Spara enkelt

Lär dig spara och investera pengar

Att spara pengar är en av de uppgifterna som är lättare sagt än gjort – alla vet att det är smart att spara pengar långsiktigt sett men många har fortfarande problem med att göra det.

Det finns mer till sparande än bara ‘spendera mindre pengar’, även om det kan vara svårt. Det viktiga är att du lär dig sätta realistiska mål och lära dig dom olika typerna av sparande så du får så mycket värde som möjligt för pengarna.

Sparformer

Det finns en uppsjö av möjligheter när det kommer till sparande, vissa är mer långsiktiga än andra och det beror helt på vad du har för mål med sparandet.

Sparkonto

Vill du hålla dig simpelt så ska du använda dig av ett sparkonto, ideallt sätt ska du ha två sparkonton:

  • Ett för akuta saker om t.ex. bilen sönder eller om du blir arbetslös. En såkallad sparbuffert.
  • Satsar du på att köpa en ny bil eller planerar du en resa? Ett sparkonto bör vara dedikerat till större köp.

Lär dig spara
Lär dig spara för en lyckad vardag.

Fonder

Fonder påminner väldigt mycket om aktier (Då en fond bland annat kan innehålla aktier) men en fond ägs av alla som köpt en andel – något som sedan förvaltas av ett fondbolag. Generellt sätt så är fonder ett mycket säkrare alternativ till aktier då portföljen är varierad och du inte placerar dina pengar i ett enskilt värdepapper.

Största skillnaden gentemot aktier är att du själv inte har kontroll på vad för aktier som fondbolaget väljer att investera i. I praktiken betyder det att du måste vara noggrann med vad för fond du väljer och vilket riskindex det har.

Senaste artiklarna