Privatekonomi

Bästa kreditkortet 2022 – Jämför kreditkort här

Bästa kreditkortet

När det finns över 200 olika kreditkort att välja mellan är det inte alltid enkelt att hitta guldklimparna. För att du verkligen ska nyttja ditt kreditkort erbjuder de olika företagen bonusar av olika slag. En bonus kan innebära allt ifrån drivmedelsrabatt till cashback på dina inköp. Men eftersom dina behov och vanor skiljer sig från andras betyder det också att ett kreditkort kanske passar någon bättre än någon annan.

Ett kreditkort kan jämföras med ett bankkort fast med kredit. Det innebär att varje gång du köper något på kreditkortet så lånar du pengar, vanligtvis av en bank.

För att kreditkort skall vara en plusaffär så utgår vi att du har kontroll över din privatekonomi och betalar av räkningarna i slutet av månaden. Kreditkort har relativt höga räntor och det är därför viktigt att du inte använder upp pengar du inte har.

re:member flex

re:member flex

 

Gratis årsavgift
Upp till 8 veckors räntefri kredit
Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt56 dagar
Effektiv ränta14,67 %
Bank Norwegian

Bank Norwegian Kreditkort

    

Gratis årsavgift
 0,5 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv ränta21,93 %

ICA Bankkort Plus

  

Bonus när du handlar med kortet på ICA
Dubbel bonus när du använder andra av ICAs tjänster
Allriskförsäkring ingår när du köper hemelektronik eller vitvaror med kortet

Årsavgift324 kr
Kredit20 000 – 100 000 kr
Räntefritt60 dagar
Effektiv ränta11,52 %

Bensinkort med drivmedelsrabatt

Drivmedelsrabatt är en vanlig förmån från bensinmackar som erbjuder egna kreditkort. Kortet riktar sig alltså till dig som kör bil. Ofta lönar det sig att använda kreditkortet på deras egna stationer, speciellt om det är en bemannad station eller ej. Ta en titt omkring dig på vilka bensinmackar du har i din omgivning och se vilket bensinkort som ger dig bäst chans att nyttja kortet på så många bensinstationer som möjligt.

Preem Mastercard

  

Gratis årsavgift
0.5 % i cashback på allt du handlar
25 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Upp till 50 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit5000 – 50 000 kr
Räntefritt56 dagar
Effektiv ränta29.23 %
OKQ8 VISA

OKQ8 VISA

  

Gratis årsavgift
20 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Bonus: 2% på OKQ8 stationer
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit1 000 – 100 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv räntafrån 16,91 %
Shell mastercard

Shell Mastercard

  

Gratis årsavgift
0.5 % i cashback på allt du handlar
15 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit5000 – 100 000 kr
Räntefritt54 dagar
Effektiv ränta24,31 %

Kreditkort med flyg- och reserabatt

De kreditkort som erbjuder dig flyg- och reserabatt rekommenderar vi främst till dig som reser mycket för företagets räkning, men betalar biljetterna själv innan du gör utlägg. För dig som flyger ofta privat är det ofta mindre lönsamt eftersom cashback-alternativet kommer att ge dig mer i det långa loppet.

Se vår lista av de bästa kreditkorten för resor.

Att tänka på innan du väljer att skaffa ett kreditkort

Kreditgräns

När du ansöker om ett kreditkort ombeds du ange din önskade kreditgräns. Det är dock upp till banken att bestämma om de vill ge dig kreditgränsen du efterfrågar. Faktorer som har inverkan på din kreditgräns kan till exempel vara din inkomstförmåga, ditt boende/fastighetsägande, ditt kreditbetyg och dina levnadskostnader.

Vårt tips är att aldrig välja en högre kreditgräns än du faktiskt behöver. Är du inte försiktig så är det lätt att du använder för mycket och hamnar med en dyr delbetalningsplan med hög ränta.

Delbetalning

Många kreditinstitut tillåter delbetalning av din kreditkortsfaktura. Ofta får du räkna med hög ränta och andra avgifter. En del institut tillåter dock att du sätter upp en räntefri delbetalningsplan där du inte behöver betala ränta på kreditbeloppet.

Ett sådant alternativ kan därför vara smart om du behöver snabba pengar om det krisar med exempelvis bilen. Nackdelen är att det fortfarande ska betalas tillbaka och det är många som till slut hamnar i fällan som till slut resulterar i dyra månadsavgifter för att klara av avbetalningen. Vår rekommendation är att du istället har en buffert vid oförutsedda utgifter.

Extrakort

Om du behöver ett extrakort så att din partner också kan nyttja krediten så är det ofta inga problem från bankens sida. Du bör däremot fundera en stund på om det verkligen finns ett behov.

Det är nämligen så att den som beviljats krediten från början står som huvudansvarig och är den som ska betala fakturan i slutet av månaden. Det innebär i praktiken att partnern kan använda kreditkortet fritt, utan att ha något juridiskt betalningsansvar. Därför ställer extrakort höga krav på tillit. Du får även ta i beaktande att krediten du beviljas gäller för alla kort tillsammans och inte enskilt.

Vanliga förmåner och bonusar för kreditkort

De flesta kreditkort har bonusar. Det kan vara alltifrån att du får tillbaka pengar för varje lagd krona, drivmedelsrabatt eller nedsatta priser när det kommer till resor. Det är vanligt att du väljer ditt kreditkort efter den bonus du är ute efter. För att dessa förmåner skall vara lönsamma så är det viktigt att du betalar av hela beloppet i slutet i månaden.

Här har vi listat ett par av de vanligaste bonusarna för kreditkort.

Cashback

En vanlig förmån är cashback vilket innebär att du får tillbaka mellan 0.5% – 2% på ditt köp. I praktiken innebär det att allt du köper har en liten rabatt på sig. Exempel på företag som erbjuder cashback är Remember, Preem och Bank Norwegian.

Se hela vår list på kreditkort med bonus eller cashback.

Flygrabatter

En annan populär förmån är kreditkort som erbjuds av flygbolag där du samlar poäng som du senare kan använda för resor. Här bör du se upp för hur mycket du faktiskt behöver handla för att ha råd med att betala en resa. Ett exempel är SAS Mastercard där du behöver handla för 150 000 kr för att få tillräckligt med poäng för en resa till London värd 599 SEK.

Drivmedelsrabatt

Bensinbolagen brukar också erbjuda kreditkort där du får mellan 10 – 25 öre/liter i rabatt när du tankar. För dig som pendlar flera mil om dagen så kan detta vara ett alternativ. Exempelvis har Preem Mastercard en rabatt på 25 öre / litern på sina bemannade stationer.

Värt att tänka på när du jämför kreditkort

För att bolagen skall tjäna pengar så finns det ofta avgifter som tillkommer, speciellt för den som inte betalar av hela beloppet i slutet av månaden.

 • Vilka kostnader har kreditkortet – Vissa kreditkort har en hög årskostnad vilket innebär att du måste spendera mer för att tjäna på det. Vissa har höga uttagsavgifter för dig som ofta tar ut pengar och vissa kort har bättre kostnader när du reser utomlands och vill använda kortet.
 • Vad har kreditkortet för effektiv ränta? – Så länge du sköter dig så behöver du oftast inte tänka på den effektiva räntan. Men om du exempelvis saknar en sparbuffert och något oväntat inträffar så kan det vara frestande för många att lösa problemet med ett kreditkort. Kolla upp vad du skulle behöva betala om det oväntade sker.
 • Vilka förmåner erbjuder kreditkortet? – Det här är den viktigaste punkten för många och här får du fråga dig själv vad du vill få ut utav just ditt kreditkort. Reser du ofta så erbjuder flygbolagen nästan alltid ett kort för dig vill samla pengar till resor, medan vissa banker erbjuder reseförsäkringar. Om du är bilpendlare så är det kanske rabatten på drivmedel som är prioriterad, eller om tycker om att handla kläder och vill kunna använda förmånen för shopping.
Fördelar och nackdelar

Olika typer av kort

Ett betalkort är precis vad det låter som – ett kort som används för att betala – en ersättning för kontanter. Trots att de flesta personerna i Sverige idag har ett betalkort så är det inte många som vet om hur många olika typer av betalkort det faktiskt finns – och vad skillnaden är mellan de olika.

Därför har vi satt ihop lista med några av de vanligaste betalkorten som används i Sverige idag och skrivit en kort sammanfattning av varje kort så att du enkelt kan ta reda på vilket som passar dig bäst. Om du vill veta mer vad kreditkort är så har vi en guide om detta som du hittar här.

Bankkort

Bankkortet är det mest förekommande betalkortet och därmed standarden för betalkort, kan man säga. Om du är osäker på vad du har för kort och inte har gjort några speciella avtal med en bank, så är det nästan garanterat att det är ett bankkort du har.

Bankkortet är alltid kopplat till ditt eget bankkonto och är således också utgivet av din bank. När du använder det dras pengarna direkt från det konto som kortet är registrerat till. Med andra ord går det inte att använda om ditt konto är tomt.

Ett bankkort är till för den som vill betala direkt och inte krångla med olika krediter, utan bara vill spendera sina egna pengar utan några omständigheter. Det finns dock ett tillägg som dagens banker tillåter. Du kan nämligen knyta en kredit till ditt bankkort om banken anser att du har god betalningsförmåga. Om så är fallet är det möjligt att nyttja ditt vanliga bankkort precis på samma sätt som ett kreditkort (mer om kreditkort senare).

Idag erbjuder bankerna två typer av bankkort – Visa och Mastercard. Det är två olika företag, och det är individuellt vilka bankerna väljer att använda. Vissa erbjuder båda. En fördel med Mastercard är att de erbjuder möjligheten att blippa när ditt inköp kostar under 200 kr. Ett bankkort kan också kallas debetkort (debet är motsatsen till kredit).

Bankkortet är ett bra och tryggt val för dig som gillar att köpa utan att låna, eller till ungdomar som vill ha ett eget bankkonto.

Kreditkort

Med ett kreditkort handlar du inte direkt med dina egna pengar – du handlar istället med bankens pengar och betalar av skulden i efterhand. Du gör alltså köpen först, hur mycket du vill, för att betala av det i efterhand, oftast delvis under en längre tid. Du kan betala av det som man vill, månadsvis eller när man har pengar tillgängliga. Oftast sker betalningen via fakturering.

De olika kreditkorten använder sig oftast av fördelsprogram och cashback-erbjudanden för att höja intressen för att använda kreditkort. Cashback innebär att användaren får tillbaka en viss summa av pengarna de har handlat för i slutet av månaden – hur stor summan är skiljer sig självklart ifrån de olika kreditgivarna.

De olika kreditkortsgivarna erbjuder oftast en räntefri period att betala tillbaka pengar på, vanligtvis runt två månader. Efter detta lägg en ränta på beloppet du handlat för.

Ett kreditkort passar dig som vill ha lite extra pengar tillgängliga på shoppingrundan, som vill ha extra bra reseskydd eller handlar mycket och vill nyttja lite extra bonusar

I slutet av varje månad får du en räkning på dina köp och har då möjligheten att betala av hela beloppet direkt eller att dela upp betalningen över flera månader. För att bankerna och kreditinstituten ska tjäna pengar på sina kreditkort lägger de ofta till en hög ränta med en effektiv ränta på mellan 9,95 % – 20 %.

Om du är disciplinerad och har bra koll på din privatekonomi kan kreditkortet vara ett bra alternativ då bankerna ofta erbjuder förmåner varje gång du använder kortet. Tyvärr är disciplinen inte lika bra hos alla, och om du inte har möjlighet att betala av hela skulden i slutet av månaden så kan ett kreditkort bli en dyr historia.

Typer av betalkort
Det finns en uppsjö av betalkort - vilken är rätt för dig?

Betalkort

Att blanda ihop kredit- och betalkort är inte ovanligt och faktum är att de fungerar på nästan samma sätt. Skillnaden är dock att med kreditkortet betalar du av din skuld under en längre tid och med betalkortet får du en faktura på beloppet du nyttjat under den senaste perioden – Du betalar allt på en gång helt enkelt och fördröjer därför betalning med någon månad.

Kortet brukar innehålla några månaders kredit och förfallodatumet är vanligtvis en eller två månader fram i tiden.

Prepaid cards (förbetalda kort)

Prepaid cards, eller förbetalda kort, brukar oftast användas som en säkerhetsåtgärd när du ska shoppa med ditt kort, vare sig det är online eller i butik.

Processen är enkel: Du tankar kortet med den summan du ska spendera och använder sedan kortet för att betala. På så sätt försäkrar du dig om att du aldrig kommer kunna spendera mer pengar än du fört över. Om du råkar ut för en stöld eller att ditt kort blir hackat så finns endast de pengar du har fört över. Kortet används vanligen vid till exempel utlandsresor.

Bensin- och matkort

Du känner säkert igen konceptet – de flesta mataffärer och bensinmackar erbjuder sina egna betalkort. Kortet erbjuder bland annat rabatterade priser på sitt egna varumärke – ICA-kortet innebär billigare matvaror i ICA-affärer och Shell-kortet innebär billigare bensin – men de kan oftast fungera betalkort i alla andra affärer också.

Bensin- och matkort är oftast vanliga bankkort eller kreditkort. De erbjuder massa bonusar på sitt egna företag, men fungerar precis som vilket annat kort som helst.

Om du alltid använder samma bensinmack eller mataffär så kan det vara rekommenderat att skaffa ett av deras kort – du kan få massa bonusar, billigare erbjudanden, återbäring på en del av det du handlar för och mycket mer.

Tillgängliga kort

Banker, företag, mataffärer, bensinmackar och så många fler. Antalet kortleverantörer är många så när du gör ditt val, se till att göra ordentlig research också.  Eftersom det finns så många olika typer så kan vissa passa dig perfekt medan andra kanske är att undvika beroende på vilka köpvanor du har.

Det finns massor av guider och tester som du kan göra på nätet för att se vilket kort som passar just dig bäst.

Sammanfattning

Ett bra kreditkort är perfekt för den som vill byta ut sitt bankkort för sina vardagliga köp och vet att du har kapaciteten att betala av det i slutet av månaden. Men är du osäker, låt bli. Det är väldigt många som hamnar i skuldfällan eftersom de inte märker av hur mycket som gått åt förrns de börjar delbetala.

Vet du något bra kreditkort som vi missat? Låt oss veta i kommentarsfältet!

Artikeln senast granskad: 2022-01-30

6 Kommentarer

 • Bank Norwegian försämrar villkoren:

  0,5 % intjäning på köp upp till 100 000 SEK per kalenderår
  Över 100 000 SEK fortsätter intjäningen med 0,5 % vid köp i dagligvaruhandel, bensinstationer och vid köp med utländsk valuta
  Ingen intjäning av CashPoints vid köp hos andra flygbolag
  4 % intjäning på Lowfare-biljetter med flygbolaget Norwegian
  10 % intjäning på Flex-biljetter med flygbolaget Norwegian

 • Enligt en hemsida så tipsar dom om Eurocard Corporate Gold som företagskort. Allt verkade riktigt bra, men dock har dom en årsavgift på 535 kr. Vet ni om det finns kreditkort utan avgifter helt och hållet?

  Tacksam för svar!

  • Hej!

   Vi fokuserar inte för närvarande på företagskort. Gällande din fråga därefter så finns det däremot gott om alternativ där det inte finns någon årsavgift. Vad tänkte du mer specifikt kring ”inga avgifter” då det är en väldigt bred fråga så kanske vi kan hjälpa dig.

 • Tycker SAS Eurobonus Amex är överlägset med tanke på värdet av poängen som man tjänar in, och förmånerna, främst 2-4-1 (halva poängpriset) man får 1-2 ggr per år beroende på kort och användning. Använder själv premium, classic är gratis om man vill ha det, finns även ”Elite” för ännu högre poängintjäning och förmåner. Går att växla poäng till COOP om man vill det istället. Har Norwegian om jag skulle vilja ta ut kontant gratis.

Kommentarer