid om ett lån, och räntan kan vara relativt hög. Vi jämför och hittar de bästa och billigaste privatlånen som passar just dig.

Bästa Privatlånet / Blancolånet för 2024

Dessa är våra favoriter som vi rekommenderar för den som vill jämföra och ta ett privatlån. Största skillnaden mellan privatlån (också kallat blancolån) och snabblån är att privatlån oftast handlar om större summor om man exempelvis ska ta ett lån för en ny bil.

Topp 3 privatlån 2024

  1. Sambla
  2. Bank Norwegian
  3. Marginalen Bank

Sambla 

    

Låna upp till 600 000 kr
Effektiv ränta 6.59%
Jämför 40 olika banker och långivare

Ha en fast månadsinkomst på minst 8 400 kr.
Minst 18 års ålder
 Max 10 betalningsanmärkningar

Låna mellan 5000 – 600 000 kr
Individuell ränta från 4,99% – 22,99%
Återbetalningstid 1-15 år

 Bra alternativ för att samla krediter under ett och samma lån
 Över 23 års ålder

Låna mellan 25 000 – 350 000 kr
Individuell ränta från 3,50% – 18,95%
Återbetalningstid 2-12 år

 Erbjuder bland annat omstartslån för dig med betalningsanmärkning
Minst 20 års ålder

Bästa Snabblånet för 2024

Vi har ställt samman en liten lista på de bolag som vi tycker är bäst om du vill ta ett snabblån. Det handlar ofta om mindre summor pengar, men med vissa undantag. Jämför de olika företagen och se vem som erbjuder dig det bästa avtalet. För mycket beror ju på vilka förutsättningar just du har.

Ferratum Bank

Ferratum Bank     

Kredit1 000 – 45 000 kr
ÅterbetalningstidBetala tillbaka minst 10 % av det utnyttjade beloppet per månad däremot inte mindre än 400 kr / månaden.
Lån trots betalningsanmärkning Ja
Effektiv ränta47,64 %

Ferratum Bank har funnits en tid och har två varianter att erbjuda. Dels har du ett lån som måste betalas tillbaka inom 30 dagar. Där är maxsumman 4 000 kronor. Men du kan också välja att låna upp till 45 000 kronor, med flexibla återbetalningsvillkor. Detta fungerar mer som en sorts kredit, där du själv väljer hur mycket du ska betala in varje månad (med ett stipulerat minimibelopp).

Under vissa förutsättningar kan du få lån även om du har betalningsanmärkningar. Ferratum använder sig inte heller av UC utan kontrollerar dina uppgifter med Creditsafe. Vanligtvis så får du besked inom en kvart, det handlar verkligen om snabblån här.

Kredit 365 beviljar snabblån för lite mindre summor pengar. Du kan maximalt låna 5 000 kronor av dem, och ett minimum på 1 000 kronor. Deras krav är dock något lägre än flera andra aktörer, vilket gör det lättare för dig att få ett sms-lån. Bland annat så kan du låna pengar redan vid 18 års ålder. Du kan också långa pengar även om du har betalningsanmärkning. Det viktiga är att du betalt skulden.

Omkostnaderna för lånen är relativt höga. De tar en uppläggningsavgift i tillägg till räntorna. Men detta uppvägs alltså av att de flesta blir godkända för dessa smslån.

Monetti kan erbjuda snabblån på lite högre summor. De lånar ut mellan 1 000 och 20 000 kronor. Eftersom de tar ut vissa avgifter i samband med lånet brukar det inte direkt löna sig för mindre summor. Men här har du chansen att få en större summa pengar insatt på ditt konto snabbt och effektivt.

Du kan ansöka på olika sätt hos Monetti, men för återkommande kunder är det lättast med ett sms. Pengarna sätts in på kontot redan samma dag om du ansöker före klockan 13, med Nordea före 10.30, annars får du dem nästa bankdag. Du har upp till ett år på dig att betala tillbaka pengarna.

Cash Buddy tar inte ut några avgifter i samband med lånen, utan du betalar bara av själva räntan. Du kan låna mellan 3 000 och 25 000 kronor, vilket är ganska rejäla summor. Återbetalningstiden ligger på mellan ett och fem år. Om du har blivit beviljad ett lån och behöver mer pengar kan du alltid utöka summan vid ett annat tillfälle.

En fördel med Cash Buddy är att du kan ha två betalningsfria månader per år. Lånet förlängs då för att inkludera dessa månader. Du kan även betala tillbaka lånet i förtid utan extra kostnad, något som inte alla erbjuder. För att ta ett snabblån hos Cash Buddy måste du ha fyllt 20 år och inte ha några skulder hos kronofogden. Betalningsanmärkningar är dock inget problem

Nordiclån ger dig lite större snabblån. Summorna ligger på mellan 10 000 och 50 000 kronor med en löptid på mellan 12 och 80 månader. Räntan sätts individuellt efter prövning så den kan variera från fall till fall. Detta ger dig större möjlighet att få ett smslån, men det kan bli dyrt. När du får ditt lånekontrakt så anges även hur mycket du ska betala varje månad, vilket gör det lättare att hantera ditt lån.

Andra lånegivare

Hur man tar ett privatlån eller snabblån

Privatlån – också kallat snabblån är precis som namnet antyder ett lån som betalas ut snabbt, ibland bara timmar efter ansökan. De flesta ger dig pengarna samma dag, eller allra senaste dagen efter.

Ganska många kreditbolag tillåter sökande att ha en eller flera betalningsanmärkningar. De flesta vill dock att du har en regelbunden inkomst av något slag.

Du fyller i alla dina uppgifter, använd gärna ditt bank-ID för att legitimera dig. Kreditbolaget kontrollerar dina uppgifter och beslutar sedan om du beviljats lånet eller inte.

Långivaren gör en kreditupplysning på dig och beslutar om du får bli beviljad lånet.

Om långivaren beviljar lånet så betalar de ut till ditt konto snarast.

Få ett privatlån utan UC

Upplysningscentralen har länge varit det kreditupplysningsföretag som använts allra mest i Sverige. Det ger ett företag möjligheten att se din ekonomiska historia och därmed avgöra om du är kreditvärdig eller inte. Ett kreditbolag är bara intresserad av att få tillbaka sina pengar, och gärna med ränta. Därför vill de se om du har en någorlunda stark betalningsförmåga.

Varje gång du eller någon annan hämtar uppgifter från UC så registreras det. Om du tagit snabblån eller andra lån tidigare så syns det och kan påverka din ansökan negativt. Många kreditbolag eller banker tycker inte om när du har gjort många ansökningar.

Därför har ett antal bolag nu börjat använda sig av andra kreditupplysningsföretag, som Creditsafe. De registrerar inte varje upplysning, vilket ger dig större möjlighet att ansöka om lån i framtiden. Att låna ut pengar utan säkerhet är inte ett alternativ, men upplysningarna måste inte kommer från UC. Därmed behåller du din kreditvärdighet.

Skillnaden mellan UC och Creditsafe är att varje upplysning som görs hos dem inte registreras och visas upp så du kan göra flera ansökningar utan att det negativt påverkar dig.

Ta ett privatlån utan fast inkomst

Tidigare var det så gott som omöjligt att få ett lån om du hade betalningsanmärkningar. För ett stort antal banker och lånesituationer så är det fortfarande så. Men det är mer än möjligt att få ett privatlån trots betalningsanmärkning.

En betalningsanmärkning kan vara ett tecken på att du misskött din ekonomi och att det är riskfyllt att låna ut pengar till dig. Det många kreditbolag insett är att någon kan göra ett misstag men sedan förändrat sin privatekonomi. Detta innebär att om du i dagens läge har möjlighet att betala tillbaka ett lån så kan du bli godkänd. .

De flesta godkänner dock inte en ansökan om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden eller om du har en saneringsplan för din ekonomi. Men om du har betalt av dina skulder och har en ordnad inkomst så kan du ansöka hos ett antal kreditbolag.

Hur du kan låna pengar snabbt

För snabblånen så brukar det i regel vara: Om du ansöker på morgonen så kan du använda pengarna redan samma eftermiddag. På helgerna så betalas inga pengar ut, så du måste planera ditt lån. Det finns vissa undantag från denna regel, vilket gör det ännu lättare att låna pengar snabbt.

Om du inte behöver så mycket pengar så kan snabblån vara ditt bästa alternativ. Jämför de olika kreditbolagen och se vilket som erbjuder just dig de bästa villkoren. En del beror ju på vilka förutsättningar du har, som betalningsanmärkningar eller deklarerad inkomst. Vissa företag ger nya kunder räntefria lån, vilket verkligen är fördelaktigt. Privatlån är ett bättre alternativ för dig som vill ta större summor – dock är det oftast hårdare kriterier för att bli godkänd.

Lagen om effektiv ränta

Att handla på kredit är mycket vanligt. Men tyvärr så är det inte alla som klarar av att hantera situationen såväl. För att underlätta för konsumenterna så finns det en lag som säger att kreditbolagen tydligt måste ange den effektiva räntan för sina lån.

Denna lag gör det lättare för dig att jämföra de olika kreditföretagen. Effektiv ränta inkluderar alla de avgifter som tillkommer, inklusive den egentliga räntan. Du kan lätt se hur mycket du måste betala varje månad, eller vilken din totala kostnad för lånet blir.

Vilken ränta har det bästa privatlånet?

När det gäller privatlån beror den ränta du erbjuds på ett antal faktorer. Dessa kan vara din kreditvärdighet, din inkomst- och anställningshistorik och vilken typ av lån du söker.

Generellt sett gäller att ju högre kreditvärdighet du har, desto lägre ränta erbjuds du. Detta beror på att långivarna ser låntagare med hög kreditvärdighet som mindre riskfyllda.

Om du har en stark inkomst- och anställningshistorik kan detta också bidra till att du får en lägre ränta. Långivarna vill se att du har en stadig inkomstkälla så att de vet att du kommer att kunna betala tillbaka dina lån i tid.

I dagsläget så är den bästa räntan för privatlån på 2,95 %.

Var noga med att betala tillbaka

Det är inte alls så svårt att ta ett snabblån. Men kom ihåg att det ska betalas tillbaka. Många gånger så tillkommer det uppläggningsavgift, och andra kostnader. Förutom beloppet, samt räntan som kan vara nog så hög. Därför bör du lägga ihop det hela innan du bestämmer dig, så du kan vara säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid.

Eftersom det är lätt att få sms-lån är det en del med relativt dålig ekonomi som ansöker. Detta är deras enda chans att få ett lån. Men om du inte betalar tillbaka ditt snabblån, samt alla avgifter, i tid så kan du hamna i stora problem. Det är inte värt att få betalningsanmärkning eller andra ekonomiska sanktioner.

Ur en rapport gjord 2007 av Playahead och Kronofogden så har ungefär en fjärdedel skulder hos Kronofogden redan vilket är oroväckande. Endast 58 % av de svarande hade återbetalat sina lån i tid.

Källahttps://www.kronofogden.se/download/18.44812de6133c5768d6780007932/1371144370145/smslan_2007_2.pdf

Att låna pengar är alltid en risk, men den kan vara värd att ta. Beräkna hur mycket du klarar av att betala tillbaka varje månad och låna inte mer än du behöver. Om du har allt under kontroll kan sms-lån vara en bra lösning när du behöver lite extra kontanter.

För dig med företag

För dig som äger ett företag kan ett företagslån vara ett bättre alternativ jämfört med ett privatlån när du behöver finansiering. Med ett företagslån kan du låna större belopp och få längre löptider, samtidigt som det är mer lämpligt att använda lånet för affärsändamål. Långivare tar också hänsyn till företagets historik och framtida potential när de avgör om de ska bevilja lånet och till vilka villkor.

Det är också viktigt att notera att en persons personliga ekonomi inte påverkar beslutet att bevilja ett företagslån på samma sätt som det gör vid ett privatlån.

Artikeln senast granskad: 12 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.