Privatekonomi

Kreditkort – Jämför och hitta det bästa kreditkortet 2020

Bästa kreditkortet

Med över 200 kreditkort som erbjuds utav flera olika företag så är det inte alltid enkelt att hitta guldklimparna. För att folk faktiskt skall nyttja kreditkort så erbjuder företagen bonusar av olika slag och det kan vara allt ifrån drivmedelsrabatt till cashback på dina köp. Då vi har alla olika vanor och behov så betyder det också att vad ena personen tycker är bäst inte alltid gäller för nästa person.

Ett kreditkort kan jämföras med ett bankkort fast med kredit. Det innebär att varje gång du köper något på kreditkortet så lånar du pengar, vanligtvis av en bank.

För att kreditkort skall vara en plusaffär så utgår vi att du har kontroll över din privatekonomi och betalar av räkningarna i slutet av månaden. Kreditkort har relativt höga räntor och det är därför viktigt att du inte använder upp pengar du inte har.

re:member flex

re:member flex

 

Gratis årsavgift
Upp till 8 veckors räntefri kredit
Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt56 dagar
Effektiv ränta14,67 %
Bank Norwegian

Bank Norwegian Kreditkort

    

Gratis årsavgift
 0,5 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv ränta21,93 %

ICA Bankkort Plus

  

Bonus när du handlar med kortet på ICA
Dubbel bonus när du använder andra av ICAs tjänster
Allriskförsäkring ingår på allt du köper med kortet

Årsavgift324 kr
Kredit20 000 – 100 000 kr
Räntefritt60 dagar
Effektiv ränta11,52 %

Bensinkort med drivmedelsrabatt

Drivmedelsrabatt är en vanlig förmån från bensinmackar som erbjuder egna kreditkort. Oftast är rabatten högre på deras egna stationer och speciellt om det är en bemannad station eller ej. Titta efter vad du har i din omgivning för att se vilket bensinkort som ger dig bäst chans att utnyttja kortet med fler bensinstationer.

Preem Mastercard

  

Gratis årsavgift
0.5 % i cashback på allt du handlar
25 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Upp till 60 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 60 000 kr
Räntefritt56 dagar
Effektiv ränta21,28 %
OKQ8 VISA

OKQ8 VISA

  

Gratis årsavgift
20 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Bonus: 2% på OKQ8 stationer
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit500 – 100 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv räntafrån 15,57 %
Shell mastercard

Shell Mastercard

  

Gratis årsavgift
0.5 % i cashback på allt du handlar
15 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt54 dagar
Effektiv ränta24,31 %

Kreditkort med flyg- och reserabatt

Det är svårt att rekommendera ett riktigt bra kort för dig som flyger ofta då cashback alternativet kommer ge dig mer i det stora loppet. För dig som exempelvis reser mycket på företagets räkning och betalar biljetterna själv innan du kan göra utlägg så kan det vara värt däremot.

Bank Norwegian

Bank Norwegian Kreditkort

  

Gratis årsavgift
1 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv räntafrån 21,93 %
SAS EuroBonus World Mastercard

SAS EuroBonus World Mastercard

    

Upp till 20 poäng per 100 kr
Reseförsäkring ingår
198 kr/år första året för nya kunder
Upp till 200 000 kr i kredit

Årsavgift395 kr
Kredit0 – 200 000 kr
Räntefritt60 dagar
Effektiv ränta17,46 %

Detta är ett utmärkt startkort för dig som reser och vill tjäna in poäng. De har en maxgräns däremot så efter du spenderat 200 000 kr så får du inte längre poäng för det året. Men kommer du upp i de summorna så kan det vara värt att ta en titt på deras lite dyrare alternativ.

 • 10 Extrapoäng/100 kronor på alla köp i svenska kronor
 • 15 Extrapoäng/100 kronor när du betalar i utländsk valuta
 • 20 Extrapoäng/100 kronor när du köper flygbiljetter hos SAS

Att tänka på innan du väljer att skaffa ett kreditkort

Kreditgräns

Vid ansökan av ett kreditkort så får du också ange vilket kreditgräns du vill ha. Det är däremot upptill banken att bestämma om de vill ge dig kreditgränsen du efterfrågar. Det som bestämmer kreditgränsen är faktorer som inkomstförmåga, boende/fastighetsägande, ditt kreditbetyg och vilka levnadskostnader (utgifter) som du har.

Vårat tips är att inte välja en högre kreditgräns än vad du behöver, är man inte försiktig så kan du lätt använda upp för mycket och hamna på en dyr delbetalningsplan med hög ränta.

Delbetalning

Många kreditinstitut tillåter dig att sätta upp delbetalning på din kreditkortsfaktura. Ofta tillkommer en hög ränta och andra avgifter. Vissa tillåter däremot att du sätter upp en räntefri delbetalningsplan där du inte behöver betala ränta på beloppet.

Det kan vara smart om du behöver snabba pengar om det krisar med exempelvis bilen. Nackdelen är att det fortfarande skall betalas och det är många som hamnar i fällan och det slutar med dyr månadsavgift för att klara av avbetalningen. Vi rekommenderar att du då i stället har en buffert vid oförutsedda utgifter.

Extrakort

Behöver du ett extrakort så att din partner också kan utnyttja krediten så har banken oftast inget problem med det. Du bör däremot tänka en stund på om det verkligen finns ett behov.

Om det är du som har beviljats ett kreditkort så är det du som är ansvarig för att fakturan i slutet av månaden skall betalas. Det innebär att din partner kan fritt spendera dina pengar utan att ha ett betalningsansvar och kräver därmed att du litar på personen fullt ut. Man får även ta i beaktande att krediten du är beviljad gäller för alla kort ihop och inte enskilt.

Vanliga förmåner och bonusar för kreditkort

De flesta kreditkort har bonusar. Det kan vara alltifrån att man får tillbaka pengar för varje krona lagd, drivmedelsrabatt eller rabatter när de kommer till flygresor. Det är vanligt att man väljer kreditkort efter den bonus man är ute efter. För att dessa förmåner skall vara lönsamma så är det viktigt att du betalar av hela beloppet i slutet i månaden.

Här har vi listat ett par av de vanligaste bonusarna för kreditkort.

Cashback

En vanlig förmån är cashback vilket innebär att du får tillbaka mellan 0.5% – 2% på ditt köp vilket i praktiken innebär att allt du köper har en liten rabatt på sig. Exempel på företag som erbjuder cashback är Remember, Preem och Bank Norwegian..

Flygrabatter

En annan populär förmån är kreditkort som erbjuds av flygbolag där du samlar poäng som du senare kan använda för resor. Här bör man se upp hur mycket du faktiskt behöver handla för ha råd med att betala en resa. Ett exempel är SAS Mastercard där du behöver handla för 150 000 kr för att få tillräckligt med poäng för en resa till London värd 599 SEK.

Drivmedelsrabatt

Bensinbolagen brukar också erbjuda kreditkort där du får mellan 10 – 25 öre/liter i rabatt när du tankar. För dig som pendlar flera mil om dagen så kan detta vara ett alternativ. Exempelvis har Preem Mastercard en rabatt på 25 öre / litern på sina bemannade stationer.

Värt att tänka på när man jämför kreditkort

För att bolagen skall tjäna pengar så finns det ofta avgifter som tillkommer, speciellt för den som inte betalar av hela beloppet i slutet av månaden.

 • Vilka kostnader har kreditkortet – Vissa kreditkort har en hög årskostnad vilket innebär att du måste spendera mer för att tjäna på det. Vissa har höga uttagsavgifter för dig som ofta tar ut pengar och vissa kort har bättre kostnader när du reser utomlands och vill använda kortet.
 • Vad har kreditkortet för effektiv ränta – Så länge du sköter dig så behöver du ofta inte tänka på den effektiva räntan men om du exempelvis saknar en sparbuffert och något oväntat händer så kan det vara frestande för många att lösa problemet med ditt kreditkort. Kolla upp vad du skulle behöva betala om det oväntade sker.
 • Vilka förmåner erbjuder kreditkortet – Den viktigaste punkten för många och här får du fråga dig själv vad du vill få ut utav kreditkortet. Reser du ofta så erbjuder flygbolagen väldigt ofta ett kort om du vill samla pengar medan vissa banker erbjuder reseförsäkringar. Om du pendlar ofta så är rabatt på drivmedel kanske en viktigare punkt eller vill du kunna använda förmånen för shopping.
Fördelar och nackdelar

Olika typer av kort

Ett betalkort är precis vad det låter som – ett kort som används för att betala – en ersättning för kontanter. Trots att de flesta personerna i Sverige idag har ett betalkort så är det inte många som vet om hur många olika typer av betalkort det faktiskt finns – och vad skillnaden är mellan de olika.

Vi har gjort en lista med några av de vanligaste betalkorten som används i Sverige idag och skrivit en kort sammanfattning av varje kort så att du enkelt kan ta reda på vilket som passar dig bäst. Om du vill veta mer vad kreditkort är så har vi en guide om detta.

Bankkort

Bankkort är det mest förekommande betalkortet – det är standarden för betalkort, kan man säga. Om en person är osäker på vad den har för kort och inte har gjort några speciella avtal med en bank, så är det nästan garanterat att det är ett bankkort den har.

Ett bankkort är ett kort som är utgivet av banken, kortet är kopplat direkt till ditt egna konto. Vid användning så dras pengar direkt från kontot som kortet är registrerat till, med andra ord är det oanvändbart om ditt konto är tomt.

Bankkort är till för dem som vill betala direkt – de som inte vill krångla med olika krediter utan bara vill använda sina pengar utan några omständigheter. Det finns dock ett tillägg som dagens banker tillåter. Du kan knyta en kredit till ditt bankkort om banken anser att du har en god betalningsförmåga. Vid detta fallet är det möjligt att nyttja ditt vanliga bankkort precis som ett kreditkort (mer om kreditkort senare).

Det finns två typer av bankkort – Visa och Mastercard. Det är två olika företag, och det är individuellt vilka bankerna väljer att använda, vissa erbjuder båda. En fördel med Mastercard är att de erbjuder möjligheten att blippa när det kostar under 200 kr. Bankkort kan också kallas debetkort (debet kan ses som motsatsen till kredit).

Ett bankkort är ett bra val för dig som gillar att köpa direkt utan att låna, eller ungdomar som vill ha ett eget bankkonto.

Kreditkort

Med ett kreditkort handlar du inte direkt med dina egna pengar – du handlar med bankens pengar och betalar av skulden i efterhand. Du gör alltså köpen först, hur mycket du vill, för att betala av det i efterhand, oftast delvis under en längre tid. Man kan betala av det som man vill, månadsvis eller när man har pengar tillgängliga. Oftast sker betalningen via fakturering.

Kreditkort använder sig oftast av fördelsprogram och cashback för att höja intressen för att använda kreditkort. Oftast använder organisationerna cashback, vilket innebär att användaren får tillbaka en viss summa av pengarna de har handlat för i slutet av månaden – detta skiljer sig självklart ifrån de olika kreditgivare.

Kreditkort erbjuder oftast en period att betala tillbaka pengarna på räntefritt, det är vanligtvis runt två månader. Efter detta så tar det oftast ut en ränta på de pengar man har handlat för.

Kreditkort passar dem som vill ha lite extra pengar tillgängliga på shoppingrundan, som vill ha extra bra reseskydd eller handlar mycket och vill ha lite extra bonusar.

I slutet av månaden så får du en räkning på dina köp och har möjligheten att antingen betala av hela beloppet direkt eller att dela upp betalningen under flera månader. För att bankerna och kreditinstituten skall tjäna pengar på sina kreditkort så är det ofta en hög ränta med en effektiv ränta runt 9,95 % – 20 %.

För dig som är disciplinerad så kan kreditkort vara ett bra alternativt då bankerna vanligtvis erbjuder förmåner varje gång man använder kortet. Tyvärr så är långt ifrån alla det och om du inte har möjlighet att betala av hela skulden i slutet av månaden så kan ett kreditkort bli en dyr historia.

Typer av betalkort
Det finns en uppsjö av betalkort - vilken är rätt för dig?

Betalkort

Det är inte helt ovanligt att folk blandat ihop kreditkort och betalkort – de fungerar på nästan samma sätt. Kreditkort innebär att du kan betala av din skuld under en längre tid, medan betalkort innebär att du får en faktura på allt som du har utnyttjat under den senaste perioden, man betalar allt på en gång helt enkelt.

Man kan egentligen säga att man bara fördröjer sin betalning med någon månad. Betalkortet brukar innehålla några månaders kredit och förfallodatumet är vanligtvis en eller två månader längre fram i tiden.

Prepaid cards  (förbetalda kort)

Prepaid card, eller förbetalda kort, brukar oftast användas som en säkerhetsåtgärd när man ska shoppa med sitt kort, vare sig det är online eller i butik.

Det är en ganska enkel process: du tankar ett nytt kort med den summa du kommer att spendera, och använder sedan det kortet för att betala. Detta innebär att du aldrig kommer kunna spendera mer pengar än vad du har fört över.

Om kortet skulle bli stulet eller hackat så finns det endast de pengar som du har fört över – det är ganska vanligt att använda vid till exempel utlandsresor.

Bensin- och matkort

Du känner säkert igen konceptet – de flesta mataffärer och bensinmackar erbjuder sina egna betalkort. Kortet erbjuder bland annat rabatterade priser på sitt egna varumärke – ICA-kortet innebär billigare matvaror i ICA-affärer och Shell-kortet innebär billigare bensin – men de kan oftast fungera betalkort i alla andra affärer också.

Bensin- och matkort är oftast vanliga bankkort eller kreditkort. De erbjuder massa bonusar på sitt egna företag, men fungerar precis som vilket annat kort som helst.

Om du alltid använder samma bensinmack eller mataffär så kan det vara rekommenderat att skaffa ett av deras kort – du kan få massa bonusar, billigare erbjudanden, återbäring på en del av det du handlar för och mycket mer.

Tillgängliga kort

Det finns mängder med kortleverantörer; banker, företag, mataffärer, bensinmackar och så mycket mer. Se till att göra ordentligt med research innan du väljer vilket kort du vill använda och från vilket företag – eftersom att det finns så många olika typer så kan vissa passa dig perfekt medans andra kanske är att undvika med dina köpvanor.

Det finns väldigt många guider och testar du kan utföra på nätet för att se vilket kort som passar just dig bäst.

Sammanfattning

Som sagt, ett bra kreditkort är perfekt för den som vill byta ut sitt bankkort för sina vardagliga köp och vet att man kan betala av det i slutet av månaden. Är du osäker så låt bli, det är väldigt många som hamnar i skuldfällan och inte inser hur mycket pengar som går bort så snabbt du börjar delbetala.

Vet du något bra kreditkort vi missat? Låt oss veta i kommentarerna!

6 Kommentarer

 • Bank Norwegian försämrar villkoren:

  0,5 % intjäning på köp upp till 100 000 SEK per kalenderår
  Över 100 000 SEK fortsätter intjäningen med 0,5 % vid köp i dagligvaruhandel, bensinstationer och vid köp med utländsk valuta
  Ingen intjäning av CashPoints vid köp hos andra flygbolag
  4 % intjäning på Lowfare-biljetter med flygbolaget Norwegian
  10 % intjäning på Flex-biljetter med flygbolaget Norwegian

 • Enligt en hemsida så tipsar dom om Eurocard Corporate Gold som företagskort. Allt verkade riktigt bra, men dock har dom en årsavgift på 535 kr. Vet ni om det finns kreditkort utan avgifter helt och hållet?

  Tacksam för svar!

  • Hej!

   Vi fokuserar inte för närvarande på företagskort. Gällande din fråga därefter så finns det däremot gott om alternativ där det inte finns någon årsavgift. Vad tänkte du mer specifikt kring ”inga avgifter” då det är en väldigt bred fråga så kanske vi kan hjälpa dig.

 • Tycker SAS Eurobonus Amex är överlägset med tanke på värdet av poängen som man tjänar in, och förmånerna, främst 2-4-1 (halva poängpriset) man får 1-2 ggr per år beroende på kort och användning. Använder själv premium, classic är gratis om man vill ha det, finns även ”Elite” för ännu högre poängintjäning och förmåner. Går att växla poäng till COOP om man vill det istället. Har Norwegian om jag skulle vilja ta ut kontant gratis.

Kommentarer