Privatekonomi

Skatteåterbäring – Viktiga datum för deklarationen 2024

Skatteåterbäring
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

I skrivande stund är skatteåterbäringen för 2023 sedan en tid tillbaka redan utbetald. Med denna artikel blickar vi fram mot deklarationen 2024 och förbereder er för allting ni behöver ha koll på: viktiga datum för deklarationen, tips på avdrag du kan göra och mycket mer.

När kommer skatteåterbäringen?

Svaret på denna fråga beror på när du väljer att skicka in din deklaration och om du behöver göra några ändringar på den. Som tidigast kan du få din återbäringen innan påskhelgen och som senast kommer den i September.

För att få dina pengar innan påsk så behöver du:

 • Införskaffa dig en digital brevlåda senast 5:e mars. Ett exempel på en digital brevlåda är Kivra, som enkelt låter dig samla all din myndighetspost på ett och samma ställe.
 • Ha anmält ett bankkonto där pengarna kommer att betalas ut till.
 • Innan den 30 mars 2024 så behöver du kolla igenom och godkänna din deklarationsblankett. Detta görs enklast elektroniskt hos Skatteverket via BankID.

För att se, göra ändringar och skicka in deklarationen gör du på Skatteverkets hemsida här.

Kommande viktigt datum: 6-10 mars så börjar deklarationen skickas ut till alla som har anmält er till en digital brevlåda. För de som inte gjort detta får vänta lite till tills pappersdeklarationen kommer.

För att få dina pengar innan midsommar:

 • Senast den 2 maj 2024 så behöver din inkomstdeklaration för året 2023 finnas hos Skatteverket.
 • Du skall ha anmält ett bankkonto där pengarna kommer att betalas ut till.
 • Du behöver ha deklarerat digitalt.

Viktiga datum 2024

Dessa datum är extra viktiga att hålla koll på när det kommer till deklarationen.

  • 18:e januari – Här skall alla kontrolluppgifter från arbetsgivare och banker för inkomståret 2023 lämnas in till Skatteverket.
  • 5:e mars – Sista datumet att skaffa en digital brevlåda om du vill kunna få ut pengarna innan påsk.
  • 6-10:e mars – Deklarationen skickas ut till de som har anslutit med en digital brevlåda.
  • 14:e mars – Skatteverket öppnar upp deklarationen.
  • 30 mars – Sista dagen att deklarera om du vill få din skatteåterbäring innan påsken. Detta gäller endast de som inte behöver göra några ändringar.
  • 5-6:e april – Nu skickas pengarna ut för de som deklarerat elektroniskt utan några ändringar.
  • 2:a maj – Sista dagen att skicka in din deklaration. För dig som missar detta datum så riskerar du åka på förseningsavgifter.
  • 8-9:e juni – Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen till dig som deklarerade senast den 2:a maj.
  • 10–11:e augusti – Skatteverket skickar ut slutskattebeskedet och betalar ut skatteåterbäringen 3-6 augusti.
  • 12:e september – Sista datumet för att betala kvarskatt, om du fick ditt slutskattebesked i augusti och hade skatt att betala tillbaka.
  • 15:e december – Skatteverket skickar ut slutskattebesked och betalar ut skatteåterbäring till dig som inte tidigare fått slutskattebesked eller saknar skatteregistrering i Sverige. Om du får ditt slutskattebesked i december och har skatt att betala tillbaka, ska kvarskatten betalas senast den 12 mars 2025.
Väckarklocka

Avdragstips

För många är deklarationen ett sätt att tjäna några extra slantar. För vissa innebär deklarationsperioden dessutom möjlighet att få tillbaka många tusentalskronor. Men för att göra detta möjligt krävs att man vet vad man får och inte får göra avdrag på. Nedan listas våra viktigaste avdragstips.

 • För dig som reser till och från arbetsplatsen så har du att rätt att göra avdrag för summor över 11 000 kr. För kollektivtrafik så summerar du biljetterna under året och för bil så har skatteverket angett en schablonersättning per mil.
 • För dig som flyttat så kan man göra avdrag för dubbla boenden. För att möjliggöra detta krävs att du har flyttat längre än 50 km från arbetsorten och här kan du göra avdrag för dubbel bosättning men även mat och småutgifter (Dessa får enbart göras första månaden.)

Glöm inte att bevisbördan ligger på dig om du granskas så spara dina kvitton. Du måste kunna bevisa att du har rätt till ersättningen.

 • Du har rätt att göra avdrag på det du betalar i ränta på ditt bostadslån. I alla fall upp till 100 000 kr (30%) – på summor över detta så sänks avdraget till 21%. Om ni är två som äger en bostad så är det därför väldigt smart att dela upp ränteavdraget för att ni ska få ut så mycket som möjligt av det.
 • Jobbar eller studerar du tillfälligt på en annan ort? Du har rätt till avdrag på bland annat mat och på ditt boende på den tillfälliga orten. På Skatteverkets webbplats har du möjlighet att läsa mer om vad som gäller vid den här typen av avdrag.

Vad är skatteåterbäringen?

Skatteåterbäringen är den tid på året då Skatteverket går igenom hur mycket skatt du har betalat in under året. För många innebär detta att Skatteverket ser att man har betalat för mycket pengar i skatt, vilket i sin tur leder till att man får tillbaka pengar. Det är dock fullt möjligt att man möts av andra sidan av myntet, d.v.s. att man har betalat in för lite skatt. Då får man istället betala vad som kallas restskatt för att kompensera för den skatt som inte har betalats in.

Historiskt sett så har det varit krångligt att deklarera och för de som inte har anmält en digital brevlåda får man fortfarande en deklarationsblankett i pappersform. Denna ska ses över och fyllas i, det är nämligen här man anger vilka avdrag man begär av Skatteverket. Nuförtiden så föredrar dock de flesta att deklarera digitalt vilket inte bara är skonsamt för miljön utan även snabbar upp processen för alla parter.

För dig som vill deklarera digitalt så kan du redan 8 mars logga in på Skatteverket och gå igenom inkomstdeklarationen och skicka in. För många så krävs det bara att godkänna deklarationen utan några ändringar och det tar inte mer än fem minuter, kanske tio eller femton om det är första gången du gör det.

Varför deklarerar vi i Sverige?

Alla som har en årsinkomst som överstiger 18 200 kronor är skyldiga att betala skatt i Sverige. Skatten går till att bygga upp landets infrastruktur och välfärd där kostnader för exempelvis vägar, sjukvård och skola inkluderas.

Anledningen till att vi deklarerar är för att vi skattar på lönen i förtid och deklarationen är ett sätt att jämföra vilken summa vi har betalat in, jämfört med vilken summa vi faktiskt skulle ha betalat in. Har du skattat för mycket så ska du få tillbaka pengar, detta kallas då skatteåterbäring. Har du tvärtom betalat för lite så kommer du att krävas på en restskatt – en summa du behöver betala in till Skatteverket.

Hur många deklarerade 2023

Under första dagen 2023 för digital deklaration hade hela 1 135 000 personer lämnat in sina deklarationer, vilket är ett nytt rekord. Detta kan delvis förklaras av att många har skaffat digital brevlåda under pandemin och därför valde att deklarera digitalt i år.

Källa: Skatteverket

Pengar växer på ett träd

Vad ska man använda pengarna till?

Många brukar se återbäringen som en välförtjänt bonus inför sommaren medans vi på Buffert ser det som en möjlighet att komma igång med sitt sparande. Vare sig man använder pengarna för en sparbuffert eller investeringar spelar ingen större roll – få in mentaliteten att spara undan pengarna så skapar du en bra grund att stå på när det kommer till framtida ekonomiska beslut.

Håller du en god privatekonomi genom året rent allmänt så kan man ta majoriteten av skatteåterbäringen och direkt investera summan i fonder och aktier.

Artikeln senast granskad: 12 maj, 2024

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

21 Kommentarer

 • Hej!
  Tackar för en riktigt smart websida!
  Om du önskar synpunkter så är det enda jag ser, det är
  kanske en språklig generationsfråga – under Viktiga datum 21 mars
  Skatteverket öppnar deklarationen (i. st. f. engelskinfluerade “öppna upp”)
  och under Vad är skatteåterbäringen andra sidan av “myntet” ett n saknas.
  Med vänliga hälsningar
  jan marbenius

 • “Alla som har en årsinkomst som överstiger 18 200 kronor behöver är skyldiga att betala skatt i Sverige” ta bort ordet behöver!

 • Hej
  Jag deklarerade den 29 mars och undrar bara om de finns en chans att ja får tillbaka mina pengsr 5-6 april.

 • Jag kunde inte deklarera på mobilen då det var en ändring som ett företag hade gjort. Fick skicka in per brev istället. När kommer då skatten tillbaka på mitt konto?

 • Jag reste till utomland i October i forra aret (Chile) ock forsokte deklarerat via internet men var omojiglet att gora det. Vad ska jag gora, Jag ar pensioner i Sverige och fatt bora Kr 3.200 i pension per manader. Min personnumer ar (borttaget). Jag har mitt person kontor i Nordbank. Forlat men jag skriv en makinner som skrver bara i spanska. Var snall ock svara mig.

 • Hej varför har man ej fåt pengarna.. är det bara för det är en röd dag?? 6juni??

  • Hej!

   Precis. Eftersom den 6e infaller på en röd dag när bankerna har stängt så kommer de personer som inte fått återbäringen i tisdags få in pengarna nu idag eller imorgon.

 • När får man skattepengarna? Jag skickade in min deklaration i april. Jag skall få pengar tillbaka, men jag har inte sett till dem än! Idag 4 juli???

  • Hej! Normalt sett bör du ha fått din skatteåterbäringen vid det här laget. Om du däremot har glömt att anmäla ett bankkonto så kan det ta upptill augusti – september för att få dina pengar.

 • Informativt och bra, tack!

  Språkpolisen här vill delge att det finns inget som heter medans i skrivspråk. Det heter medan. Muntligt går väl medans för sig dock.

Kommentarer