ROT-avdrag

Om du ska anställa någon för att utföra ett arbete i ditt hem kan du komma att stöta på begreppet ROT-avdrag. Det är bra att ha koll på detta så att du inte missar att få tillbaka pengar du har rätt till. Här går vi igenom det du behöver veta om ROT-avdrag.

Vad är rotavdrag?

ROT i rotavdrag står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Det ger en indikation på vilken typ av tjänster du kan använda avdraget för.

Rotavdraget är ett avdrag på skatten som du som privatperson kan använda för att få tillbaka pengar om du anlitat någon för att utföra en renovering eller liknande i ditt hem. Det gäller endast för arbeten som görs i huset du redan äger och kan alltså inte användas för att bygga nytt.

För att ha rätt till ROT-avdrag ska du:

 • Äga en byggnad som ska renoveras, byggas om eller få en tillbyggnad.

Exempel på arbeten du kan få ROT-avdrag för

Här är några utvalda exempel på arbeten du har rätt att ansöka om ROT-avdrag för, om de utförs i ett bostads- eller fritidshus som du är ägare till:

 • Golvbyte
 • Reparation av balkong eller altan
 • Reparation till följd av skadedjur
 • Montering av markiser
 • Byggnad av inomhuspool
 • Installation av laddstation för elbil
 • Målning av fasader
 • Tapetsering
 • Installation eller rengöring av avlopp
 • Reparation av vatten- och avloppsledningar

Detta var bara några exempel på arbeten du har möjlighet att få rotavdrag för. På Skatteverkets hemsida finns en mer utförlig lista, även med exempel på arbeten som inte innefattas av ROT. Se till att ha koll på att det du vill ansöka om går att få avdrag för, innan du planerar ett arbete i ditt hem.

Hur mycket kan man få rotavdrag för?

Du kan som mest få rotavdrag för tjänster till en kostnad av 50 000 kronor / person per år. Notera dock att den summan även innefattar så kallade RUT-avdrag, så om du gjort några sådana kommer du ha mindre över till rotavdragen.

Genom ROT-avdrag får du rätt till 30% avdrag på det du betalat för arbete i hemmet.

På Skatteverkets hemsida går det enkelt att se hur mycket av dina RUT- och ROT-avdrag du redan har gjort. På så sätt kan du alltid hålla koll så att du inte planerar in mer än vad som täcks av rotavdraget under ett enskilt år.

När gäller inte ROT-avdrag?

Om du hyr ut din bostad kan du inte få rotavdrag under perioden som den är uthyrd. Detta gäller såväl vid korta uthyrningsperioder som långtidsuthyrning. Om du söker rotavdrag för en bostad du själv inte äger kommer du inte att bli beviljad avdraget. Det går heller inte ansöka om ROT-avdrag för hyresrätter som tillhandahålls i kooperativ form.

Kan man anlita vem som helst och göra ROT-avdrag?

Nej, du kan till exempel inte anlita någon i din egen familj eller närstående släkt. Den du anlitar måste inneha F-skattsedel, alternativt A-skattsedel.

Det går även att anlita en person som är registrerad utomlands, men då måste samma krav som för svensk arbetare vara uppfyllda i personens hemland.

Artikeln senast granskad: 3 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.