Sparande

Avanza vs Nordnet – Vilken är bäst för aktiehandel?

Skriven av Svante Hansson

Det finns gott om aktiemäklartjänster på nätet idag, varje bank erbjuder sin egna lösning men vi kommer ta en titt på de två populäraste – Avanza och Nordnet.

Båda är tjänster som varit aktiva länge och erbjuder bra val för båda nybörjare och erfarna. Men vilken är egentligen bäst och hur skiljer de sig från varandra?

Vi rekommenderar Avanza

Vi anser att både Nordnet och Avanza ligger hack i häl efter varandra vilket gör att de är klart mer innovativa än flera andra banker men tack vare just Avanza’s gränssnitt som är lite mer nybörjarvänligt som gör att de blir vinnare i vårat test.

Prislista

Avanza

Avanza grundades år 1999 som HQ.se och böt senare namn till Avanza år 2001. Idag har Avanza över 500 000 aktiva kunder med ett samlad kapital på över 200 miljarder kronor.

StartMiniSmallMediumFast pris
Rörligt courtage0%0,25%0,15%0,069%0%
Lägsta courtage0 kr1,00 kr39,00 kr69,00 kr99,00 kr
Passar affärer mellan< 50 000 kr15 600 kr15 600 –
46 000 kr
46 000 –
143 500 kr
143 500 kr >

Nordnet

Nordnet grundades 1996 och har idag 593 600 aktiva kunder med ett samlat kapital på över 245 miljarder kronor.

Kom igångMiniLitenMellanFast
Rörligt courtage0%0,25%0,15%0,069%0%
Lägsta courtage0 kr1,00 kr39,00 kr69,00 kr99,00 kr
Passar affärer mellan< 15 600 kr15 600 –
46 000 kr
46 000 –
143 478 kr
43 478 kr >

Det är väldigt små skillnader mellan Avanza och Nordnet när det kommer till courtageklasser. Avanza började med sin courtageklass Start som gjorde det gratis att handla aktier för dig som har ett innehav under 50 000 kr. Nordnet var snabb därpå att introducera Kom igång som i stort sätt är samma sak.

Sparkonto

Både Avanza och Nordnet erbjuder ett sparkonto för dig som endast vill låta pengarna växa på ett konto.

Avanza erbjuder en ränta mellan 0.15% – 0.95% beroende på om du kan tänka dig låsa dina pengar eller inte.

Nordnet däremot i sitt sparkonto har hela 0% ränta och är inte ett alternativ för dig som endast vill låta pengarna ligga.

Värt att nämna är att inte ens Avanza har en bra sparränta utan det är då bättre att söka sig till andra aktörer. Exempelvis Akelius erbjuder upptill 3,5% ränta när du låser dina pengar i 3 år. Här försvinner däremot den statliga insättningsgarantin men genom stora tillgångar i Akelius så är chansen minimal att du skulle förlora pengar.

Fonder

Både Avanza och Nordnet har sin egna gratis indexfond som är ett utmärkt alternativ till dig som vill påbörja ditt månadspar och inte vill låta pengarna växa på ett sparkonto. Detta kan jämföras med exempelvis Handelsbanken motsvarighet som har en förvaltningsavgift på 0,65% per år. Det är helt onödigt att betala en förvaltningsavgift för något som inte kräver att du förvaltar fonden då enda som krävs är att uppdatera innehavet gentemot vad marknadsindexet säger.

Största skillnaden mellan dessa indexfonder är att de är baserade på olika index. En indexfond strävar efter att följa ett marknadsindex som exempelvis OMXS30 som är de 30 största omsatta aktierna.

Avanza ZeroNordnet Superfonden
Totala avgifter (TER%)0%0%
JämförelseindexSIX30RXOMXSBGI
Risk6/76/7
Morningstar3 stjärnor3 stjärnor

 

Skillnaden mellan dessa jämförelseindex för Avanza Zero och Nordnet Superfonden är att SIX30RX följer 30 företag medan OMXSBGI följer 70 företag.

Plattform

Båda plattformerna har ett användarvänligt gränssnitt och mycket kommer till personlig åsikt. Vi personligen gillar Avanza’s utseende lite mera men här är lite bilder från båda plattformarna så får du själva ta ett beslut. Detta är ett av de viktigare punkterna för dig som planerar att handla ofta och mycket att vara fullt medveten om hur du utför dina ärenden.

Avanza startvy
Avanza startvy, inloggad
Avanza kontoöversikt
Avanza kontoöversikt
Avanza aktievy
Avanza aktievy
Nordnet startvy, inloggad
Nordnet startvy, inloggad
Nordnet kontoöversikt
Nordnet kontoöversikt
Nordnet aktievy
Nordnet aktievy

Slutsats

Det är väldigt små skillnader mellan Avanza och Nordnet och du kan enkelt öppna upp konto på båda tjänsterna helt gratis och bilda din egna uppfattning. Vi personligen gillar Avanzas användargränssnitt lite mera och anser att det är snäppet renare och enklare att navigera men båda erbjuder ungefär samma tjänster. I slutändan landar det mest på en personlig preferens som avgör.

I mitt fall så har jag personligt aktiesparande på Avanza medan jag har min tjänstepension genom Nordnet så du är inte låst att ha allt på samma plattform.

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson.

2 Kommentarer

 • Hej Svante
  Tack for en bra general sammanställning av Avanza och Nordnet.

  Hur ser du på fördela och nackdelar imellan sparande av private midler i KF, aktiefondkonto och ISK?

  • Hej! Vi kan börja med att skilja på aktiekontot från de andra typerna. I ett aktiekonto så är största skillnaden att du endast skattar vid vinsten efter en försäljning. Denna skatt kan vara relativt hög och kräver att du själv ordnar det i deklarationen när den tiden kommer.

   Alternativet är ISK eller KF där du skattar en låg procentsats på totalbeloppet och kräver ingen extra tid vid deklarationen.

   För dig som vill investera pengar och låta de ligger under en längre period så är oftast ISK mer fördelsaktigt om avkastningen är högre än vad du skulle behövt skatta i slutändan. Om du räknar på en avkastning på ungefär 3.5% per år så är ISK ett bättre val än ett aktiefondkonto.

   Skillnaden mellan KF och ISK är marginella och största skillnaden är att du praktiskt sätt inte äger dina aktier utan ägaren är försäkringsbolaget som KF är genom. Denna innebär att du exempelvis inte har rösträtt vilket du hade fått om du hade haft aktierna i ett ISK.

   En annan skillnad är just om du råkar ut för ett dödsfall. Du kan då bestämma i förhand vem som skall få pengarna i en kapitalförsäkring medan i ett ISK så tillfaller det arvsordningen.

   Av smidighet och enkelhet så rekommenderar vi ISK till dig som vill spara pengar i aktier eller fonder.

Lämna en kommentar