Sparande

Billiga aktier med potential – Köpvärda aktier i juli 2024

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Många som investerar på börsen letar efter billiga aktier. Det gäller både inbitna investerare och de som precis gett sig in på börsen. Men vad innebär egentligen billiga aktier och vad kännetecknar dem? Det ska vi ta reda på i den här artikeln!

Till att börja med är det viktigt att understryka att det är skillnad på en billig aktie och en prisvärd aktie. En aktie kan nämligen ha ett till synes lågt pris men ändå vara högt värderad. Oavsett vilken aktie du vill investera i är det därför bra att undersöka företaget och bestämma dig för om aktien är väl värd att investeras i eller inte.

De bästa billiga aktierna med potential i juli 2024

De största guldkornen du kan hitta på aktiemarknaden är billiga aktier med hög utdelning som är lågt värderade. På så sätt får du regelbundet en utdelning utbetald samtidigt som chansen är god att aktien kommer att stiga i värde eftersom den är lågt värderad. Hitta dessa aktier genom att använda de tre vanligaste värderingsmåtten, P/E-tal, P/S-tal och P/B-tal.

De billigaste aktierna just nu baserat på P/E-tal

P/E-tal står för Price/Earnings, alltså Aktiekurs/Vinst. Det du vill hitta är en aktie med ett lågt P/E-tal. Med P/E-talet bedöms aktiens värde i förhållande till företagets vinst. Om en aktie har ett negativt P/E-tal så går företaget med förlust och dessa aktier vill du givetvis undvika.

Här nedan hittar du det 10 billigaste aktierna baserat på P/E-tal. Vi har inte tagit med bolag som har negativa P/E-tal, då det innebär att företaget går med förlust.

NamnP/E-talSenast
SSAB B3,1957,00
SSAB A3,3761,00
Millicom Int. Cellular SDB4,75213,90
Lundin Mining Corp6,1687,82
Kindred Group6,9184,50
Bilia A7,79126,40
JM8,51230,60
NCC B8,62122,90
NCC A9,21129,50
Electrolux B9,29158,02

De billigaste aktierna just nu baserat på P/S-tal

P/S-tal står för Price/Sales, alltså Aktiekurs/Omsättning. Det du vill hitta är en aktie med ett lågt P/S-tal. Med P/S-talet bedöms aktiens pris i förhållande till företagets omsättning.

I tabellen nedan hittar du det billigaste aktierna baserat på P/S-tal.

NamnP/S-talSenast
NCC B0,24122,90
TRATON0,25160,80
NCC A0,26129,50
Electrolux B0,35158,02
Bilia A0,37126,40
Securitas B0,39114,90
Electrolux A0,43193,00
SAS0,4510 800
Peab B0,4694,00
Millicom Int. Cellular SDB0,53213,90

De billigaste aktierna just nu baserat på P/B-tal

P/B-tal står för Price/Bookvalue, alltså Aktiekurs/Eget kapital. Det du vill hitta är en aktie med ett lågt P/B-tal. Med P/B-talet bedöms aktiens pris i förhållande företagets eget kapital.

Sist men inte minst har vi de billigaste aktierna baserat på P/B-tal.

NamnP/B-talSenast
TRATON0,6162,10
SSAB B0,957,00
Millicom Int. Cellular SDB1,0213,90
Dometic 1,279,26
Byggfakta1,346,22

Hur vet jag om en aktie är billig och köpvärd?

För att veta om en aktie faktiskt är billig eller inte så måste du veta vad som kännetecknar en billig aktie. Det finns aktier under 1 kr, men det låga priset betyder inte automatiskt att aktien är billig. Det är nämligen ett begrepp som bör sättas i relation till företagets och andra aktiers värde.

Ett lågt pris har alltså inget samband med att aktien är billig. För att avgöra om aktien är prisvärd måste du kolla på olika nyckeltal och de vanligaste värderingsmåtten är P/E-tal, P/S-tal och P/B-tal. Det är dessa tal alla duktiga investerare kikar på när de bestämmer sig för om de ska investera i ett företag eller inte.

En aktie kan vara billig oavsett om den kostar 1 kr, 10 kr eller 100 kr. Det beror på att priset ska ställas i korrelation till vad du faktiskt betalar för när du investerar i företaget genom att köpa en aktie. Vad är företaget värd, hur ser dess utvecklingspotential ut och så vidare.

Så kan företaget sänka aktiepriset

När ett företag börsnoteras så är det företaget som bestämmer vad aktien ska kosta, alltså dess nominella pris. Företaget kan även välja att splitta sina aktier när de får ett för högt nominellt pris. Då skapas fler aktier till ett lägre pris, men företagets värde är fortfarande detsamma. Syftet är bland annat att fler ska kunna investera i företaget.

Hur hittar jag billiga aktier just nu?

Vill du börja investera i billiga aktier och gärna aktier under 1 kr? Eftersom det inte finns något samband mellan billiga aktier och aktier med ett bra värde så finns det inga listor på billiga aktier på investeringsplattformar såsom Avanza och liknande. Om det fanns listor med de aktier som faktiskt är billiga jämfört med ett företags värde så skulle givetvis alla investera i företag.

Det finns dock topplistor med billiga aktier just nu som privatpersoner och olika hemsidor har sammanställt för att sprida kunskap, tips och inspiration. Här kan du ofta hitta mängder med prisvärda aktier. På investeringsplattformar såsom Avanza kan du dessutom sortera aktier efter bland annat dess P/E-tal.

När du har valt ut vilka aktier du vill satsa dina pengar på och investera i, då gör du det enklast hos din bank eller på investeringsplattformar såsom Avanza och Nordnet.

Gott om prisvärda aktier att välja mellan

Det finns gott om prisvärda aktier att välja mellan på börsen. Det gäller bara att genomföra en djuplodande analys och studera olika värderingsmått för att hitta dem. Då kan du göra riktiga klipp och förhoppningsvis säkra en bra investering. Men det är viktigt att komma ihåg att även billiga aktier kan bli en dålig investering.

Bara för att en aktie har ett lågt pris så är den inte nödvändigtvis ”dålig” eller lågt värderad. Tvärtom, det finns aktier som både är billiga och som är lågt värderade. Dessa hittar du genom att kika på värderingsmått. Du kan antingen använda dem separat eller i en kombination. Olika investerare använder olika metoder.

Kom ihåg att jämföra värderingsmåtten med konkurrenter och historiska mått. Ha dessutom i åtanke att endast jämföra med företag inom samma bransch, eftersom värderingen skiljer sig åt mellan olika branscher.

Om du vill investera i billiga aktier så måste du ha många saker i åtanke. Hit räknas bland annat din tidshorisont och hur stor risk du vill ta. Alltså samma saker som när du väljer att investera i lite dyrare aktier. Bara för att en aktie har ett lågt pris så kommer inte aktiekursen att skjuta i höjden och stiga snabbare än hos en dyrare aktie.

Potentiella risker med billiga aktier

Det finns givetvis en anledning till varför en aktie är lågt värderad och därmed anses vara billig i dess rätta betydelse. Anledningen är oftast att investerare inte tror att företaget kommer att kunna prestera bra i framtiden och därför saknar de tilltro till företagets framtida utvecklingsmöjligheter. Då vill de inte heller investera sina pengar i företaget eftersom de inte tror på hög avkastning.

Investerare kan tvivla på företaget som har ekonomiska problem, dålig ledning eller som historiskt sätt inte har presterat som förväntat. Eftersom de har sålt sina aktier till ett lågt pris så har aktiens nominella pris då sjunkit.

Om du vill kunna hitta en billig aktie med hög potential måste du därför förstå varför aktien är billig just nu och varför få tror på och investerar i företaget.

Potentiella risker med billiga aktier är bland annat att du köper en aktie under 1 kr i tron om att den är ”billig”. Sedan kan det visa sig att det är tvärt om, att aktien faktiskt är högt värderad trots det låga priset. Du vill inte betala dyra pengar för en aktie vars företag inte är värt det höga priset.

Bland de potentiella riskerna finns även din tilltro till att företaget kommer att utvecklas och lyckas i framtiden. Precis som med alla andra aktier så kan även billiga och lågt värderade aktier sjunka och därmed lysa rött i din aktieportfölj.

Köpvärda aktier idag – Vad gör en aktie köpvärd 2024?

Det finns flera saker som du bör ta hänsyn till när du försöker avgöra om en aktie är värd att köpa eller inte. En av de viktigaste sakerna att titta på är företagets ekonomiska stabilitet. Du kan undersöka detta genom att titta på deras balansräkning och resultaträkning. Du vill försäkra dig om att företaget klarar sig bra ekonomiskt.

En annan sak att ta hänsyn till är företagets tillväxtpotential. Du kan undersöka detta genom att titta på deras tidigare resultat och framtida prognoser. Se till att titta på både företagets kortsiktiga och långsiktiga utsikter innan du fattar ditt beslut.

Slutligen vill du också se till att du är bekväm med riskerna med att köpa aktien. Detta inkluderar att förstå företagets affärsmodell och deras konkurrenssituation. Se till att du är bekväm med riskerna innan du investerar dina pengar.

Artikeln senast granskad: 9 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer