Sparande

Avanza vs Nordnet – Vilken är bäst för aktiehandel 2024?

Avanza-vs-Nordnet
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det finns gott om aktiemäklartjänster på nätet idag, varje bank erbjuder sin egna lösning men vi kommer ta en titt på de två populäraste – Avanza (som ofta felstavas Awanza av någon anledning!) och Nordnet.

Båda är tjänster som varit aktiva länge och erbjuder bra val för båda nybörjare och erfarna. Men vilken är egentligen bäst och hur skiljer de sig från varandra?

Vi rekommenderar Avanza
Vi anser att både Nordnet och Avanza ligger hack i häl efter varandra vilket gör att de är klart mer innovativa än flera andra banker men tack vare just Avanza’s gränssnitt som är lite mer nybörjarvänligt som gör att de blir vinnare i vårat test.

Avanza Avanza logotyp

Avanza grundades år 1999 som HQ.se och bytte senare namn till Avanza år 2001. Idag har Avanza över 1 433 200 aktiva kunder med ett samlat kapital på över 571 miljarder kronor.

Avanza prislista

StartMiniSmallMediumFast pris
Rörligt courtage0%0,25%0,15%0,069%0%
Lägsta courtage0 kr1 kr39 kr69 kr99 kr
Passar affärer mellan< 50 000 kr15 600 kr15 600 –
46 000 kr
46 000 –
143 500 kr
143 500 kr >

Informationen är hämtad från Avanzas hemsida och hämtades 2021-05-27.

Nordnet

Nordnet logotyp

Nordnet grundades 1996 och har idag 1 221 500 aktiva kunder med ett samlat kapital på över 565 miljarder kronor.

Nordnet prislista

Kom igångMiniLitenMellanFast
Rörligt courtage0%0,25%0,15%0,069%99 kr
Lägsta courtage0 kr1 kr39 kr69 kr99 kr
Passar affärer mellan80 000 kr15 600 kr15 600 –
46 000 kr
46 000 –
143 478 kr
143 478 kr >

Informationen är hämtad från Nordnets hemsida och hämtades 2021-05-27.

Avanza vs Nordnet

Det är väldigt små skillnader mellan Avanza och Nordnet när det kommer till courtageklasser. Avanza började med sin courtageklass Start som gjorde det gratis att handla aktier för dig som har ett innehav under 50 000 kr. Nordnet var snabb därpå att introducera Kom igång som i stort sätt är samma sak.

Nedanför går vi in mer på djupet vad som särskiljer Avanza och Nordnet åt.

Sparkonto

Både Avanza och Nordnet erbjuder ett sparkonto för dig som endast vill låta pengarna växa på ett konto.

Avanza erbjuder ett sparkonto+ med en ränta på 0,50% om du väljer att inte binda pengarna. Du kan få upp till 1% ränta om du väljer en bindningstid på 24 månader.

Nordnet har just nu 0 % ränta oavsett bindningstid och är inte ett alternativ för dig som endast vill låta pengarna ligga.

Värt att nämna är att inte ens Avanza har en bra sparränta utan det är då bättre att söka sig till andra aktörer. Exempelvis Akelius erbjuder upptill 3,5 % ränta när du låser dina pengar i 3 år. Här försvinner däremot den statliga insättningsgarantin men genom stora tillgångar i Akelius så är chansen minimal att du skulle förlora pengar.

Fonder

Både Avanza och Nordnet har sin egna gratis indexfond som är ett utmärkt alternativ till dig som vill påbörja ditt månadspar och inte vill låta pengarna växa på ett sparkonto. Detta kan jämföras med exempelvis Handelsbanken motsvarighet som har en förvaltningsavgift på 0,65% per år. Det är helt onödigt att betala en förvaltningsavgift för något som inte kräver att du förvaltar fonden då enda som krävs är att uppdatera innehavet gentemot vad marknadsindexet säger.

Största skillnaden mellan dessa indexfonder är att de är baserade på olika index. En indexfond strävar efter att följa ett marknadsindex som exempelvis OMXS30 som är de 30 största omsatta aktierna.

Avanza ZeroNordnet Indexfond Sverige
Totala avgifter (TER%)0%0%
JämförelseindexSIX30RXOMXSBGI
KIID-Risk6/76/7
Morningstar3 stjärnor3 stjärnor

Skillnaden mellan dessa jämförelseindex för Avanza Zero och Nordnet Indexfond Sverige är att SIX30RX följer 30 företag medan OMXSBGI följer 70 företag.

Plattform

Båda plattformerna har ett användarvänligt gränssnitt och mycket kommer till personlig åsikt – Vi på Buffert gillar personligen Avanzas utseende lite mera då det känns mer modernt än Nordnet. Här kommer  ett par bilder från båda plattformarna så får du själv ta ett beslut.

Utseendet och användarupplevelsen är en av de viktigaste punkterna för dig som planerar att handla ofta och därför är det viktigt att vara fullt medveten om hur du utför dina ärenden på enklast och bästa sätt.

Avanza startvy
Avanza startvy
Avanza kontoöversikt
Avanza kontoöversikt
Avanza aktievy
Avanza aktievy
Nordnet startvy
Nordnet startvy
Nordnet kontoöversikt
Nordnet kontoöversikt
Nordnet aktievy
Nordnet aktievy

Slutsats

Det är väldigt små skillnader mellan Avanza och Nordnet och du kan enkelt öppna upp konto på båda tjänsterna helt gratis och bilda din egna uppfattning. Vi personligen gillar Avanzas användargränssnitt lite mera och anser att det är snäppet renare och enklare att navigera men båda erbjuder ungefär samma tjänster. I slutändan landar det mest på en personlig preferens som avgör.

I mitt fall så har jag personligen mitt aktiesparande på Avanza medan jag har min tjänstepension genom Nordnet: Du är med andra ord inte låst att ha allt på samma plattform.

Vanliga frågor och svar

Aktiehandel fungerar genom att aktier köps och säljs på en marknad, vanligen kallad en börs. Under börsens öppettider från måndag till fredag så sätter köpare och säljare upp de priser de är villiga att handla aktier för. Numera är all handel elektronisk och sker vanligtvis genom Nasdaq och deras system och du handlar aktierna via en bank eller mäklare. Förr i tiden skedde handeln fysiskt på golvet i börsens lokaler, vilket du kanske sett i gamla videoklipp från Wall Street.

Att köpa och sälja aktier hos en mäklare kommer ofta med en serviceavgift som kallas courtage. Den brukar vanligtvis anges i procent på beloppet du handlar för, men även ha en miniminivå. Det är även vanligt att bankerna erbjuder olika courtageklasser, som passar olika typer av kunder. För småsparare passar ofta en courtageklass med låg miniminivå, medan den som handlar större poster ofta tjänar på att ha ett courtage med högre miniminivå, men en lägre procent i avgift.

Priserna varierar mellan olika banker och mäklare så kolla aktuell prislista där du tänker handla. Det brukar ibland även finnas möjlighet att köpa vissa aktier gratis för den som precis har kommit igång med aktier. Därefter brukar priserna röra sig från cirka 1 krona per affär, upp till runt hundralappen i minimicourtage.

Utländska aktier har oftast lite högre courtage hos svenska mäklare. Där kan det även tillkomma en växlingsavgift, om aktien handlas i annan valuta än svenska kronor.

Aktiehandel beskattas olika beroende på vilken kontotyp du handlar på. Om du handlar med aktier på ett ISK eller en kapitalförsäkring beskattas hela innehavet med en schablonskatt. Detta är på hela kontoinnehavet, oavsett om du handlar med aktier eller ej.

Om du har aktierna på ett vanligt värdepapperskonto, eller så kallad aktiedepå, beskattas vinsten på en aktie vid försäljning med 30%. Det innebär i praktiken att du under ett år räknar ihop slutresultatet av dina aktieaffärer och betalar 30% skatt på den totala vinsten.

Om du tar emot aktieutdelningar på den sistnämnda kontotypen, beskattas även dessa med 30%.

Artikeln senast granskad: 25 oktober, 2023

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

12 Kommentarer

  • Hej Svante
    Tack for en bra general sammanställning av Avanza och Nordnet.

    Hur ser du på fördela och nackdelar imellan sparande av private midler i KF, aktiefondkonto och ISK?

    • Hej! Vi kan börja med att skilja på aktiekontot från de andra typerna. I ett aktiekonto så är största skillnaden att du endast skattar vid vinsten efter en försäljning. Denna skatt kan vara relativt hög och kräver att du själv ordnar det i deklarationen när den tiden kommer.

      Alternativet är ISK eller KF där du skattar en låg procentsats på totalbeloppet och kräver ingen extra tid vid deklarationen.

      För dig som vill investera pengar och låta de ligger under en längre period så är oftast ISK mer fördelsaktigt om avkastningen är högre än vad du skulle behövt skatta i slutändan. Om du räknar på en avkastning på ungefär 3.5% per år så är ISK ett bättre val än ett aktiefondkonto.

      Skillnaden mellan KF och ISK är marginella och största skillnaden är att du praktiskt sätt inte äger dina aktier utan ägaren är försäkringsbolaget som KF är genom. Denna innebär att du exempelvis inte har rösträtt vilket du hade fått om du hade haft aktierna i ett ISK.

      En annan skillnad är just om du råkar ut för ett dödsfall. Du kan då bestämma i förhand vem som skall få pengarna i en kapitalförsäkring medan i ett ISK så tillfaller det arvsordningen.

      Av smidighet och enkelhet så rekommenderar vi ISK till dig som vill spara pengar i aktier eller fonder.

  • Hur lätt är det att se utdelning på Nordnet? På Avanza så har de en egen flik där man kan väldigt enkelt se utdelningen från sina innehav.

    • Hej!

      Du kan se prel. utdelningar via “Kommande bolagsstämmor och utdelningar” som ligger under menyfliken Marknaden. Annars får du gå in på varje aktie och välja fliken “Bolagsfakta” så finner du mer information där om vilka belopp det gäller.

  • Varför har ni inte tagit med Fundler i denna jämförelse? Vore intressant att se jämförelse med dem också. Tycker personligen att de har bäst gränssnitt och tror de är väl också billigare?

    • Hej!

      Fundler är inte en nätmäklare på samma sätt som Avanza eller Nordnet är. De har inte heller ett gratisalternativ för att handla aktier/fonder eller ens möjligheten att själv bestämma vad du vill ha. Avgiften på 0.49% är också väldigt hög för något som de stolt berättar körs automatiskt av deras AI. Jämför man med Avanza Auto (Avanzas robotrådgivare) som vi personligen inte är fantastiska måna om heller så är förvaltningsavgiften på 0.35% så redan där så är de dyrare. Valet av fonder de väljer kan jag inte uttala mig om men en gratis indexfond likt Avanza Zero bör fungera minst lika bra om inte bättre utan att äta upp dina pengar i avgifter 🙂

      Det som vore intressant är att ta en titt på alla robotrådgivare som börjat dyka upp men att jämföra Fundler vs Avanza vs Nordnet är svårt då de är olika tjänster.

  • Hej! Är det värt att investera i dagens läge när lågkonjunktur är på g? Är riktig trött på 0% på min sparkonto.

    • Hej Micke!

      Det går absolut att investera pengar i dagens. Jag lägger en stor till av mina investeringar utomlands just av denna anledning.

      Gör research på de företag du anser intressanta alternativt leta upp fonder vars portfölj består av utländska aktier / värdepapper så bör du kunna hitta något intressant.

  • Hej
    Jag har precis börjar handla med aktier. Jag öppnade ett konto på Avanza, men sedan insåg att Nordnet fanns också. Dem ser väldigt intressanta också. Dem har något som kallas sharewill, ett nätverk med andra aktiesparare. Har avanza något liknande? Jag funderar på byta till Nordnet bara för det, gör jag fel tycker du?

    • Hej

      Shareville kan vara ett bra val för dig som inte vill lägga för mycket tid att bestämma vilka aktier och fonder du vill investera i men det är självklart en större risk. Man får göra en egen riskkalkyl för att veta vilken form av risk man är bekväm med. Historisk utveckling är aldrig ett bevis på framtida utveckling!

  • Hej
    Du nämnde “Handelsbanken motsvarighet som har en förvaltningsavgift på 0,65% per år”, men är det fortfarande sant att vi fortfarande måste betala 0,65% förvaltningsavgift för handelsbanken?

Kommentarer