Privatekonomi

Hur mycket pengar behöver du för att sluta jobba?

Finansiell frihet
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Drömmer du om att sluta jobba och istället leva på sparade pengar, utdelningar och avkastningar? Faktum är att det är en helt realistisk dröm som kan bli verklighet. Allt du behöver göra är att räkna ut hur mycket pengar du behöver – och sedan börja jobba mot ditt mål.

Hur du blir ekonomiskt oberoende

På senare år har det blivit riktigt populärt att prata om ekonomiskt oberoende. Kanske har du hört benämningen ”FIRE”, vilket står för Financial Independence and Retire Early. Det FIRE och ett ekonomiskt oberoende går ut på är att spara ihop ett så pass stort eget kapital att du kan sluta jobba och gå i pension oavsett hur gammal du är.

För att bli ekonomiskt oberoende måste du räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli fri. För att göra det måste du först räkna ut hur stora utgifter du har och om de kan tänkas ändras under livets gång.

För att få ihop det nödvändiga kapitalet bör du investera dina pengar. De populäraste alternativen är fonder och aktier. Fonder brukar anses vara något tryggare, medan aktier ofta ger dig högre avkastning. Om du dessutom väljer att investera dina pengar i utdelningsaktier får du ta del av företagets utdelning som sker allt från varje månad till två gånger per år.

Ekonomiskt oberoende på ditt sparande blir du genom att utnyttja ränta-på-ränta-principen och återinvestera dina utdelningar. Här är det tiden som är din bästa vän då börsen i genomsnitt stiger 8 % per år.

Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt oberoende?

Hur lång tid det tar att bli ekonomiskt oberoende beror på dig själv. Ju lägre utgifter du har desto mindre kapital behöver du. Ju högre lön du har och desto mer pengar du kan spara varje månad, desto snabbare går det att komma upp i ett accelererande kapital.

För att bli ekonomiskt oberoende vill du kunna leva på dina utdelningar. Du vill alltså kunna leva på de pengar som företagen årligen delar ut till aktieinnehavarna. Om du får 4 % varje år i utdelning gäller det att de täcker dina utgifter.

Om dina årliga utgifter ligger på 150 000 kr, alltså 12 500 kr per månad, så behöver du ha 3 750 000 kr investerade. Sedan är det upp till dig om du kan öka ditt sparande eller minska dina utgifter för att så snabbt som möjligt nå ditt mål.

Hur mycket pengar behöver du för att överleva?

Vad betyder egentligen ekonomiskt oberoende för dig? Det är något du bör fundera på när du räknar ut hur mycket pengar du behöver för att bli fri. Vill du kunna leva helt och hållet utan att jobba, eller drömmer du bara om att jobba halvtid eller ta längre semestrar varje år? Om du drömmer om att gå ner i arbetstid kommer du snabbare att nå ditt mål.

Att vara 100 % ledig kan bli långtråkigt även för den mest arbetströtte och därför är det inte konstigt att många ekonomiskt oberoende väljer att jobba i en viss utsträckning. Det ger nämligen både lite extra pengar och en social samhörighet. Om du vill jobba halvtid behöver du bara spara ihop halva kapitalet, alltså 1 875 000 kr.

Det är dessutom bra att ha med din pension i bakhuvudet när du räknar ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt oberoende. Du kan till exempel börja plocka ut din tjänstepension redan vid 55 års ålder.

Så mycket pengar behöver du

Om du bestämmer dig för att du vill vara så pass ekonomiskt oberoende att du endast behöver jobba halvtid, vilket är ett fullt realistiskt mål, hur mycket pengar behöver du då? Jo, då behöver tillräckligt med kapital för att täcka upp för 50 % inkomstbortfall.

Om du får en deltidslön på 10 000 kr så innebär det att du nu endast behöver få 2 500 kronor i utdelningar istället för 12 500 kr. För att få 2 500 kronor i utdelningar varje månad behöver du endast ha ett sparkapital på 750 000 kr om du får 4 % i utdelning varje år.

För att komma upp i 750 000 kronor på 15 år behöver du spara 4167 kr per månad. Men då har vi inte tagit med dina utdelningar och din avkastning i beräkningen, vilka kommer göra att ditt sparmål uppnås snabbare. Ju mer du kan spara och ju högre ränta du lyckas få, desto snabbare når du ditt mål.

Hur vill du investera pengarna?

Du måste bestämma dig för hur du vill investera dina pengar, och det snart! Att låta pengarna ligga på ett sparkonto med 0,5 % ränta kommer inte hjälpa dig att uppnå ditt mål om att bli ekonomiskt oberoende.

Börja med att klicka dig in hos Avanza eller Nordnet för att se vilken aktör du känner dig mest bekväm med att spara hos. Läs sedan på allt du kan om fonder, aktier och börsnoterade fonder. Lär dig allt du kan om rimliga avkastningar, ränta-på-ränta-effekten, hur man sitter still i båten vid börsens nedgångar och läs experternas tips om vilka aktier du bör satsa på för långsiktigt sparande.

När det gäller sparande så är kunskap makt och du har riktigt stor chans att själv påverka hur snabbt du sparmål kommer att uppfyllas.

Räkna ut dina utgifter

För att du ska kunna leva på ditt sparade kapital behöver sammanställa dina utgifter så att du får en överblick över hur mycket pengar du gör av med. Ju fler och högre utgifter du har, desto mer kapital kommer du att behöva för att kunna sluta jobba. Därmed kan man enkelt säga att ju fler onödiga kostnader du skär ner på, desto snabbare kommer du att kunna gå i pension.

Nödvändiga kostnader är till exempel hyra, mat, el- och vattenräkningar, internet och försäkringar. Men kanske kan du skära ner på uteluncher, onödiga bilresor, eftermiddagsfikor och förhandla ner din elräkning. Kanske är det dags att se över vilka abonnemang du har och vilka utgifter du faktiskt kan leva utan.

Om du har en viss levnadsnivå som du absolut vill behålla, då kommer det ta längre tid för dig att bli ekonomiskt oberoende. Om du däremot har en hög lön som du kan spara en hög procent av, då går det snabbare.

Räkna ut hur mycket pengar du behöver

Prioriterar du att kapa dina utgifter för att spara en så stor del av din hög som möjligt, eller föredrar du att behålla en hög levnadsstandard för att bli ekonomiskt oberoende på sikt. Medan vissa kan vänta i 30 år vill andra jobba så hårt d ekan för att lyckas så fort som möjligt.
Om du räknar ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt oberoende kommer det att ge dig den kick du behöver för att fokusera på ditt sparande. Räkna på inkomster och utgifter samt hur stor utdelning du behöver ha för att kunna leva utan att jobba.

En riktigt hög motivationsfaktor är Avanzas sparkalkylator som visar hur snabbt du kan uppnå ditt sparmål med den investering du gör och den beräknade avkastningen du kan få. Tiden är din vän och de riktigt stora summorna kommer att bokstavligen trilla in på ditt sparkonto under de sista åren av ditt sparande. Räkna därför ut hur mycket pengar du behöver – då kommer du inte ha något annat val än att vilja börja spara mer.

Återinvestera din utdelning

När du investerar dina sparpengar i aktier kan du med fördel välja utdelningsaktier. Då kommer du varje år att få ta del av företagets vinst i form av en utdelning. Detta är något du bör ha med i beräkningen när du räknar på hur mycket pengar du måste spara ihop. Genom att alltid återinvestera din utdelning kommer ditt sparande att öka trots att du inte tillför några nya pengar.

Om du har 100 aktier och företaget delar ut 6 kr per aktie, då får du 600 kronor som du kan återinvestera. De flesta företag har minst två utdelningar per år. Istället för att endast få ränta och utdelning på dina 100 aktier kommer du nu även att få ränta på de aktier du köpte för de 600 kronor du fick i utdelning.

För att kontinuerligt kunna öka ditt sparande och få en hög avkastning bör du återinvestera din utdelning. På så sätt kan du utnyttja ränta-på-ränta-principen, vilket innebär att du kan få ränta på din ränta och dina utdelningar. Då kommer du att accelerera ditt sparande.

Artikeln senast granskad: 21 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer