Privatekonomi

Kreditkort utan UC 2024 – Kort utan kreditupplysning hos UC

Kreditkort utan UC
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Är du intresserad av att ansöka om ett kreditkort utan UC? Tyvärr så tillåter inte det svenska regelverket att kortutgivare ger ut kreditkort utan en kreditupplysning. Om du vill ansöka om ett kort utan kreditupplysning hos UC måste du istället ansöka om ett betalkort eller debetkort.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad en kreditupplysning innebär och vilka alternativ till kreditkort utan UC som finns i Sverige. Målet är att du ska kunna hitta ett kreditkort som passar dina behov även om du har en skuld eller betalningsanmärkningar.

Går det att ansöka om ett kreditkort utan UC?

I Sverige så går det inte att ansöka om ett kreditkort utan UC. Regelverket är nämligen mycket strikt när det kommer till denna sortens kredit. Alla kortutgivare måste följa konsumentkreditlagen som säger att en kreditprövning måste genomföras. Kreditprövningen ska ske hos UC och det går därför inte att ansöka om ett kreditkort utan UC i Sverige. Det finns dock många andra kort att ansöka om för dig som vill ha ett kort utan kreditupplysning hos UC.

De svenska bankerna har gott om betalkort och debetkort som inte kräver någon kreditprövning. Det kommer inte att påverka din kreditvärdighet negativt om du bara gör en kreditkortsansökan. En enda ansökan hos UC är nämligen inte dåligt för din kreditvärdighet. Om du gör många ansökningar om lån och kreditkort så kan du dock sänka din kreditvärdighet.

Bästa kreditkorten med låga krav 2024

Eftersom alla kreditkort kräver en UC-kontroll så rekommenderar vi istället kreditkort som beviljas av de flesta och är enkla att få:

Resurs Gold

 

Bonuspoäng på köp och betalningar som görs med kortet
Använd poängen för resor och varor i poängshoppen
Reseförsäkring ingår om resan betalas med kortet

Årsavgift245 kr
Kredit5000 – 150 000 kr
Räntefritt60 dagar
Effektiv ränta3,85 %
re:member flex

re:member flex

 

Gratis årsavgift
Upp till 8 veckors räntefri kredit
Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår
Upp till 120 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 120 000 kr
Räntefritt56 dagar
Effektiv ränta16,01 %
Komplett-Bank-kreditkort

Komplett Bank

    

Gratis årsavgift
0,5 % bonus på alla köp, 1 % bonus på alla varuköp över 20000 kr och 4 % bonus på komplett.se
Reseförsäkring, köpskydd och ID-skydd ingår
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt50 dagar
Effektiv ränta23,63 %

Bank Norwegian

    

Gratis årsavgift
 0,5 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Upp till 150 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 150 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv ränta21,93 %

Rocker betalkort med kontokredit

 

 Ingen årsavgift, extra valutapåslag eller uttagsavgifter
 Cashback på köp gjorda med Rockerkortet
Gratis reseförsäkring  ingår
Upp till 40 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit5 000 – 40 000 kr
Räntefritt0 dagar
Effektiv ränta7,75 %

Northmill betalkort med kontokredit

Ingen årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag
 Erbjudanden från Northmill samarbetspartners
Upp till 50 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit1 000 – 50 000 kr
Räntefritt30 dagar
Effektiv ränta6,7 % – 28,2 %

Vad är en kreditupplysning?

När du ansöker om ett kreditkort så tas alltid en kreditupplysning hos UC. Du kan därför inte ansöka om ett kreditkort utan UC. Men vad är egentligen en kreditupplysning och hur påverkar en sådan din ekonomi? En kreditupplysning är en granskning av din ekonomi som lämnas ut till de banker, långivare och kortutgivare som ansöker om upplysningen. UC är en förkortning för Upplysningscentralen och detta är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Det finns fler företag än UC som lämnar ut kreditupplysningar, till exempel Creditsafe och Bisnode. Dessa företag används dock inte för kreditkort. En kreditupplysning innehåller information om:

 • Dina lån, krediter och kreditkort
 • Betalningsanmärkningar
 • Skulder hos Kronofogden
 • De kreditupplysningar som har gjorts under de senaste 12 månaderna

En kreditupplysning syftar till att ge en uppskattning av din nuvarande betalningsförmåga. På så sätt blir det enklare för kortutgivare att se om du förväntas kunna betala din kredit i tid.

Vad innebär en kreditupplysning hos UC?

När du ansöker om ett kreditkort i Sverige så tas en kreditupplysning hos UC. Det innebär att du hamnar i UC:s register där alla dina ansökningar samlas. Dessa ansökningar är synliga för banker, långivare och kortutgivare.  Det är inte bra att ha för många kreditupplysningar registrerade i UC:s register – Det leder nämligen till att din kreditvärdighet blir negativt påverkad.

En låg kreditvärdighet kan minska dina chanser att få ett lån eftersom det signalerar att du kan ha svårigheter att betala tillbaka på lånet. För att undvika onödiga registreringar hos UC är det bra att läsa på om de krav och villkor som finns för de kreditkort du ansöker om. Det är till exempel ingen idé att ansöka om ett kreditkort med 20 års åldersgräns om du bara är 18 år.

Kreditupplysningar hos UC finns registrerade i tolv månader och registret uppdateras en gång per månad. Undvik att samla på dig för många kreditupplysningar om du planerar att ansöka om ett viktigt lån i den nära framtiden, till exempel ett bostadslån. Det kan nämligen påverka såväl dina chanser att få ett lån som de lånevillkor du erbjuds.

UC kreditscore

När finansiella institut begär en kreditprövning hos UC så kan de se ditt UC kreditscore. Det är en sammanfattning av hur hög din kreditvärdighet anses vara. Ditt kreditscore anges i ett procenttal mellan 0-100 %. En låg procentuell siffra innebär att du anses ha såväl låg kreditvärdighet som eventuella betalningssvårigheter.

Krav hos UC och kortutgivaren för att få ett kreditkort

Det går inte att ansöka om ett kreditkort utan UC, utan det måste alltid göras en ansökan hos detta kreditinformationsföretag. Det positiva är att UC inte har några krav för att din ansökan. UC lämnar ut en kreditupplysning till alla företag, banker, långivare och kortutgivare som ansöker om en. För att du ska beviljas ett kreditkort så måste du istället uppfylla kortutgivarens krav. De vanligaste kraven är att du ska:

 • Ha fyllt 18 år och vara myndig. Ibland är kravet 20 år eller äldre
 • Vara svensk medborgare
 • Ha en regelbunden inkomst, ofta minst 100 000 kr per år
 • Vara fri från skulder hos Kronofogden
 • Sakna betalningsanmärkningar

Kraven för att få ett kreditkort idag kan anses vara höga. Att få ett kreditkort utan UC är dessutom omöjligt. Det är dock fördelaktigt för både dig och banken att kraven är högt satta. Kraven minskar nämligen risken för att du drar på dig krediter som du inte kan betala.  Det finns dock vissa kreditkort som är enklare att få än andra. Hit räknas bland annat de kort som har lägre ställda krav, till exempel en låg åldersgräns eller ett lågt inkomstkrav.

Ansöka om ett kreditkort med betalningsanmärkning

De flesta kortutgivare godkänner inte att du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det signalerar nämligen att du har misskött din ekonomi och att du därmed kan ha svårigheter att betala av din kredit. Om du har betalningsanmärkningar är det bättre att ansöka om ett kort utan kreditupplysning hos UC. Du kan till exempel ansöka om ett vanligt betalkort eller debetkort som inte kräver UC. Med ett sådant kort måste du dock ha pengar på kontot eller kortet att betala dina inköp med.

Alternativ till kreditkort: Kort utan kreditupplysning hos UC

Om du har en betalningsanmärkning eller inte vill ha en ansökan registrerad hos UC, då kan du istället ansöka om ett kort utan kreditupplysning hos UC. Det du kan välja mellan är betalkort och debetkort. Inget utav dessa kort kräver en kreditprövning och din privatekonomi spelar därför ingen roll vid ansökan.

Ett kort utan kreditupplysning hos UC är bra om:

 • Du inte når upp till inkomstkravet
 • Du saknar jobb eller regelbunden inkomst
 • Du har betalningsanmärkningar
 • Du har ett stort antal kreditupplysningar
 • Du har en skuld hos Kronofogden

Det bästa är att ansöka om ett betalkort eller debetkort utan årsavgift. Då slipper du extra avgifter och kostnader för kortet. Om du inte är intresserad av att ha ett betalkort utan UC så finns det även möjlighet att ansöka om en kontokredit utan UC. Då är det bra att ansöka om en kontokredit med fria uttag.

Vanliga frågor & svar

UC (Upplysningscentralen) är en svensk kreditupplysningsbyrå som samlar in och lagrar finansiell information om individer och företag. När du ansöker om ett kreditkort kan utgivaren kontrollera din kreditvärdighet och historik hos UC för att avgöra om du ska beviljas kortet.

Ett kreditkort utan UC är ett kreditkort som inte kräver en kreditkontroll hos UC som en del av ansökningsprocessen. Det betyder att utgivaren inte kommer att kontrollera din kreditvärdighet eller historik hos UC när du ansöker om kortet.

Det finns flera anledningar till varför någon skulle vilja ett kreditkort utan UC:

 • De har en låg kreditvärdighet eller begränsad kredithistorik och kan vara oroliga för att de kommer att nekas ett kreditkort.
 • De vill undvika att det finns en kreditkontroll på deras kreditrapport, vilket kan sänka deras kreditvärdighet.

Artikeln senast granskad: 13 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer