Sparande

Aktier – Bästa aktierna 2024 | Bästa aktietipsen för nybörjare

Bästa aktierna
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Du har sparat ihop 10 000 kr och vill att dina pengar skall växa. Du har konstaterat att aktiemarknaden känns lockande men du vet inte riktigt vad du vill investera i. Aktiemarknaden uppfattas lätt som en djungel och det går att få tag på tonvis med information som många gånger talar både för och emot.

I den här guiden så kommer vi att gå igenom en rad förslag och tips på hur du kan komma igång och den är tänkt för dig som inte är bekant med aktier sedan tidigare. Vi tar en titt på hur du kan hitta de bästa aktierna idag.

Det är ofta beroendeframkallande att titta på dagens kurs när du väl börjat investera i aktier. Dock är det helt avgörande för din avkastning att du inte säljer av ditt innehav bara för att en aktie har gått ner för dagen. Aktier och fonder kräver nämligen ett långsiktigt perspektiv för att det på riktigt ska vara lönsamt.

Att handla aktier innebär alltid en högre risk än sparande på ett sparkonto. Ta till dig aktietips och råd men gör ditt egna beslut innan du investerar dina pengar eftersom det aldrig går att spå vilka aktier som kommer stiga 2024.

Aktie1 år %Senast
Orrön Energy165,0319 930
Hexatronic Group85,13101,45
OX265,4483,05
Swedish Match43,96109,55
SAAB B36,92343,40
SSAB B32,1947,76
Axfood22,48252,80
Boliden21,19339,70
SSAB A17,7349,28
AstraZeneca16,831 215,00
Trelleborg B12,45207,30
Holmen B9,52423,30
Loomis9,45264,00
Munters Group7,6476,75
Holmen A7,07424,00
SCA A2,91141,60
SCA B2,81140,80

Siffrorna som används i tabellen ovan är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2022-10-03.

Hur du hittar de bästa aktierna för 2024.

Skapa ett konto på Avanza eller Nordnet

Det är väldigt lätt att komma igång med aktiehandel och kostar vanligtvis ingenting heller att skapa ett konto.

Bästa aktie appen – Både på desktop och mobil

Till dig som inte vet riktigt var du ska börja rekommenderar vi starkt att du skapar ett konto på Avanza. Anledningen till detta är för att de erbjuder en courtagenivå som heter Start som gör det gratis för dig att handla aktier upp till 50 000 kr. Nordnet erbjuder ett liknande med sin Mini nivå som gör det gratis att handla aktier upp tills du når 80 000 kr i sparande.

Både Avanza och Nordnet är tillgängligt för både iOS och Android för dig som vill köpa aktier via deras app.

Detta betyder att du slipper avgifterna som annars följer med om du handlar via exempelvis din bank. Du kan läsa mer om Avanza och Nordnet i vår jämförelseguide!

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Aktietips idag för dig som är nybörjare

Här kommer ett par av våra aktietips 2024 för dig som vill börja investera:

  • Den första punkten är att handla med aktier kräver ett långsiktigt tänk. Det kommer alltid ske rörelser upp och ner under en dag men det betyder inget på sikt.
  • Den andra punkten och är minst lika viktigt är att du väljer företag du känner till. Det kan vara svårt att sätta sig in i ett nytt företag, det gäller att förstå branschen och hur det faktiskt går genom att läsa deras rapporter. Därför skall du lägga dina intjänade pengar på företag du kan och förstår och anledningen till detta är att om du använder företagets tjänster eller produkter dagligen så är det troligare att du kommer veta om det börjar gå dåligt eller bättre för företaget.

Gör det inte komplicerat – När du börjar är det alltid bra att välja aktier från företag som du känner till.

  • Tredje punkten är att sprida riskerna. Om du har investerat allt i samma företag så är du mycket känsligare för vad som händer i deras bransch och dina risker går upp om något händer.
  • Till sist, undvik spekulationsaktier. Vi tar upp dessa senare i artikeln men det är nästan omöjligt att gissa vilka av dessa som kommer gå bra och majoriteten av dessa misslyckas.

Handla med indexfonder

För någon som inte har tid eller intresse men ändå vill få sina pengar att växa så rekommenderar vi att du tar en titt på indexfonder. En indexfond är en passivt förvaltad fond som följer ett visst marknadsindex vilket innebär att innehållet i fonden byts ut med tiden. Indexfonder är ett bra nybörjaralternativ för den som inte riktigt har greppat aktiemarknaden, dess terminologi och hur du bör tolka pressmeddelanden.

Läs mer här om vilka de bästa fonderna är 2024.

En indexfond är ofta väldigt enkel att sköta och det enda du egentligen ska se upp med är förvaltningsavgiften och ev. spreadkostnad.

Vi rekommenderar varmt Avanza Zero för den som är helt ny på aktie- och fondmarknaden. Avanza Zero följer SIX30RX vilket är ett börsindex som följer de 30 mest omsatta bolagen i på den svenska marknaden. Vi rekommenderar den främst för att den är helt utan avgifter. Det är lite av Avanzas affärsidé att deras kunder skall ha bra och billiga fondalternativ.

Avanza Zero
Avanza Zeros exponering.

Avanza Zero ligger just nu +3,58 % (3 mån, december 2020) och har historiskt sett ökat varje år.

Så här handlar du med aktier 2024

Som ny på aktiemarknaden kan det upplevas som att det finns otroligt mycket att sätta sig in i för att kunna börja med aktiehandel. Ju mer du sätter sig in i aktier, aktiehandel och aktiemarknaden som sådan, desto lättare kommer det också förhoppningsvis bli att förstå sig på det! Att hitta säkra aktier är alltid en utmaning eftersom det finns så mycket som påverkar och aktier för nybörjare desto svårare.

I de kommande kapitlet kommer vi att gå igenom hur aktiemarknaden fungerar, hur du köper och säljer aktier, vad orderdjup är, hur prissättning på aktier går till, vad som gäller kring aktier och äganderätt, skillnaden mellan affärsdagar och likviddagar, ordervillkor, dolda ordrar, ögonblicksordrar, Fill or Kill samt Fill and Kill.

Hur fungerar aktiemarknaden?

När du handlar på aktiemarknaden bestäms priset på aktierna gemensamt av köparen och säljaren. Det pris som aktien säljs för är aktiens kurs, vilket kallas för just aktiekurs. För att det ska vara möjligt att köpa en specifik aktie krävs det att det finns en säljare som säljer just den aktien.

Försäljningen av aktier sker på handelsplattformar, vilket betyder att köparen och säljaren inte har kontakt direkt med varandra, utan allt sker genom plattformarna. På dessa plattformar kan du som köpare och säljare fylla i antalet aktier du vill köpa eller sälja och till vilket pris, och du blir sedan sammanlänkad med en säljare eller köpare som har det du söker efter eller vill köpa det du vill sälja.

Så här fungerar aktiemarknaden simplifierat:

Så här fungerar aktiemarknaden.

Tidigare utgick aktiemarknaderna från fysiska handelsplatser, såsom banker, men idag är de till stor del digitaliserade och sker på handelsplattformar online.

Hur köper man aktier?

För att kunna köpa aktier behöver du ha ett aktiekonto. Detta kan du öppna hos aktiemäklare online eller hos sin bank. Det är generellt billigare att handla aktier själv på internet, jämfört med att göra det genom en bank. De två största aktiemäklarna som finns online i Sverige är Avanza och Nordnet. Hos dessa kan du både köpa och sälja aktier utan kostnad. I vissa fall kan det tillkomma avgifter när du handlar med aktier, exempelvis årsavgifter eller avgifter för vissa köp.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Vilka villkor som gäller för aktieköp och aktieförsäljning kan skilja sig åt mellan de olika handelsplattformarna och villkoren kan förändras över tid. Av den anledningen är det också viktigt att du sätter dig in i vad som gäller för just den plattformen du tänkt använda dig av, och därefter håller dig uppdaterad för att inte missa någonting viktigt om villkoren skulle komma att förändras.

Hur går det till när du köper och säljer aktier?

Aktier köps och säljs genom att du går in på någon av de plattformar där aktiehandel sker. Därefter kan du kolla vilka aktier som finns och om du hittar någonting du tycker verkar bra utifrån dina preferenser kan du lägga en order. Detta gör du både om du ska köpa och sälja aktier.

Den aktieorder du lagt är vanligtvis giltig i ett dygn. Om ordern inte har matchats ihop med en köpare eller säljare under den tiden kommer ordern att läggas ner och du kan därefter lägga upp en ny order om du vill.

När en order är giltig i ett dygn kallas det för en intradagsorder. I fall där ordern är giltig i flera dagar kallas det istället för flerdagsorder. Huruvida det är möjligt att lägga en intradagsorder eller flerdagsorder kan variera mellan olika aktier och mellan olika handelsplattformar.

När är det bästa köpläget för aktier? Det finns ingen perfekt tidpunkt att köpa aktier. Det finns däremot vissa tider som tenderar att vara bättre än andra. Det kan till exempel vara en bra idé att köpa aktier under en lågkonjunktur eftersom priserna vanligtvis är lägre då.

Vad innebär orderdjup?

Orderdjup kan ses som en grafisk figur som visar antalet aktier som är tillgängliga på marknaden. Här går det att se antalet aktier och till vilket pris köpare och säljare vill ge respektive ha för aktierna. Med andra ord är det du ser köpare och säljare som blivit ihopmatchad med varandra.

Orderdjup
Hur orderdjup illustreras på Avanza.

Syftet med orderdjupet är att ge personer en uppfattning om de rådande aktiekurserna och hur många aktier som finns tillgängliga för försäljning. Det här kan också vara hjälpsamt för att köpare och säljare ska kunna synkronisera sina egna ordrar med de andra som finns på marknaden, för att kunna ha en prissättning som står i proportion till de andra ordrarna som finns på marknaden.

Prissättning över eller under aktiekurserna

Samtidigt som orderdjupet kan användas för att ge en indikation på hur aktiekurserna ligger för tillfället betyder det inte att du som köpare eller säljare behöver anpassa dig efter detta. Tvärtom kan det vara vanligt förekommande att köpare lägger sig under de befintliga prissättningarna i hopp om att göra ett bra köp, och att säljare lägger sig över prissättningarna för att göra större vinst.

Fördelen med det här är att om köpet eller försäljningen genomförs kan det innebära att köparen har fått aktierna till ett lägre pris eller att säljaren har sålt till ett högre pris.

Risken som finns med att sätta en högre eller lägre prissättning är att försäljningen helt enkelt inte genomförs då det inte finns någon köpare eller säljare som matchar med det priset som har satts. Det här gör att ordern kommer avslutas utan att ett köp eller försäljning har genomförts.

Vad händer om säljaren vill sälja till ett lägre pris?

Personer som handlar med aktier strävar ofta efter att göra så bra investeringar och försäljningar som möjligt. Om prissättningen skiljer sig åt mellan köpare och säljare kan köpet gå igenom om det är säljaren som satt ett lägre pris än köparen. Om det är tvärtom som gäller – att köparen har satt ett lägre pris än säljaren – kommer köpet inte gå igenom automatiskt.

Exempel 1 – Köpet går igenom:

Säljaren vill sälja en aktie för 100 kronor. Köparen vill köpa aktien för 120 kronor. Om ordern avslutas kommer det vara säljarens pris som gäller och aktien säljs och köps för 100 kronor.

Exempel 2 – Köpet går inte igenom:

Säljaren vill sälja en aktie för 100 kronor. Köparen vill köpa aktien för 80 kronor. Köpet går här inte igenom, såvida inte köparen lägger en ny order som matchar med säljarens prissättning.

Aktier och äganderätt

I Sverige och på svenska handelsplattformar tar det två vardagar innan äganderätten för aktierna går från säljaren till köparen efter att en order har avslutats och en försäljning och köp har genomförts.

När en försäljning och köp av aktier genomförs blir köparen inskriven som ägare av aktierna i en aktiebok, medan säljaren blir avskriven som ägare av aktierna. Det här är ett sätt att registrera ägandeförhållanden, och därmed äganderätt, på.

Affärsdagar respektive likviddagar

Inom aktiehandel är det vanligt att skilja mellan affärsdagar respektive likviddagar. Kort förklarat kan det definieras enligt följande:

  • Affärsdag: Affärsdag syftar till den dagen då köparen och säljaren har avslutat sina ordrar gemensamt. Köpet och säljet har genomförts och pengar kommer att reserveras från köparens konto.
  • Likviddag: Likviddag är den dagen då köparen får aktierna som denne har köpt, och säljaren får pengar för försäljningen hen har gjort. Köpet och säljet har därmed genomförts.

Så, vad innebär då den här åtskillnaden i praktiken?

När du handlar aktier på svenska aktiemarknaden använder sig plattformarna av två likviddagar. Det här innebär att det tar två vardagar innan äganderätten för aktierna har gått från säljaren till köparen. Från affärsdagen och fram tills likviddagen står du som köpare alltså inte som aktieägare för aktierna du har köpt. Detsamma gäller för säljaren, som fortfarande kommer stå skriven som aktieägare för aktierna fram tills likviddagen. Detta är av administrativa anledningar, vilket också gör att aktiekursen för aktierna i fråga inte kan ändras under tiden då aktierna kan ses som “låsta”.

På de populära aktiehandelsplattformarna erbjuder de preliminärt saldo direkt på affärsdagen kunna fortsätta handla. Detta beror på att dessa plattformar har utformat en service som gör det möjligt för köparen och säljaren att få tillgång till sitt blivande saldo direkt. Det här gör att köparen och säljaren kan ha en fortsatt överblick över sina tillgångar och investeringar.

På så sätt kan också fortsatt handel ske om så önskas. Du behöver alltså inte, om handelsplattformen du använder dig av, har denna tjänsten, vänta i flera dagar innan du kan fortsätta handla med aktier utan kan fortsätta göra det direkt om du vill.

Ordervillkor

I samband med att du lägger en order för aktier är det på vissa handelsplattformar möjligt att välja till vilka villkor som ska gälla för ordern ifråga. Det kan till exempel handla om att du vill att ordern ska vara dold, att ordern bara ska synas om om villkoren för den uppfylls eller vad som ska krävas för att ordern ska avslutas.

Dold order

Att använda sig av en dold order – även kallat isbergsorder eller dold volym – handlar om att en order du lägger delas upp i flera beståndsdelar för att inte ordern i sin helhet ska visas på marknaden. I praktiken gör detta att ordrar läggs upp allt eftersom köpen respektive försäljningen har nått avslut. Det kan exempelvis handla om en begränsning i antalet aktier som läggs upp åt gången.

Om du exempelvis ska sälja aktier och har totalt 100 aktier för 1 000 kronor vardera kan du välja att lägga upp dolda ordrar för 10 aktier åt gången för 1 000 kronor vardera. När en köpare har kommit och ordern har avslutats kommer nästa order att vara utformad på samma sätt och läggas upp automatiskt.

På vissa handelsplattformar krävs det att orderbeloppet på en dold order måste motsvara minst € 10 000. I vissa fall, och med vissa värdepapper, kan minimigränsen vara satt ännu högre. Minimikravet är utformat i internationella ramverk och är någonting handelsplattformar tillämpar i enlighet med dessa regler.

Ögonblicksordrar

Ögonblicksorder är ett begrepp som syftar till en order som är tillfällig och som raderas omgående om de villkor som har bestämts för den inte uppfylls. Det här skiljer sig mot en vanlig order som ligger kvar på marknaden oavsett om villkoren för ordern uppfylls eller inte.

En anledning till att man kan vilja göra en ögonblicksorder är för att kolla om det finns dolda ordrar eller för att se vilken potential som finns för att hela ens order kan avslutas direkt. På så sätt kan man justera ordern i efterhand utifrån de förutsättningar man har uppfattat finns, vilket kan öka sannolikheten för att ordern kan avslutas på ett sätt som är önskvärt för en själv.

Fill or Kill

Fill or Kill, förkortat FoK, är ett villkor du kan aktivera på sin order som innebär att ordern enbart kommer att avslutas om hela ordern avslutas. Det här gör att ordern inte kommer avslutas bitvis, utan enbart fullständigt.

Anledningen till att använda sig av Fill or Kill är främst för att det blir ett sätt att säkerställa att hela ordern säljs, vilket också innebär att man kommer få hela den summan som den är värd. Den risk som kan finnas med detta är så klart att ordern helt enkelt inte säljs och köps inom det tidsintervall man hade tänkt sig eller önskat.

Fill and Kill

Fill and Kill, förkortat FaK, är ett ordervillkor du kan aktivera om du avser att köpa en större mängd aktier på en specifik nivå. Att använda sig av FaK kan göras om du tror att det finns dolda ordrar, varpå dessa kan aktiveras efter att föregående order har avslutats. Om det finns dolda ordrar kan du alltså få tillgång till dessa om du har köpt och avslutat en order som är en del av en dold order. Ordrar behöver dock inte vara dolda, och det finns naturligtvis en sannolikhet för att ordern som avslutas var en synlig order och att det inte finns fler ordrar dolda bakom den.

En annan anledning till att använda sig av Fill and Kill kan vara att du inte vill visa det intresse du har för en viss aktie och en specifik volym av denna. På så sätt kan du genomföra delköp istället för att köpa den exakta mängden du på sikt strävar efter att uppnå.

Aktier tips för nybörjare

Vi vill vara tydliga med att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning, även om historisk avkastning någonstans är en indikation på att ett bolag och dess aktie går bra – Det finns mycket att ta hänsyn till när du kollar efter den bästa aktien just nu.

Som tips på aktier har vi tittat på både de senaste tre månaderna och specifikt på techbolagsbranschen.

Techbolag – Aktier att köpa nu?

Något vi själva tittat och valt att investera i är just techbolagsbranschen som sedan länge ökat med stormsteg. Vi tror att detta är aktier som hade klarat sig bra även i en lågkonjunktur. Här tittar vi på ett par stycken av dessa och deras utveckling under de senaste 12 månaderna och kan vara intressanta aktier att köpa nu.

Aktie1 årSenast
Apple Inc2,81%145,96
International Business Machines Corp-12,75%124,16
Microsoft Corp-15,44%247,81
Twitter Inc-16,66%51,06
Alphabet Inc Class A-26,05%101,66
Sony Group Corp-35,81%67,78

MSFT (Microsoft Corp) är ett bolag inom techbolagbranschen som vi gärna lyfter som ett investeringstips. Aktien har ökat kraftigt under det senaste året men vi tror likväl att det finns mer att hämta här. Framförallt eftersom att både branschen och bolaget växer i knakande takt, men också på grund av den riktning Microsoft numera tar mot sina cloudtjänster.

Siffrorna som används i tabellen är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2022-10-06.

Köpa utländska aktier

Ett annat spännande alternativ kan vara att handla utländska aktier. Vissa av dessa kan vara bra alternativ och om du väljer ett eller flera amerikanska bolag så brukar du också få aktieutdelning 1 gång per kvartal (4 på ett år). Nackdelen med att handla amerikanska aktier, framförallt för nybörjare, är att det kan vara svårare att hänga med i nyhetsflödet inom bolaget. Det blir också avsevärt mycket svårare att tolka kvartals- och årsrapporter.

NYSE:T (AT&T) är ett amerikanskt telekombolag som under de senaste tre åren gett en avkastning på i snitt +10,0% varje år. Den amerikanska telekombranschen är enorm och förväntas fortsätta växa de kommande åren.

Handla råvaror

Denna typ är svår att förutse och vi börjar gå in i ett område som kräver väldigt mycket engagemang.

Du kan alltid köpa guld i dagens läge och förvara det i din madrass. Guld är en råvara som nästan aldrig tappar i värde, iallafall inte på lång sikt. Detta eftersom mängden guld i världen är högst begränsad. Däremot så är guld inte speciellt billigt och kan vara dyrt att på ett säkert sätt skydda sin fysiska investering. Ett alternativ i stället för att köpa en guldklimp är då att investera i ett råvarubolag. Dessa brukar ofta gå upp när råvaran går upp.

Om du är intresserad så har Avanza en lista på aktier som du kan undersöka.

Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden
Det är nästan omöjligt att förutspå marknaden

Spekulationssaktier

Det finns många billiga aktier på aktiemarknaden och om du köper in dig i rätt tid, förslagsvis vid en nyemission eller börsintroduktion, så finns det flera hundratals procent i avkastning att tjäna.

Ett exempel som varit uppe i media många gånger är just FING B (Fingerprint B) där om du köpte in dig för 4 år sedan hade dina pengar växt med hela +700,0 % så hade du lagt in 10 000 kr så hade du haft över 70 000 kr nu. Värt att nämna gällande Fingerprint är att aktien lika snabbt som den gick upp, sedan tappade från 135 till 35 kr.

FING B Aktie tapp

Grafen är tagen från Avanzas hemsida och hämtades 2020-07-14.

Om du sålde dina aktier när Fingerprint låg på toppen kan du alltså ha tjänat väldigt stora pengar. De som istället köpte när Fingerprint låg på toppen står på andra sidan av myntet och har förlorat upp till 70-80% av sin investering. Det finns ett antal nya miljonärer idag tack vare Fingerprint och det kommer att komma nya bolag som gör samma resa. Problemet är att du helt enkelt inte kan veta vilka bolag som kommer slå igenom och vilka som kommer att gå i konkurs 1 år senare. Så som det ser ut för Fingerprint i dagsläget är det inte omöjligt att bolaget inte finns längre om några år.

Vi på Buffert avråder dig starkt från dessa aktier eftersom att de är förenade med en oerhört stor risk.

Sammanfattning och slutord

Aktiemarknaden är en handelsplats för där aktier kan köpas och säljas. Priset för aktierna, aktiekursen, bestäms gemensamt av köparen och säljaren när de lägger en order och denna avslutas. Efter att ordern har avslutats tar det vanligtvis två vardagar innan aktiernas ägandeförhållanden har ändrats administrativt, därefter kommer köparen att stå som aktieägare av aktierna. Hur du väljer att köpa och sälja aktier och vilka strategier du använder sig av kan variera beroende på vilka syften och målsättningar du har med aktiehandeln. Det finns inga rätt eller fel, utan vilket tillvägagångssätt som är bäst lämpat beror på sammanhanget och kan skilja sig åt från fall till fall.

Har du några egna förslag och vill tipsa oss om aktier och fonder? Skriv i kommentarerna!

Vanliga frågor och svar

Du kan köpa och sälja aktier hos de flesta banker och nätmäklare som erbjuder aktiehandel. Såväl de klassiska storbankerna, som nyare och mer nischade banker finns tillgängliga för aktiehandel. Om banken erbjuder möjlighet att öppna aktie- eller fondkonto, ISK eller kapitalförsäkring, så går det förmodligen att köpa och sälja aktier genom den banken.

Det säkraste sättet att bli rik på aktier, om vi tittar historiskt, är genom långsiktigt investerande i bra bolag. Genom att ha en aktiefond, eller en portfölj med stabila och växande bolag som du håller och fyller på över många år, har du stor sannolikhet att bli rik på aktier. Historiskt har börsen och aktieinvesteringar varit ett av de bästa sätten att spara långsiktigt för att bli rik.

Ett annat sätt att bli rik på aktier, är om du lär dig handla med aktier på ett lönsamt sätt. Det finns daytraders och swingtraders som tjänar stora pengar på att köpa och sälja aktier. Det är dock svårare och kräver en hel del kunskap. Många som är nybörjare förlorar ofta pengar genom att försöka sig på en mer aktiv aktiehandel.

Om du har dina aktier på ett ISK eller en kapitalförsäkring behöver du inte deklarera något, utan det sköts automatiskt av din bank.

Om du har aktier på en aktiedepå ska du deklarera och skatta 30% på vinsten som inkomst av kapital. Det gör du i bilaga K4 i din deklaration.

Om du har ett underskott, det vill säga att du förlorat pengar, kan du få en skattereduktion. Det ger möjlighet till 30% skattereduktion upp till 100 000 kr och därutöver 21%.

Vissa köper aktier för att behålla livet ut i princip, medan andra handlar med aktier för att göra mer kortsiktiga vinster. Några anledningar till att du kanske borde fundera på att sälja är:

  • Du behöver pengarna till annat. Det är generellt inte rekommenderat att ha pengar investerade i aktier, som du kommer att behöva inom de närmaste åren.
  • Anledningen till att du köpte har förändrats. Om ett bolag hade en intressant produkt på gång som du trodde på, men som aldrig lanserades, kanske hela caset för aktien försvunnit.
  • Verksamheten går sämre. Omsättning och vinst kanske sjunker och du ser ingen vändning i sikte. Ibland går en affärsidé ur tiden och då kan det vara värt att lämna det sjunkande skeppet i tid.
  • Utdelningen sänks eller uteblir. Om du investerar i ett bolag för dess fina aktieutdelning, är det värt att fundera över hur du agerar om den förändras.

Artikeln senast granskad: 21 oktober, 2023

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

20 Kommentarer

  • Finns det några bra böcker att köpa, eller “uppslagsverk” gällande aktier, som nämner det ni nämner här? Tack på förhand, och tack för bra läsning!

    • Hej Robert,

      En varm rekommendation är att du börjar prenumerera på en aktietidning. Där får du både konkreta köp- och säljtips, samtidigt som du får information om hur man bäst analyserar bolag och marknader, vad man bör tänka leta efter, vad man bör undvika o.s.v.

      Ett par exempel på svenska aktietidningar är https://www.aktiespararna.se/om-aktiespararen eller http://borsveckan.se/

      I övrigt rekommenderar jag starkt att du läser boken Den rikaste mannen i Babylon av George S. Clason. Det är en väldigt lärorik bok om grundläggande ekonomitänk som på ett tydligt och konkret sätt beskriver hur vem som helst med relativt enkla medel kan bli väldigt rik. Boken är dessutom en av flera som Warren Buffet himself rekommenderar och Warren Buffet betraktas av många som världens bästa investerare.

      Lycka till med sparandet!

  • Till en nybörjare utan erfarenhet skulle jag rekommendera att börja med bra billiga fonder ex. Spiltan Aktiefond investmentbolag, kanske några indexfonder som Avanza Zero/Nordnet Superfonden, LF Global indexnära och liknande.

    Att börja med aktier har risk i att man köper med fel courtage osv. och det kan bli dyrt, om man kör aktier skulle jag i så fall börja med de stora investmentbolagen för att minimera risken för tabbar. Med tiden när man lär sig mer kan man succesivt gå över till rena aktier.

    Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

    • Hej!

      Håller med helt då bl.a. Spiltan Aktiefonder tillhör min egna portfölj. Courtageavgiften är desto viktigare för småinvesterare och tycker att det är bra att börja med indexfonder som exempelvis Avanza Zero som har noll avgifter och gör det enkelt (och säkert) att börja med.

  • Hej
    Varför är det så tyst om Minesto företaget som är ett energiteknik bolag som sysslar med förnyelsebar energi
    Menar aktien har stigit över 10% på kort tid.

    • Hej Denise!

      Vi håller på och utökar funktionaliteten för våra aktie och fondtabeller så att de uppdateras av sig själva – dvs så att dessa alltid har dagsfärsk data. Värt att notera så får vi inte ge råd över vilka aktier vi rekommenderar att man handlar då vi inte är finansiella rådgivare.

  • Hej

    Tänkte på gamla dar börja lite med aktier och indexfonder.

    Några tips på var man kan läsa upp kunskapen om detta + lite smarta tips från er kanske 🙂

    Känner att jag är completely lost på detta!

  • Hej! Tack för en toppen bra sida! Jag är helt ny på området och planerar att börja köpa mina första fonder ( hög risk med sparande över längre period, minst 10 år). Är det klokt att vänta in eventuell lågkonjunktur innan köp eller hur ska man tänka? Mvh Annelie

    • Invänta? Svar: nej! Det kan också ha att göra med din ålder – hur börja.
      Preferensaktier (lite dyra nu) kan vara bra liksom indexfonder som start med minimibeloppen.
      I början kan det fungera (inom ISK) med att byta en kursökning (avkastning) på några 100sek till en ny fond och köra så ett tag för att få en spridning på risker. Det kan se lite segt ut i början men det tar fart. Därefter kan investmentbolag och fastigheter med kassaflöden vara en bra grej.
      Har aktier ingen utdelning – skippa dem t.v.
      Sedan blir du bra på egen hand.

  • Hej! Tack för bra info. Jag är helt ny på aktier och undrar vad skillnaden brukar vara när det finns två aktier av samma sort varav en är döpt till A och den andra B?

    • Hej Hanza,

      Det finns tre typer av aktier – A, B och C aktier – Större företag brukar oftast dela upp aktierna i t.ex. A, B eller C-aktier. Skillnaden är oväsentlig för en småinvesterare men om du däremot är intresserad av att delta i bolagsstämmor och ha rösträtt så är det viktigt att man köper rätt aktie som har rätt till det.

      Mvh/ Axel Hansson.

  • Hej!
    Minimum vid att köpa aktier? 10.000:-
    Eller funkar det att shoppa för 3-4.000:-

    • Hej Örjan,

      Minimum är 1 kr. Viktigaste är att komma igång och du behöver inget minimum-belopp utan många bäckar små. 🙂

      Mvh/ Axel Hansson.

  • hur går det när man öppnar ISK. sitter pengarna kvar som de är och kan man ta ut dem när man vill eller finns det risk att de blir mindre.

    • Hej Sanaa,

      Skatteverket förklarar detta rätt bra:

      Investeringssparkonto (ISK) är en sparform där du kan spara till exempel aktier och fonder. Du betalar inte någon skatt för de vinster du gör. I stället betalar du en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust. Du ska inte deklarera de vinster eller förluster du gör på ditt investeringssparkonto.

      Detta betyder att om du lägger in pengar på ditt ISK konto så beskattas detta så att ta ut pengar innebär en förlust av schablonsskatten men utöver detta så förlorar du inget.

      Mvh/ Axel

  • Hej!
    Jag är helt grön på helheten; har precis läst ovan.

    Skulle ni rekommendera preferensaktier med högst avkastning (som jag önskar)? Vilka är de bästa alternativen för nybörjare isf: Preferensaktier eller aktier i indexfonder?

    Kan man förresten köpa preferensaktier via Avanza och Nordnet?

    Tack på förhand!

    • Hej Irfan,

      All form av investering har sina risker. Indexfonder är oftast det säkraste valet för nybörjare men har oftast lägre avkastning %. Preferensaktier ger dig rätt till utdelning (inte alltid garanterat) och förtur kontra en vanlig utdelningsaktie.

      Skulle rekommendera att du läser på våra artiklar om preferensaktier: https://buffert.se/preferensaktier/ och indexfonder: https://buffert.se/indexfonder/.

      Gällande att köpa preferensaktier på Avanza & Nordnet? Absolut – Inga problem.

  • Väldigt bra artikel. Själv väntar man med spänning på att se Nokias framfart under nästkommande år. Hoppas på det bästa. Allt gott, Peter.

Kommentarer