Privatekonomi

Bästa företagslånet 2024 – Bästa företagskredit med & utan borgen

Bästa företagslånet

Du som någon gång startat och drivit ett företag vet att det är en enorm investering, inte bara i pengar utan även i tid. Det är av högsta vikt att lägga ned all kraft på att få företaget att lyfta, för att på så sätt kunna låta det utvecklas över tid. Med ett företagslån kan du få den injektion av kontanter du behöver för att kunna ta beslut som är positiva för ditt företag.

I den här artikeln jämför vi företagslån som passar just ditt företag.

Froda

Froda

    

Låna upp till 5 000 000 kr
Årsränta från 3,9 % med prisgaranti
Ansök på 2 min – få prisförslag samma dag

Betalningsanmärkningar OK
Utan säkerhet
Utan borgen
Utan UC

Krea

Låna upp till 5 000 000 kr
Individuell ränta
Flera förslag att välja mellan

Betalningsanmärkningar OK
Utan säkerhet
Låneförmedlare

Capcito

Låna upp till 2 000 000 kr
Individuell ränta från 0,8% – 4%

Betalningsanmärkningar OK
Personlig borgen krävs
Erbjuder factoring

Krav för att sätta upp ett företagslån

För att sätta upp ett företagslån, krävs det att du har en etablerad verksamhet med en historik av lönsamhet och tillräcklig inkomst för att kunna betala tillbaka lånet.

Du kommer också att behöva visa en detaljerad affärsplan som visar att ditt företag har en stark chans att lyckas i framtiden. Banker och andra långivare kommer också att titta på din kreditvärdighet, så det är viktigt att du har en god historik när det gäller att betala tillbaka lån och krediter.

Det här tittar bankerna på i din ansökan:

  • Företagets årsomsättning & lönsamhet – banken vill ofta se bevis på att ni har en stabil och lönsam affärsmodell.
  • Kreditvärdighet – banken kommer att granska er kreditvärdighet för att bedöma risken för lånet.
  • Historik och erfarenhet – banken kan kräva att företaget har en viss historik och erfarenhet inom branschen.
  • Tillgångar – i vissa fall kan banken kräva att företaget har fastigheter eller tillgångar som säkerhet för lånet.
  • Personlig kreditvärdighet på dig – banken kan kräva att du som ägare har en god personlig kreditvärdighet.
  • Affärsplan – banken kan kräva en detaljerad beskrivning av hur ni planerar att använda lånet.

Typer av företagslån

Det finns många olika typer av företagslån, bland annat investeringskrediter, rörelsekrediter och kontokrediter:

  • Investeringskredit
    • En form av lån som är specifikt avsedd för investeringar i ditt företag, som exempelvis inköp av utrustning, maskiner och fastigheter.
    • Kan ge tillgång till belopp än vad som skulle vara möjligt genom företagets egna medel.
    • Ska användas för att främja företagets tillväxt & utveckling.
  • Rörelsekredit
    • Ett lån som ges för att täcka ditt företags rörelsekostnader, som exempelvis löner, råvaror och räkningar.
    • Kan hjälpa ditt företag att hantera kortsiktiga likviditetsbehov.
    • Ska användas för att främja ditt företags dagliga verksamhet.
  • Kontokredit
    • En form av kredit som ger ditt företag tillgång till ett beviljat belopp som kan användas efter behov.
    • Kan hjälpa dig att hantera kortsiktiga likviditetsbehov och oplanerade utgifter.
    • Kontokrediten återbetalas endast när den används, och räntan betalas på det utnyttjade beloppet.

Fördelar med att ta ett lån till företaget

Det finns många fördelar med att välja att teckna ett företagslån idag. Dessa är alla viktiga att överväga för att du ska kunna ta det beslut som är bäst för dig. Vi har därför samlat de största fördelarna med att ta ett företagslån för ditt företag här nedan.

  • Det är en möjlighet att få de pengar du behöver för att kunna investera i utrustning för ditt företag. Med den bästa utrustningen har du en god grund att stå på för att gå vidare vare sig det handlar om datorer och skrivare eller maskiner och annan industriell utrustning för att komma igång eller med eller utveckla företaget på riktigt.
  • Du kan med ett företagslån känna tryggheten i att ha en buffert om företaget får oförutsedda utgifter. Detta är annars i många fall en av de största stressfaktorerna för företagare som startat eget. Vanligtvis är en företagskredit en bra lösning för den som vill ha extra pengar till detta.
  • Du har möjlighet att göra nya investeringar i form av exempelvis anställningar. Med fler anställda i bolaget kan ni öka produktionen och därmed ta företaget till en ny nivå. En injektion i form av pengar tillsammans med stöd från staten för att kunna göra nyanställningar kan bli en mycket lyckad kombination för att företaget ska kunna växa.
  • Du har sist men inte minst större möjligheter att kunna marknadsföra ditt företag genom kampanjer, sociala medier eller liknande. Många gånger handlar det för nya företag om att kunna nå ut till kunderna för att berätta att man finns. Detta kan vara svårt på en marknad där det finns många aktörer om man saknar pengar för att göra det.

Att tänka på innan du tecknar företagslån

Det finns naturligtvis ett antal saker du bör tänka på innan du bestämmer dig för att slutgiltigt teckna ett företagslån för ditt företag. Alla långivare har olika krav och grundläggande är naturligtvis att du alltid ska välja ett företagslån från en långivare som är auktoriserad och godkänd enligt myndigheternas standarder. Då kommer du att kunna känna trygghet i att processen fungerar väl.

Företagskredit utan borgen

Vissa långivare erbjuder företagslån gentemot att du lämnar en personlig borgen. Detta kan handla om ditt hem, din bil eller annan liknande ägodel. Att ta ett företagslån gentemot personlig borgen är sällan en god ide’ om du inte planerat för det mycket noggrant. Huruvida en personlig borgen kan bli aktuellt för att du ska få låna eller inte beror på faktorer som hur ditt företag är registrerat (enskild firma, aktiebolag etc) samt om du står som ensam ägare eller inte.

Skillnaden mot ett privatlån

Så varför ska du då välja att ta ett företagslån istället för ett vanligt privatlån om du vill kunna genomföra investeringar som annars inte vore möjliga? Det korta svaret är att företagslån i de allra flesta fall är långt mer fördelaktiga vad gäller återbetalningstid, total summa och kostnader. Den effektiva räntan ligger i genomsnitt mycket lägre för ett företagslån än om du väljer att ta ett privatlån, vilket i majoriteten av alla fall har en avgörande effekt på hur stor din totala kostnad för lånet kommer att bli. Att välja ett företagslån istället för ett privatlån är i allmänhet alltså ett bättre beslut för ett långsiktigt, ekonomiskt sunt företag.

Viktiga punkter att se över när du jämför företagslån

Inför att du ska ta ett företagslån av något slag är det viktigt att du jämför de olika alternativ som finns på marknaden. Detta för att du ska kunna hitta det lån som passar just ditt företag bäst och dessutom få ett lån som är så fördelaktigt som möjligt för er. Du vill undvika orimliga villkor. Vi har här samlat de viktigaste punkterna att titta efter och rekommenderar dig att läsa igenom dem för att få mer information innan du ansöker om ett företagslån.

Krav på borgen

En av de viktigaste aspekterna då du står inför att teckna ett företagslån är att jämföra de olika långivarnas krav på borgen. Detta för att du ska få en tydlig bild av vad som gäller om du mot förmodan inte skulle kunna återbetala ditt lån. Vissa långivare kräver borgen i form av egendom eller värdepapper som står på företaget medan det också finns företagslån där du inte behöver ha någon borgen alls för att kunna låna upp till en viss summa. Viktigt att tänka på är att sådana företagslån, utan borgen, ofta har en högre ränta, vilket totalt sett ökar kostnaden för lånet över tid. Du riskerar samtidigt inte att förlora egendom genom att ta lånet.

Belopp och amorteringstid

Hur mycket du behöver låna är viktigt att överväga då du är intresserad av ett företagslån. Det är lätt att ryckas med och låna mer än vad du behöver men genom att jämföra vad de olika beloppen betyder i form av kostnader och hur länge du kan låna pengarna blir det enklare att se vilket lån som passar dig bäst. Du behöver hitta den bästa balansen mellan en resonabel summa att amortera varje månad och hur många år/månader du vill sprida återbetalningen på.

Kreditprövning

För att försäkra sig om att ditt företag kommer att kunna återbetala lånet eller krediten som tas är det naturligtvis viktigt för långivaren att ni är solida ur ett ekonomiskt perspektiv. Av denna anledning genomförs alltid en kreditprövning på företagets organisationsnummer och vid enskild firma, ditt personnummer. En kreditprövning genomförs genom ett kreditupplysningsföretag och det finns ett antal olika sådana i Sverige idag. Kontrollera gärna vilket företag just den långivare du är intresserad av använder sig av för upplysningar. Då vet du vad som krävs på förhand.

Du bör vid övervägande om ett företagslån läsa på om vilket kreditupplysningsföretag som används hos just den långivare du är intresserad av, för att på så vis försäkra dig om att de punkter som undersöks är positiva vid en kreditupplysning. Detta ger dig också en god chans att planera så att ditt företag är redo att genomföra ansökan.

Bindande ansökan

En annan mycket viktig punkt är att läsa igenom om ansökan om företagslån är bindande eller ej. Vilka regler som gäller om du mot förmodan skulle ångra dig är viktiga att känna till i förväg för att du inte ska råka ut för problem som annars hade kunnat undvikas. Denna information skall alltid finnas tydligt angiven på långivarens hemsida. Gör den inte detta rekommenderas du att höra av dig till kundservice innan du genomför din ansökan. De har alla de svar du behöver innan du bestämmer dig för hur du vill göra.

Individuell kostnad eller samma för alla

Vilken kostnad lånet innebär är förmodligen en av de viktigaste sakerna att överväga när det kommer till företagslån. Långivare erbjuder ofta olika typer av kostnader för sina lån beroende på en mängd faktorer som du som vill låna för ditt företag måste ta hänsyn till. Det är endast på detta sätt som du kommer att finna det lån du behöver, till en kostnad som passar dig. Exempel på kostnader är ränta, uppläggningsavgift och liknande.

Månadsbetalning eller över annan tid

Att kunna återbetala sitt företagslån är mycket viktigt för att ditt företag ska behålla en god kreditpoäng och att du ska kunna utveckla ditt företag över tid. Därför bör du alltid ta hänsyn till hur långivaren lägger upp återbetalningar och hur dessa skall ske. Majoriteten av alla företagslån erbjuder återbetalning per månad men du bör alltid jämföra och informera dig för att hitta rätt lån för företaget. Tänk på att det ofta finns individuella lösningar för just ditt företag om du för en dialog med långivaren i fråga.

Så här tecknar du ett företagslån

Hur går det då till när du tecknar ett företagslån? Detta är grundläggande att känna till för att du på så vis ska kunna genomgå processen utan problem. Idag är processen i allmänhet mycket smidig, tack vare att den oftast kan genomföras online och besluten tas per automatik.

Vi har här sammanfattat hur processen ser ut i stort och vilka steg du bör ta för att den ska gå så smidigt som möjligt.

Planera

Börja alltid med att planera för ditt lån. Ställ dig själv frågor om vad du behöver låna till, hur mycket som kan behövas och vilken plan du har för att återbetala lånet. Se till att du har all dokumentation som kan komma att behövas redo. Information om vad detta kan vara finns på varje långivares hemsida men handlar i stort om saker som dokumentation kring ekonomi, samt företagsregistreringar och order.

Jämför

Nästa steg är att jämföra de olika lån som finns på marknaden. Detta gör du enklast genom att titta på jämförelsesajter för företagslån liksom genom att läsa på från trovärdiga och trygga källor. Ju mer information du har, desto större är sannolikheten att du kommer att bli nöjd med det lån du tar. När du har hittat det lån du vill ansöka om fyller du i informationen du behöver ge långivaren och väntar på ett svar.

Amortera

När lånet är utbetalat och du börjat använda det är det dags att börja amortera. Detta betyder att du (vanligtvis) per månad betalar tillbaka en del av lånet liksom eventuell ränta som ingår och som du fått information om då du ansökte och beviljades ett lån för företaget. Att sköta sina amorteringar är A & O för alla företagare som vill bibehålla en god kreditvärdighet för framtiden.

Då ska du inte teckna ett företagslån

Som med det mesta i livet är det viktigt att ta väl genomtänkta beslut och det finns tillfällen då du bör avvakta och inte ta ett företagslån. När företaget exempelvis har stora skulder är det inte en smart lösning att ta ett företagslån för att lösa dem. Det är ofta så att alltför stora skulder också stoppar dig från att få ett företagslån som har goda villkor och ger dig fina möjligheter att kunna återbetala lånet utan problem.

Du ska heller inte teckna ett företagslån om du inte är absolut säker på varför du gör det. Då är risken alltför stor att pengarna kommer att sippra ur händerna på dig utan att du egentligen vet vad de har gått till. Detta bidrar i sin tur till att lånet blir ytterligare en finansiell börda som gör att ditt företag inte kommer att lyckas till den grad som det annars haft förutsättningar att göra.

Sist men inte minst ska du aldrig teckna ett företagslån som inte erbjuder seriösa räntor och återbetalningsvillkor. Ett lån ska inte vara en ekonomisk fälla utan en tillgång som gör att du kan utveckla ditt företag i en positiv riktning. Ta gärna hjälp av erfarna människor runt omkring dig om du känner dig osäker i ditt beslut. En mentor med lång erfarenhet kan ge dig insikterna du behöver för att se om ett företagslån är rätt väg att gå eller ej.

Goda förutsättningar för företagets framtid

De allra flesta entreprenörer har en vision om hur de vill utveckla sitt företag och den produkt eller service de brinner för. Genom att ta ett seriöst företagslån under trygga former öppnas nya möjligheter upp och du har goda chanser att kunna genomföra det du önskar och planerar för. Att ta ett företagslån med rätt villkor och vid rätt tidpunkt kan helt enkelt innebära den stora skillnaden mellan att lyckas och att se företaget istället minska i värde och lönsamhet över tid.

Vanliga frågor och svar

Hur enkelt det är, beror till stor del på ditt företags förutsättningar. Vanligtvis vill banken eller långivaren ha en del säkerhet för att bevilja lånet. Om du i företaget har saker som utrustning och materiella tillgångar kan detta vara en del av säkerheten. Andra saker som kundfakturor kan i vissa fall fungera som säkerhet.

Det kan bli aktuellt att du själv blir borgensman för lånet. Det innebär då att du som person binder dig att betala av skulden om aktiebolaget inte skulle klara av det. Detta kan även innefatta flera personer vid ett större lån.

Huruvida det är lätt att ta ett företagslån varierar också beroende på hur länge företaget funnits. Det är ofta lättare att beviljas lånet om du kan visa upp en historik av bokslut och balansräkningar från tidigare år. Ett nystartat bolag har svårare att bevisa lönsamhet, vilket påverkar möjligheten att ta ett företagslån.

Beroende på vilket säkerhet just du kan visa upp för långivaren, varierar det alltså i hur enkelt det är att ta ett företagslån. Det finns även vissa långivare som lånar ut till betydligt mindre säkerhet. Dessa brukar dock låna ut lägre summor och ofta till högre ränta.

Det viktigaste som banken vill veta vid ett företagslån, är företagets förmåga att återbetala lånet. För att avgöra detta, tittar de på ett flertal saker:

  • Tidigare bokslut och balansräkningar
  • Bolagets omsättning
  • Affärsplan och budgetering
  • Företagets materiella tillgångar till exempel i lagervaror, lokaler, maskiner med mera
  • Företagets ägare, till exempel erfarenhet och referenser
  • Hur ekonomin i företaget sköts och om de har en revisor
  • Företagets syfte med lånet
  • Övrig säkerhet som företaget har för att backa upp lånet

Dessa olika faktorer kan förekomma i långivarens bedömning inför ett företagslån. Det skiljer sig ofta beroende på storleken på lånet och vilken långivare det är fråga om.

Ett företagslån bokförs som kortfristigt lån om det ska återbetalas inom ett år, och långfristigt om återbetalningen överstiger ett år. Dessa typer av lån bokförs på olika konton:

  • Kortfristigt bokförs på 28-konto
  • Långfristigt bokförs på 23-konto

Utöver detta så redovisas andra lånekostnader separat på andra konton. Till exempel:

Räntekostnader bokförs på 84-konto, som räntekostnader för kort- eller långfristiga skulder.

Faktureringsavgifter bokförs på 65-konto som bankkostnader. På samma sätt bokförs även uppläggningsavgift och eventuella påminnelseavgifter.

Artikeln senast granskad: 14 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.