Sparande

Bästa sparräntan 2021 – Jämför bankernas sparkonton

Bästa sparräntan

Om du är i färd med att bygga upp en sparbuffert passar ett sparkonto utmärkt för ändamålet. Sparkonton kan också vara praktiska om din sparhorisont är kort, till exempel om du sparar pengar för att köpa något inom de närmsta åren.

Att hitta ett passande sparkonto nu när det är så låga bankräntor är inte helt lätt. Hos många banker är det idag noll procent i ränta som gäller. Likväl finns det flera olika sparkonton att välja bland för dig som vill få lite bättre avkastning på dina pengar!

Sparkonto med 1 % årlig
effektiv ränta

Insättningsgaranti
Fria uttag
Ingen bindningstid
Minsta insättning på 50 000 SEK

Sparkonto med 0,65 % årlig
 ränta

Insättningsgaranti
Fria uttag
Ingen bindningstid
Ingen lägsta insättning

Sparkonto med 0 % årlig
ränta

Insättningsgaranti
Fria uttag
Ingen bindningstid
Ingen lägsta insättning

Så väljer du rätt sparkonto

Sparkonto är ett av de tryggaste sätten att spara pengar på men det finns massor av olika slags sparkonton och det är inte alltid så lätt att veta vilket som är bäst. Dessutom finns det några saker som du behöver ta ställning till innan du bestämmer dig. Vi har gjort en sammanställning över vad du bör tänka på när du försöker hitta bästa möjliga sparkonto.

Olika slags sparkonton

Alla storbanker erbjuder sparkonton, vilket kan vara praktiskt till exempel om du redan har ett lönekonto hos någon av dem. Samtidigt är det hos de lite mindre aktörerna på marknaden som man hittar den bästa sparräntan och inte hos storbankerna.

Många som jämför sparkonton börjar med att leta efter var man kan hitta den bästa sparräntan, vilket känns naturligt. Den varierar faktiskt ganska så mycket mellan de olika aktörerna och hur hög sparränta de erbjuder skiftar mycket. Det finns emellertid flera andra viktiga aspekter som du också behöver fundera över och kanske rent av börja med när du jämför olika sparkonton.

Först och främst finns det sparkonton med och utan statlig insättningsgaranti. Alla banker och kreditmarknadsbolag har tillstånd från Finansinspektionen och omfattas därmed av den statliga insättningsgarantin. På marknaden finns det också sparkassor och inlåningsföretag som även de erbjuder sparkonton, men dessa omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Sedan finns det sparkonton som har rörlig ränta och de som har fast ränta. De med rörlig ränta har ofta, men inte alltid, fria uttag. Den bästa sparräntan brukar man kunna få om man är villig att binda pengarna.

Obundna sparkonton med rörlig ränta

De flesta sparkontona har rörlig ränta. Det innebär att räntan på kontot ändras allt eftersom riksbankens referensränta ändras. Skulle ränteläget höjas kommer du att få en högre avkastning på de pengar som du har sparat och tvärtom. De flesta konton med rörlig ränta är samtidigt obundna, vilket innebär att du kan ta ut pengarna när du vill. Ett sådant konto ger dig maximal flexibilitet men samtidigt brukar det inte vara särskilt höga bankräntor på denna typ av konton. Ett obundet sparkonto med rörlig ränta är perfekt för dig som vill öka din ekonomiska trygghet genom att bygga upp en sparbuffert som kan fungera som skydd utifall du skulle drabbas av en oförutsedd utgift.

Man bör emellertid känna till att det faktiskt finns några få sparkonton med rörlig ränta som samtidigt har en bindningstid. Ofta tillåts man då göra ett visst antal uttag per år, men ibland enbart mot en avgift.

Fasträntekonton med bindningstid

Det finns konton där du har möjlighet att binda räntan från 3 månader upp till 5 år. Fördelen med sådana konton är att de ofta erbjuder en betydligt högre ränta än de obundna kontona. För vissa fasträntekonton går det inte alls att göra uttag i förtid och pengarna är då helt låsta under hela perioden. En del banker erbjuder möjlighet att ta ut pengar i förtid mot en avgift eller mot att räntan reduceras eller helt uteblir.

Ett sparkonto med fast ränta och bindningstid är lämpligt om du känner dig säker på att du inte kommer att behöva pengarna under ett tag, till exempel om du sparar för ett särskilt ändamål. Dessa brukar i regel erbjuda högre sparränta gentemot de som tillåter uttag.

Statlig insättningsgaranti

Den statliga insättningsgarantin är på 950 000 kronor per institut. Det innebär att om banken skulle drabbas av finansiella problem garanterar staten att du får tillbaks dina pengar upp till garantinivån. Om du har ett sparkapital som överstiger 950 000 kronor kan du få fullt skydd genom att öppna sparkonton hos flera olika banker. Däremot får du inte ökat skydd om du öppnar fler sparkonton hos en och samma bank.

Det finns flera aktörer på marknaden som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Även om det finns seriösa sparkassor och inlåningsföretag som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin är det bra att känna till att risken är betydligt högre för denna typ av konton.

Du måste helt enkelt bestämma dig för vad som är viktigast – den bästa sparräntan eller fullständig trygghet. Om det är en hög avkastning du är ute efter kan andra sparformer vara lämpligare, till exempel aktier eller fonder.

Investera pengar

Att tänka på när du väljer ditt sparkonto

 • Kommer du att behöva använda pengarna snart? Välj då ett obundet konto med fria uttag. Det är då rörlig ränta som gäller.
 • Om du väljer ett fasträntekonto, undersök då villkoren för antal fria uttag noga. Ta reda på vad som händer om du skulle ta ut pengarna i förväg. Tänk på att dina planer kan komma att ändras. Kanske behöver du ta ut pengarna från ett bundet konto trots att du inte tänkt göra det.
 • Vanligtvis innebär längre bindningstid bättre ränta. Det ovanliga läget med negativa marknadsräntor har dock gjort att vissa banker nu till exempel erbjuder bättre ränta för 6 månader än för 12 månaders bindningstid.
 • Några få konton har ett minsta belopp som måste sättas in för att man ska kunna få öppna ett konto.
 • För en del sparkonton finns det ett maxbelopp, som kan variera ganska mycket mellan olika banker. En del institut har så pass låg maxgräns som 50 000 kronor medan det finns aktörer som har en maxgräns på 10 miljoner kronor. Många sparkonton saknar maxgräns.
 • Om du har ett kapital som överstiger den statliga insättningsgarantin och som du vill placera på ett sparkonto är det klokt att sprida ut kapitalet över flera olika banker.
 • Ofta väljer man sparkonto som sparform på grund av den låga risken. Fundera därför på om det verkligen är en bra idé att välja ett sparkonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin.
 • Om det är en hög avkastning du är ute efter finns det ofta bättre alternativ än sparkonton, i alla fall om din sparhorisont är lång.

För- och nackdelar med sparkonton

Det finns både fördelar och nackdelar med sparkonton: framförallt när man jämför med andra former av sparalternativ som exempelvis aktiehandel.

Fördelar

Fördelar med sparkonton

 • Enkelt: du kan komma igång och spara på en gång
 • Pengarna är tillgängliga hela tiden (för obundna konton)
 • Låg risk
 • Statlig insättningsgaranti för de flesta sparkontona
 • Lämplig sparform för ett buffertsparande
Nackdelar

Nackdelar med sparkonton

 • Låg avkastning på lång sikt jämfört med till exempel aktier.
 • På de sparkonton som har den bästa sparräntan är pengarna bundna en viss tid.
 • Vissa sparkonton omfattas inte av den statliga insättningsgarantin – jämför noga!

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer