Bästa sättet att börja spara pengar

Ett ekonomiskt sparande är en av de uppgifterna som är lättare sagt än gjort - alla vet att det är smart att spara pengar långsiktigt sett men många har fortfarande problem med att göra det. Börja med en sparbuffert innan du går på ett mer aggressivt sparande om man kollar långsiktigt.

Det finns mer till sparande än bara 'spendera mindre pengar', även om det kan vara svårt. Det viktiga är att du lär dig sätta realistiska mål och lära dig dom olika typerna av sparande så du får så mycket värde som möjligt för pengarna. Vi har flera guider för dig som precis vill komma igång med att förvalta dina pengar på bästa sätt och även tips för den erfarna spararen: hemligheten är att komma igång.

Sparformer

Det finns en uppsjö av möjligheter när det kommer till sparande, vissa är mer långsiktiga än andra och det beror helt på vad du har för mål med sparandet.

Sparbuffert eller sparkonto?

Vill du hålla dig simpelt så ska du använda dig av ett sparkonto från banken med bästa ränta, idealt sätt ska du ha två sparkonton:

  • Ett för akuta saker om t.ex. bilen sönder eller om du blir arbetslös. En så kallad sparbuffert vilket är ett mer långsiktigt sparande.
  • Satsar du på att köpa en ny bil eller planerar du en resa? Ett sparkonto bör vara dedikerat till större köp och mer kortsiktigt sparande.

Var noggrann när du kollar efter vilket sparkonto som är bäst. Vissa har högre ränta men kräver att man låser pengarna under en längre tid vilket kan vara värt för större och mer långsiktiga sparande medans ett resekonto inte har samma behov (både i ränta och uttag). Genom enkla medel kan man öka sparandet utan att öka inkomsten: Här presenterar vi de 10 bästa tipsen till att spara pengar.

Aktier

Aktier är den vanligaste formen av investering. En aktie är i praktiken en liten del av ett företag som du köper och säljer. Aktier svänger mycket fortfarande än fonder och därför är det viktigt att hålla koll på marknaden. Vill du veta mer specifikt vad en aktie är eller andra begrepp? Kolla in våran ordlista där vi bl.a. går igenom aktier.

Det finns tre typer av aktier - A, B och C aktier

Större företag brukar oftast dela upp aktierna i t.ex. A, B eller C-aktier. Skillnaden är oväsentlig för en småinvesterare men om man däremot är intresserad av att delta i bolagsstämmor och ha rösträtt så är det viktigt att man köper rätt aktie som har rätt till det.

Fonder

Fonder påminner väldigt mycket om aktier (Då en fond bland annat kan innehålla aktier) men en fond ägs av alla som köpt en andel - något som sedan förvaltas av ett fondbolag. Generellt sätt så är fonder ett mycket säkrare alternativ till aktier då portföljen är varierad och du inte placerar dina pengar i ett enskilt värdepapper.

Största skillnaden gentemot aktier är att du själv inte har kontroll på vad för aktier som fondbolaget väljer att investera i. I praktiken betyder det att du måste vara noggrann med vad för fond du väljer och vilket riskindex det har.

Ett annat sätt att skära ner på kostnaderna är genom att kolla priser på allt du köper, leta efter rabatter och reor vilket är märkbart om du t.ex. behöver pengar för heminredning. Börja investera pengar rätt redan idag så har du goda möjligheter till en stabil ekonomi inom kort.