Privatekonomi

Kreditkort med låg ränta – Jämför kort med lägst ränta 2024

Kreditkort med låg ränta

Är du på jakt efter ett kreditkort med låg ränta och utan årsavgift? Då har du kommit rätt! Att ha ett kreditkort som kombinerar förmånlig ränta med kostnadsfri användning kan vara en smart strategi för att samla dina utgifter på en enda faktura. Vi har samlat all information du behöver om kreditkort och deras förmåner. Dessutom ger vi dig här våra fem bästa förslag på kreditkort med låg ränta som är helt gratis för dig år 2024.

Resurs Classic

 Ingen årsavgift
Helbetala eller delbetala
6 månader räntefritt

Årsavgift0 kr
Kredit30 000 kr
Räntefritt60 dagar
Effektiv ränta5,82 %
re:member flex

re:member flex

 

Gratis årsavgift
Upp till 8 veckors räntefri kredit
Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 120 000 kr
Räntefritt56 dagar
Effektiv ränta16,01 %

Bank Norwegian

 

Gratis årsavgift
 0,5 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 150 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv ränta21,93 %
Komplett-Bank-kreditkort

Komplett Bank

    

Gratis årsavgift
0,5 % bonus på alla köp, 1 % bonus på alla varuköp över 20000 kr och 4 % bonus på komplett.se
Reseförsäkring, köpskydd och ID-skydd ingår
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt50 dagar
Effektiv ränta23,63 %

Rocker betalkort med kontokredit

 

 Ingen årsavgift, extra valutapåslag eller uttagsavgifter
 Cashback på köp gjorda med Rockerkortet
Gratis reseförsäkring  ingår
Upp till 40 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit5 000 – 40 000 kr
Räntefritt0 dagar
Effektiv ränta7,75 %

Northmill betalkort med kontokredit

Ingen årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag
 Erbjudanden från Northmill samarbetspartners
Upp till 50 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit1 000 – 50 000 kr
Räntefritt30 dagar
Effektiv ränta6,7 % – 28,2 %

Vad är kreditränta?

Kreditkortsränta är den ränta som du betalar om du inte betalar din kreditkortsräkning i sin helhet i slutet av månaden. Räntan beräknas på det utestående beloppet, vilket är det totala beloppet som du är skyldig på ditt kreditkort, inklusive både den ursprungliga köpesumman och eventuella avgifter.

Det finns två typer av kreditkortsränta: nominell ränta och effektiv ränta. Nominell ränta är den ränta som kreditkortsföretaget tar ut på ditt lån. Effektiv ränta är nominell ränta plus alla andra avgifter som kreditkortsföretaget tar ut, till exempel årsavgifter och avgifter för försenade betalningar.

Räkneexempel

För att illustrera detta, låt oss ta ett exempel. Du har en kreditkortsskuld på 20 000 kronor med en ränta på 15 %. Om du väljer att skjuta upp betalningen av din kreditkortsfaktura i en månad kommer du att betala 250 kronor i ränta för förseningen.

För att beräkna räntan kan du använda följande formel:

Totalkostnad för ränta = Årsränta x lånebelopp x löptid

I det här fallet är årsräntan 15 %, lånebeloppet är 20 000 kronor och löptiden är 1 månad. Så räntan blir 250 kronor.

Det är viktigt att komma ihåg att räntan beräknas på det totala beloppet av din kreditkortsskuld, inklusive tidigare ränta. Om du skjuter upp betalningen av din kreditkortsfaktura i flera månader kommer den totala räntan du betalar att öka.

Hur väljer jag ett kreditkort med låg ränta?

När du väljer ett kreditkort med låg ränta bör du ta hänsyn till följande faktorer:

  • Kreditgränsen: Kreditgränsen är det högsta beloppet som du kan låna på ditt kreditkort. Välj en kreditgräns som är tillräckligt stor för att täcka dina utgifter, men inte så stor att du är i riskzonen för att hamna i skuld.
  • Nominell ränta: Nominell ränta är den viktigaste faktorn att ta hänsyn till när du väljer ett kreditkort med låg ränta. Välj ett kreditkort med så låg nominell ränta som möjligt.
  • Effektiv ränta: Effektiv ränta är den totala räntan som du betalar på ditt lån, inklusive nominell ränta och alla andra avgifter. Välj ett kreditkort med så låg effektiv ränta som möjligt.
  • Årsavgift: Årsavgiften är en avgift som kreditkortsföretaget tar ut varje år. Välj ett kreditkort utan årsavgift om du kan.
  • Fördelar: Många kreditkort erbjuder olika fördelar, till exempel återbäring, bonusar och reseskydd. Välj ett kreditkort med fördelar som är viktiga för dig.

Låga räntor kan dölja höga avgifter

När du väljer ett kreditkort med låg ränta är det viktigt att också ta hänsyn till andra avgifter, till exempel:

  • Aviavgift
  • Administrativ månadsavgift
  • Årsavgift
  • Transaktionsavgift

Räntefri delbetalning – Oftast ett bättre alternativ

Om du inte kan betala hela din kreditkortsfaktura vid förfallodatumet kan du välja att delbetala ditt saldo med ränta. Men det är viktigt att komma ihåg att räntan på kreditkort kan vara mycket hög.

Istället för att delbetala ditt saldo med ränta kan du välja att utnyttja en räntefri delbetalningsperiod. De flesta kreditkort erbjuder en räntefri delbetalningsperiod på 12-24 månader. Under denna period kan du betala av ditt saldo utan att betala någon ränta.

Om du behöver delbetala ett stort belopp kan en räntefri delbetalningsperiod vara ett bra alternativ. Men det är viktigt att se till att du kan betala av ditt saldo innan den räntefria delbetalningsperioden löper ut. Annars kommer du att behöva betala ränta på hela beloppet.

Räkneexempel:

Låt oss ta ett räkneexempel för att illustrera skillnaden mellan att delbetala med ränta och att utnyttja en räntefri delbetalningsperiod.

Om du handlar för 10 000 kronor och väljer att delbetala det räntefritt över 6 månader, kommer du att betala 190 kronor per månad i avbetalningsavgift. Den totala kostnaden för köpet blir då 1 140 kronor.

Om du istället väljer att återbetala köpet enligt kortets ordinarie villkor med ränta på 15 %, blir den totala kostnaden för köpet 1 650 kronor.

Fördelar med låg ränta

Vid valet av ett kreditkort är det viktigt att titta på alla fördelar och förmåner som kortet erbjuder. Ett kreditkort med låg ränta kan fortfarande ha en årsavgift och/eller andra avgifter som kan resultera i höga kostnader. Å andra sidan kan ett kreditkort med hög ränta ha förmåner såsom cashback, försäkringar eller rabatter.

Vi rekommenderar att du först och främst tänker på hur du kommer att använda kreditkortet. Om du kommer att använda det huvudsakligen för matinköp eller bensin kan ett kreditkort med bonus eller ett bensinkort vara ett bra alternativ. Om du främst kommer att använda kreditkortet för att delbetala dina inköp kan det vara fördelaktigt att välja ett kreditkort utan avgift och med låg ränta.

Vilket är det bästa kreditkortet med låg ränta?

Låg ränta bör bedömas i relation till kortets andra villkor och årsavgift. Det bästa kortet är inte nödvändigtvis det med lägsta ränta. Ett exempel på ett bra lågräntekort är re:member flex, som har en ränta på mellan 10 och 25 procent beroende på din kreditvärdighet, samt gratis årsavgift och många andra förmåner.

Kreditkort utan ränta

När du använder ett kreditkort behöver du inte betala ränta så länge du betalar hela fakturan vid förfallodagen. Detta innebär att du kan dra nytta av de förmåner som kreditkort erbjuder utan att betala extra. Om du är orolig för att missa fakturadatumet kan det vara bättre att välja ett debetkort, då du aldrig riskerar att behöva betala ränta.

De billigaste kreditkorten i Sverige

Det billigaste kortet beror på om du kommer att använda kortet för kreditköp eller inte. Om du alltid kommer att betala fakturan på en gång behöver du inte tänka på räntan utan kan välja ett kort med gratis årsavgift. Ett exempel på ett sådant kort är Bank Norwegians kort, som även ger bonus på allt du köper.

Om du kommer att behöva använda kredit ibland är den effektiva räntan något att hålla koll på. Den representerar den årliga räntan i procent, inklusive eventuella avgifter. Kom ihåg att även gratis kort kan ha vissa avgifter, som leveransavgift, fakturaavgift och påminnelseavgift. Välj alltid att betala fakturan elektroniskt och sätt en påminnelse för att betala i tid för att undvika dessa avgifter.

Kombinera låg ränta och många räntefria dagar

Att välja ett kreditkort med låg ränta och många räntefria dagar är en mycket fördelaktig kombination. Om du till exempel väljer ett kreditkort med 60 räntefria dagar kan du få två hela månader att betala ditt köp innan ränta tillkommer. Efter två månader kan du fortfarande välja att endast betala en del av ditt köp och därmed skjuta upp resten till nästa faktura.

Om du har gjort köpet med ett kreditkort med låg ränta tillkommer bara en liten summa på det kvarstående beloppet, till skillnad från ett kreditkort med hög ränta där en större summa läggs till på ditt uppskjutna belopp.

Vanliga termer

Här kommer ett par vanliga termer som har med kort med låg ränta:

Betalningsfria månader

Räntefria dagar

Räntefria dagar refererar till antalet dagar du har på dig från det att ett köp gjorts med ditt kreditkort, till dess att fakturan måste betalas. Om ett kreditkort till exempel erbjuder 50 räntefria dagar och du gör ett inköp för 10 000 kr, har du upp till 50 dagar att betala din faktura på 10 000 kr innan ränta tillkommer.

Antalet räntefria dagar för varje individuellt köp beror på när under månaden inköpet görs.

Betalningsfri månad

Betalningsfri månad

En betalningsfri månad är en period där du inte behöver betala någon ränta, avgifter eller återbetala någon kredit. Under denna månad skjuts hela beloppet upp till nästa faktura, vilket innebär att det kommer att tillkomma ränta på detta belopp.

Du kan använda den betalningsfria månaden för att hantera oplanerade utgifter, skapa utrymme för sparande eller bara få en paus från återbetalningar.

Effektiv ränta

Effektiv ränta

Effektiv ränta, inom kreditkort, är en räntesats som inkluderar både räntekostnaden och eventuella avgifter. Enligt lag måste företag som erbjuder krediter och lån visa den effektiva räntan tillsammans med ett räkneexempel. Detta gör det möjligt för dig som konsument att få en tydligare bild av de totala kostnaderna och jämföra olika erbjudanden på ett mer informerat sätt.

Summering

Valet av rätt kreditkort är avgörande för att undvika onödiga kostnader och dra nytta av förmåner. När du väljer ett kreditkort är det viktigt att överväga faktorer som räntefria dagar, betalningsfria månader och den effektiva räntan. Ett kreditkort med låg ränta kan vara fördelaktigt för delbetalningar, medan ett kort utan ränta kan vara lämpligt för dem som alltid betalar hela fakturan i tid.

Det bästa kreditkortet med låg ränta bör bedömas utifrån individuella behov och andra förmåner som kortet erbjuder. Exempelvis kan re:member flex vara ett bra alternativ med sin låga ränta och gratis årsavgift. När du använder ett kreditkort är det viktigt att vara medveten om eventuella avgifter och försöka undvika dem genom att betala fakturan i tid och välja elektronisk betalning.

En fördelaktig kombination är att välja ett kreditkort med låg ränta och många räntefria dagar. Det ger dig möjlighet att skjuta upp betalningar och undvika stora räntekostnader. Kom ihåg att alltid vara noggrann vid val av kreditkort och läsa igenom villkor och förmåner noggrant för att göra det bästa valet för din ekonomi.

Artikeln senast granskad: 12 maj, 2024

Kommentarer