Momsregistreringsnummer (VAT)

När du startar ett företag är det viktigt att ha koll på vad momsregistreringsnummer, även kallat VAT-nummer, är för något. Detta nummer är en viktig del av ditt företags verksamhet. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad det är och hur du använder dig av det.

Du måste dels använda ett eget momsregistreringsnummer när du köper och säljer varor och tjänster, men även be om momsregistreringsnummer av de företag som du köper av eller säljer till.

Vad är ett momsregistreringsnummer (VAT)?

Momsregistreringsnummer är ett unikt serienummer du får om du registrerar dig för moms hos Skatteverket. Detta är ett nummer som du måste ange på alla dina fakturor och kvitton, allt enligt mervärdesskattelagen. På engelska heter momsregistreringsnumret VAT-number, vilket står för Value Added Tax-number. Ett momsregistreringsnummer används för att Skatteverket ska kunna se vilken moms just du betalar och fakturerar.

I Sverige måste du som företagare alltid betala moms på det du köper och säljer. Vid försäljning i EU gälle dock omvänd skattskyldighet, men du måste ändå alltid be om säljarens eller köparens momsregistreringsnummer. All handel inom såväl Sverige som EU måste nämligen redovisas i företagets momsdeklaration.

Uppbyggnad av momsregistreringsnummer för olika företag

Svenska momsregistreringsnummer är alltid uppbyggt på samma sätt, på så vis kan du enkelt känna igen numret på en faktura. Ett VAT-nummer får aldrig innehålla bindestreck, punkter eller mellanslag mellan tecknen, utan ska skrivas i obruten följd för att vara godkänt.

Enskild firma

Ett svenskt VAT-nummer för en enskild firma består av landskoden SE + ägarens personnummer + 01. Ett exempel på detta är SE19900213565701. Siffran 01 kan dock bli utbytt om det ej är ägarens första företag.

Aktiebolag

För ett aktiebolag ser VAT-numret ut på följande sätt; SE + organisationsnumret + 01. Ett VAT-nummer kan då se ut så här; SE547383102301. Siffran 01 kan dock bli utbytt om det ej är ägarens första företag.

Här kan du registrera dig för momsregistreringsnummer

När du startat ett företag registrerar du dig för moms hos Skatteverket. Sedan får du ett registerutdrag hemskickat där det står vilket momsregistreringsnummer ditt företag har. Detta nummer ska uppges på alla fakturor och kvitton för att dessa ska vara giltiga.

Att registrera ditt företag för VAT-nummer är en enkel och smidig process som du på egen hand kan utföra på Skatteverkets hemsida. Här finner du även gott om information om såväl moms som momsregistreringsnummer.

Momsregistreringsnummer utomlands

Om du ska handla med företag inom EU är det bra att veta att dessa VAT-nummer ser annorlunda ut. Inom EU har VAT-numret följande format: Landskod på två bokstäver – tolv tecken som kan bestå av såväl siffror som bokstäver. Allt som allt har VAT-numret 14 tecken. Du kan hitta olika länders VAT-nummer på Skatteverkets hemsida.

När du handlar en tjänst eller vara utanför Sverige men inom EU är det viktigt att du uppger ditt momsregistreringsnummer för att du ska kunna betala utan moms. Istället råder då omvänd skattskyldighet vilket innebär att du redovisar och betalar momsen i Sverige. Om du istället säljer en vara eller tjänst utanför Sverige men inom EU fakturerar du köparen utan moms. Du måste då be om köparens momsregistreringsnummer.

Artikeln senast granskad: 16 juli, 2024

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.