Privatekonomi

Företagslån – Jämför och hitta det bästa företagslånet 2021

Du som någon gång startat och drivit ett företag vet att det är en enorm investering, inte bara i pengar utan även i tid. Det är av högsta vikt att lägga ned all kraft på att få företaget att lyfta, för att på så sätt kunna låta det utvecklas över tid. Med ett företagslån kan du få den injektion av kontanter du behöver för att kunna ta beslut som är positiva för ditt företag.

Froda

Froda

    

Låna upp till 2 000 000 kr
Fast ränta
Ansök på 2 min – få prisförslag samma dag

Betalningsanmärkningar OK
Utan säkerhet
Utan borgen
Utan UC

Krea

Låna upp till 5 000 000 kr
Individuell ränta
Flera förslag att välja mellan

Betalningsanmärkningar OK
Utan säkerhet
Låneförmedlare

Capcito

Låna upp till 2 000 000 kr
Individuell ränta från 0,8% – 4%

Betalningsanmärkningar OK
 Personlig borgen krävs
Erbjuder factoring

Fördelar med ett företagslån

Det finns många fördelar med att välja att teckna ett företagslån idag. Dessa är alla viktiga att överväga för att du ska kunna ta det beslut som är bäst för dig. Vi har därför samlat de största fördelarna med att ta ett företagslån för ditt företag här nedan.

  • Det är en möjlighet att få de pengar du behöver för att kunna investera i utrustning för ditt företag. Med den bästa utrustningen har du en god grund att stå på för att gå vidare vare sig det handlar om datorer och skrivare eller maskiner och annan industriell utrustning för att komma igång eller med eller utveckla företaget på riktigt.
  • Du kan med ett företagslån känna tryggheten i att ha en buffert om företaget får oförutsedda utgifter. Detta är annars i många fall en av de största stressfaktorerna för företagare som startat eget. Vanligtvis är en företagskredit en bra lösning för den som vill ha extra pengar till detta.
  • Du har möjlighet att göra nya investeringar i form av exempelvis anställningar. Med fler anställda i bolaget kan ni öka produktionen och därmed ta företaget till en ny nivå. En injektion i form av pengar tillsammans med stöd från staten för att kunna göra nyanställningar kan bli en mycket lyckad kombination för att företaget ska kunna växa.
  • Du har sist men inte minst större möjligheter att kunna marknadsföra ditt företag genom kampanjer, sociala medier eller liknande. Många gånger handlar det för nya företag om att kunna nå ut till kunderna för att berätta att man finns. Detta kan vara svårt på en marknad där det finns många aktörer om man saknar pengar för att göra det.

Att tänka på innan du tecknar företagslån

Det finns naturligtvis ett antal saker du bör tänka på innan du bestämmer dig för att slutgiltigt teckna ett företagslån för ditt företag. Alla långivare har olika krav och grundläggande är naturligtvis att du alltid ska välja ett företagslån från en långivare som är auktoriserad och godkänd enligt myndigheternas standarder. Då kommer du att kunna känna trygghet i att processen fungerar väl.

Personlig borgen

Vissa långivare erbjuder företagslån gentemot att du lämnar en personlig borgen. Detta kan handla om ditt hem, din bil eller annan liknande ägodel. Att ta ett företagslån gentemot personlig borgen är sällan en god ide’ om du inte planerat för det mycket noggrant. Huruvida en personlig borgen kan bli aktuellt för att du ska få låna eller inte beror på faktorer som hur ditt företag är registrerat (enskild firma, aktiebolag etc) samt om du står som ensam ägare eller inte.

Skillnaden mot ett privatlån

Så varför ska du då välja att ta ett företagslån istället för ett vanligt privatlån om du vill kunna genomföra investeringar som annars inte vore möjliga? Det korta svaret är att företagslån i de allra flesta fall är långt mer fördelaktiga vad gäller återbetalningstid, total summa och kostnader. Den effektiva räntan ligger i genomsnitt mycket lägre för ett företagslån än om du väljer att ta ett privatlån, vilket i majoriteten av alla fall har en avgörande effekt på hur stor din totala kostnad för lånet kommer att bli. Att välja ett företagslån istället för ett privatlån är i allmänhet alltså ett bättre beslut för ett långsiktigt, ekonomiskt sunt företag.

Viktiga punkter att se över när du jämför företagslån

Inför att du ska ta ett företagslån av något slag är det viktigt att du jämför de olika alternativ som finns på marknaden. Detta för att du ska kunna hitta det lån som passar just ditt företag bäst och dessutom få ett lån som är så fördelaktigt som möjligt för er. Du vill undvika orimliga villkor. Vi har här samlat de viktigaste punkterna att titta efter och rekommenderar dig att läsa igenom dem för att få mer information innan du ansöker om ett företagslån.

Krav på borgen

En av de viktigaste aspekterna då du står inför att teckna ett företagslån är att jämföra de olika långivarnas krav på borgen. Detta för att du ska få en tydlig bild av vad som gäller om du mot förmodan inte skulle kunna återbetala ditt lån. Vissa långivare kräver borgen i form av egendom eller värdepapper som står på företaget medan det också finns företagslån där du inte behöver ha någon borgen alls för att kunna låna upp till en viss summa. Viktigt att tänka på är att sådana företagslån, utan borgen, ofta har en högre ränta, vilket totalt sett ökar kostnaden för lånet över tid. Du riskerar samtidigt inte att förlora egendom genom att ta lånet.

Belopp och amorteringstid

Hur mycket du behöver låna är viktigt att överväga då du är intresserad av ett företagslån. Det är lätt att ryckas med och låna mer än vad du behöver men genom att jämföra vad de olika beloppen betyder i form av kostnader och hur länge du kan låna pengarna blir det enklare att se vilket lån som passar dig bäst. Du behöver hitta den bästa balansen mellan en resonabel summa att amortera varje månad och hur många år/månader du vill sprida återbetalningen på.

Kreditprövning

För att försäkra sig om att ditt företag kommer att kunna återbetala lånet eller krediten som tas är det naturligtvis viktigt för långivaren att ni är solida ur ett ekonomiskt perspektiv. Av denna anledning genomförs alltid en kreditprövning på företagets organisationsnummer och vid enskild firma, ditt personnummer. En kreditprövning genomförs genom ett kreditupplysningsföretag och det finns ett antal olika sådana i Sverige idag. Kontrollera gärna vilket företag just den långivare du är intresserad av använder sig av för upplysningar. Då vet du vad som krävs på förhand.

Du bör vid övervägande om ett företagslån läsa på om vilket kreditupplysningsföretag som används hos just den långivare du är intresserad av, för att på så vis försäkra dig om att de punkter som undersöks är positiva vid en kreditupplysning. Detta ger dig också en god chans att planera så att ditt företag är redo att genomföra ansökan.

Bindande ansökan

En annan mycket viktig punkt är att läsa igenom om ansökan om företagslån är bindande eller ej. Vilka regler som gäller om du mot förmodan skulle ångra dig är viktiga att känna till i förväg för att du inte ska råka ut för problem som annars hade kunnat undvikas. Denna information skall alltid finnas tydligt angiven på långivarens hemsida. Gör den inte detta rekommenderas du att höra av dig till kundservice innan du genomför din ansökan. De har alla de svar du behöver innan du bestämmer dig för hur du vill göra.

Individuell kostnad eller samma för alla

Vilken kostnad lånet innebär är förmodligen en av de viktigaste sakerna att överväga när det kommer till företagslån. Långivare erbjuder ofta olika typer av kostnader för sina lån beroende på en mängd faktorer som du som vill låna för ditt företag måste ta hänsyn till. Det är endast på detta sätt som du kommer att finna det lån du behöver, till en kostnad som passar dig. Exempel på kostnader är ränta, uppläggningsavgift och liknande.

Månadsbetalning eller över annan tid

Att kunna återbetala sitt företagslån är mycket viktigt för att ditt företag ska behålla en god kreditpoäng och att du ska kunna utveckla ditt företag över tid. Därför bör du alltid ta hänsyn till hur långivaren lägger upp återbetalningar och hur dessa skall ske. Majoriteten av alla företagslån erbjuder återbetalning per månad men du bör alltid jämföra och informera dig för att hitta rätt lån för företaget. Tänk på att det ofta finns individuella lösningar för just ditt företag om du för en dialog med långivaren i fråga.

Så här tecknar du ett företagslån

Hur går det då till när du tecknar ett företagslån? Detta är grundläggande att känna till för att du på så vis ska kunna genomgå processen utan problem. Idag är processen i allmänhet mycket smidig, tack vare att den oftast kan genomföras online och besluten tas per automatik. Vi har här sammanfattat hur processen ser ut i stort och vilka steg du bör ta för att den ska gå så smidigt som möjligt.

Planera

Börja alltid med att planera för ditt lån. Ställ dig själv frågor om vad du behöver låna till, hur mycket som kan behövas och vilken plan du har för att återbetala lånet. Se till att du har all dokumentation som kan komma att behövas redo. Information om vad detta kan vara finns på varje långivares hemsida men handlar i stort om saker som dokumentation kring ekonomi, samt företagsregistreringar och order.

Jämför

Nästa steg är att jämföra de olika lån som finns på marknaden. Detta gör du enklast genom att titta på jämförelsesajter för företagslån liksom genom att läsa på från trovärdiga och trygga källor. Ju mer information du har, desto större är sannolikheten att du kommer att bli nöjd med det lån du tar. När du har hittat det lån du vill ansöka om fyller du i informationen du behöver ge långivaren och väntar på ett svar.

Amortera

När lånet är utbetalat och du börjat använda det är det dags att börja amortera. Detta betyder att du (vanligtvis) per månad betalar tillbaka en del av lånet liksom eventuell ränta som ingår och som du fått information om då du ansökte och beviljades ett lån för företaget. Att sköta sina amorteringar är A & O för alla företagare som vill bibehålla en god kreditvärdighet för framtiden.

Då ska du inte teckna ett företagslån

Som med det mesta i livet är det viktigt att ta väl genomtänkta beslut och det finns tillfällen då du bör avvakta och inte ta ett företagslån. När företaget exempelvis har stora skulder är det inte en smart lösning att ta ett företagslån för att lösa dem. Det är ofta så att alltför stora skulder också stoppar dig från att få ett företagslån som har goda villkor och ger dig fina möjligheter att kunna återbetala lånet utan problem.

Du ska heller inte teckna ett företagslån om du inte är absolut säker på varför du gör det. Då är risken alltför stor att pengarna kommer att sippra ur händerna på dig utan att du egentligen vet vad de har gått till. Detta bidrar i sin tur till att lånet blir ytterligare en finansiell börda som gör att ditt företag inte kommer att lyckas till den grad som det annars haft förutsättningar att göra.

Sist men inte minst ska du aldrig teckna ett företagslån som inte erbjuder seriösa räntor och återbetalningsvillkor. Ett lån ska inte vara en ekonomisk fälla utan en tillgång som gör att du kan utveckla ditt företag i en positiv riktning. Ta gärna hjälp av erfarna människor runt omkring dig om du känner dig osäker i ditt beslut. En mentor med lång erfarenhet kan ge dig insikterna du behöver för att se om ett företagslån är rätt väg att gå eller ej.

Goda förutsättningar för företagets framtid

De allra flesta entreprenörer har en vision om hur de vill utveckla sitt företag och den produkt eller service de brinner för. Genom att ta ett seriöst företagslån under trygga former öppnas nya möjligheter upp och du har goda chanser att kunna genomföra det du önskar och planerar för. Att ta ett företagslån med rätt villkor och vid rätt tidpunkt kan helt enkelt innebära den stora skillnaden mellan att lyckas och att se företaget istället minska i värde och lönsamhet över tid.

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.