Moms

Du betalar förmodligen moms varje dag utan att du tänker på det. Detta eftersom den skatten är inbakad i allt vi köper och alla tjänster vi nyttjar. Men vad är moms och hur mycket betalar vi i moms? Här kan du läsa mer om denna vanligt förekommande skatt.

Vad är moms?

Moms är en skatt som tillkommer när varor eller tjänster säljs. Moms kallas även för mervärdesskatt. När du köper till exempel varor i butik, eller nyttjar en tjänst, brukar momsen alltid vara inräknad i priset. Du kan se momsen på kvittot när du har köpt något. När momsen betalas går pengarna direkt till staten.

Om du driver företag och ska sälja någon vara eller tjänst kommer du vanligtvis att själv behöva lägga på moms när du fakturerar din kund. För privatpersoner är momsen sällan något vi behöver fundera över, medan den för företag kräver en del bokföring för att hanteras rätt och ska kunna deklareras ordentligt.

På engelska kallas moms ofta för Value Added Tax, vilket brukar förkortas VAT. Den kan även ha andra namn, till exempel Sales Tax.

Hur mycket är momsen?

Vanligtvis är momsen 25 procent på försäljning. Detta gäller för de flesta varor och tjänster vi köper eller säljer. Det finns dock undantag där momsen istället är 12 eller 6 procent, samt vissa fall där ingen moms alls ska förekomma.

Ett vanligt undantag är livsmedel som endast har 12 % moms i de flesta fall. Undantag gäller t.ex. alkoholhaltiga drycker eller djurfoder. Även restaurangmomsen är på 12 %.

Exempel där momsen är 6 % inkluderar till exempel idrottsverksamhet såsom hyra av utrustning, styrketräning eller éntreavgift till idrottsevenemang. Ett annat exempel där momsen är på 6 % är transport såsom buss, flyg eller tåg.

Exempel på momsfria varor eller tjänster är till exempel tandvård, vissa banktjänster och många sjukvårdstjänster.

Moms för köp och moms för försäljning

När du köper en vara eller tjänst betalar du moms. Detta kallas även för ingående moms. När ett företag säljer en vara eller tjänst lägger de på momsen, vilket kallas för utgående moms.

När ett företag köper in något har de rätt att få tillbaka momsen som betalats, då den kan kvittas mot utgående moms. Det innebär att momsen ofta inte är en kostnad för företag. Företag betalar endast skillnaden mellan ut- och ingående moms.

Momsen är vare sig en intäktskälla eller en utgiftspost för ett företag, utan endast en skatt som tas ut av kunden och som ska överföras till staten.

Hur länge har vi haft moms i Sverige?

Momsen som den ser ut idag har funnits sedan 1969. Det har dock funnits andra motsvarande varianter av skatt på konsumtion innan dess.

Den tidigare skattemodellen kallades för allmän varuskatt. En tydlig skillnad mellan dessa skattemodeller är att den gamla modellen endast avsåg beskatta slutkonsumenten, medan momsen beskattar flera led innan en produkt eller vara når fram till konsument i butik eller liknande.

Artikeln senast granskad: 5 maj, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.