Bostad

Bästa hemförsäkringen 2024 – Jämför försäkringar för din bostad

Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Oavsett vilken typ av bostad du bor i så är du i behov av en hemförsäkring. En hemförsäkring skyddar dig mot allt från inbrott och skadegörelse till brand. Den skyddar både ditt hem och dig och din familj.

Bästa hemförsäkringen 2024

Det finns flera aktörer idag som erbjuder hemförsäkring, utav dessa så har vi ett par favoriter som vi rekommenderar:

Hedvig logotyp

Allt sköts snabbt och enkelt via mobilappen.
Grundsjälvrisk – 1500 kr
Reseskydd – 45 dagar

Moderna logotyp

  

Mycket som ingår i grundförsäkringen
Grundsjälvrisk – 1500 kr
Reseskydd – 45 dagar

Vad är en hemförsäkring

Det är helt enkelt ett grundläggande försäkringsskydd som du absolut inte vill vara utan om något skulle hända.

En hemförsäkring inkluderar vanligtvis skydd för hemmet samt för alla som är skrivna på adressen. Oftast är en hemförsäkring uppdelad i flera olika delar. Dessa är egendomsskydd, reseskydd, ansvarsskydd, rättsskydd och överfallsskydd.

När du beställer en hemförsäkring vill du att alla olika delar ska ingå för att du ska få ett så komplett skydd som möjligt.

Det finns en mängd olika hemförsäkringar på marknaden. Välj en med omsorg. Jämför inte bara pris utan även vad försäkringarna täcker.

  • Om du äger en villa eller radhus bör du teckna en villahemförsäkring.
  • Om du däremot bor i en bostadsrätt bör du teckna en bostadsrättsförsäkring.
  • Bor du i en hyresrätt blir en vanlig hemförsäkring bra.

Det är viktigt att du väljer rätt typ av försäkring.

Det en hemförsäkring i grund och botten gör är att den täcker ditt bohag. Det innebär att den täcker det du har inne i ditt hem. Moderna hemförsäkringar täcker dock ofta mycket mer än så. Det är till exempel vanligt att en hemförsäkring ger dig skydd under kortare resor. På så vis slipper du betala för en separat reseförsäkring. Att en reseförsäkring även kan täcka resor beror på att de ofta är så kallade kombinationsförsäkringar. Ofta ingår även ansvarsförsäkring och rättsskydd.

Det är inte obligatoriskt enligt lag att ha en hemförsäkring. Om du hyr en lägenhet är det dock något som de flesta hyresvärdar kräver. En hemförsäkring är definitivt en kostnad du bör prioritera. Du kan teckna en hemförsäkring från och med att du fyller 18 år. Då får du stor trygghet för ett lågt pris.

SE ÄVEN: Vår artikel om den bästa barnförsäkringen 2024

Vad kostar en hemförsäkring

Vad kostar en hemförsäkring

En vanligt återkommande fråga när du pratar om hemförsäkringar är vad en en hemförsäkring kostar. Det finns många faktorer som spelar in på priset. Därför är det svårt att ge en direkt prisuppgift. En hemförsäkring har helt enkelt inget fast pris som gäller för alla som vill teckna en.

Generellt kan vi säga att en hemförsäkring kostar mellan 1 000 och 2 00 kronor per år.

Det som spelar in i priset för din hemförsäkring är bland annat:

  • Vilket försäkringsbolag du väljer
  • Din ålder
  • Vilken ort du bor på
  • Vilken bostadstyp du har
  • Din bostadsyta
  • Eventuellt tidigare försäkringshistorik

För att få den bästa försäkringen till det förmånligaste priset rekommenderas du att jämföra olika försäkringsbolag. Det är viktigt att ha en omfattande försäkring som täcker allt du har av värde i din bostad. Hemförsäkringen måste täcka värde på allt ditt lösöre.

När du beställer en försäkring får du därför vanligtvis uppge hur mycket sakerna i ditt hem är värda. Ju mer lösöre du har desto högre försäkringspremie kan du få. Det är bra att regelbundet kontrollera vilket lösöre du har uppgett i din försäkring. Om ditt hem är värt men än det försäkringsbeloppet är satt till så får du bara ersättning för halva värdet.

Vissa försäkringsbolag tar ut en extra kostnad om du har smycken eller armbandsklockor av högt värde som du vill ska täckas av försäkringen. Detsamma häller om du vill ha utökat skydd för bland annat resor.

Nått annat som spelar in i hur mycket din hemförsäkring kan kosta är om du vill ha en självrisk eller inte. Ju högre självrisk du kan tänka dig att betala om du behöver utnyttja hemförsäkringen, desto lägre årskostnad får den. Visa försäkringsbolag erbjuder dig att välja en självrisk som är en viss procent av prisbasbeloppet istället för en fast avgift.
Vad ingår i en hemförsäkring

Det finns en mängd olika saker som vanligtvis ingår i en hemförsäkring. Innan du tecknar en försäkring är det viktigt att du undersöker att alla delar som du finner viktiga finns med. Det en hemförsäkring vanligtvis består av är egendomsskydd, reseskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd och rättsskydd.

Egendomsskydd

Själva grunden i en hemförsäkring är det som kallas för egendomsskydd. Denna del ingår i alla hemförsäkringar värda namnet. Det egendomsskyddet gör är att det ersätter dig om din lösa egendom skulle komma till skada eller bli stulen. Detta gäller till exempel om någon bryter sig in och stjäl din tv eller annan elektronik.

Skyddet för egendom gäller för all din egendom, även om den befinner sig utanför hemmet. Detta är användbart om till exempel din mobil eller cykel skulle bli stulen. Ett egendomsskydd gäller inte bara för saker du äger. Det täcker vanligtvis även saker som du hyr eller lånar.

Reseskydd

Reseskydd är en viktig del av din hemförsäkring, speciellt om du tycker om att vistas utanför landet. Vanligtvis ger hemförsäkringens reseskydd dig 45 dagars skydd utomlands. Reseskyddet i hemförsäkringen ersätter dig för vårdkostnader och hemtransport om du skulle bli sjuk på din resa. Detta är extra viktigt om du reser utanför EU där vården snabbt kan bli väldigt dyr. Om du reser längre än 45 dagar kan du använda hemförsäkringen för de första 45 dagarna och sedan teckna en reseförsäkring för dag 46 och framåt.

Ansvarsskydd (skadeståndsskydd)

En annan del som vanligtvis ingår i en hemförsäkring är ansvarsskydd. Denna del av försäkringen hjälper dig om du skulle bli skadeståndsskyldig. Ett tillfälle då detta skydd i hemförsäkringen hjälpa dig är om du blir krävd på skadestånd för att ha skadat en annan person eller dennes egendom.

Det som då händer är att ditt försäkringsbolag hjälper dig att utreda händelseförloppet. De kommer då fram till om du anses vara skyldig eller inte, något som är viktigt att veta då skadeståndsbelopp ofta kan vara mycket höga. Ditt försäkringsbelopp kan även förhandla med den person som kräver dig på skadestånd.

Överfallsskydd

Överfallsskydd är en viktig del av hemförsäkringen. Överfallsskyddet kan nämligen ge dig ersättning om du utsätts för brott. Det ett överfallsskydd täcker är bland annat brott såsom misshandel och sexualbrott. Det du kan få ersättning för är bland annat de skador som du ådragit dig och efterföljande terapi för att bearbeta överfallet.

Rättsskydd

En hemförsäkring som inkluderar rättsskydd ger dig ersättning för vissa rättegångskostnader som du kan behöva stå för vid till exempel en tvist.

Du kan få ersättning för det juridiska ombud du behöver vid tvisten, något som annars kan bli mycket dyrt. Advokatarvode och rättegångskostnader som rör dig eller din egendom kan täckas vid tvisten. Om du skulle förlora tvisten täcker rättsskyddet dina motpartskostnader och om du blir skadeståndsskyldig kan ansvarsskyddet ersätta dig för dessa kostnader.

Kom ihåg att kolla upp exakt vilka tvister som din rättsskyddsförsäkring täcker, det kan nämligen variera mellan olika hemförsäkringar. Det är dock vanligt att rättsskyddet täcker vårdnadstvister och arvstvister.

Tilläggsförsäkringar

Många nöjer sig inte bara med en vanlig hemförsäkring utan väljer även att teckna så kallade tilläggsförsäkringar. Dessa ger nämligen ett utökat skydd och du får en förstärkt försäkring. En av de vanligaste tilläggsförsäkringarna som tecknas i Sverige är allriskskydd, även kallad drulleförsäkring.

Drulleförsäkringen kommer från ordet drulle, och täcker helt enkelt otursskador. Om du skulle råka ut för en plötslig och oförutsedd skada kan du få ersättning om du har en drulleförsäkring. Detta tillägg gäller till exempel om du skulle råka tappa din mobil från båten eller om du skulle råka sätta dig på dina glasögon. Helt enkelt saker som sker av ren olyckshändelse.

Allriskförsäkring ger dig ersättning upp till ett visst belopp och gäller för lösegendom.

Andra tilläggsförsäkringar är till exempel om du har dyrbara smycken och dyra klockor i hemmet. Då kan du få ett extra tillägg till din försäkring som täcker de högre värdena. En del försäkringar ger dig även möjlighet att teckna ett tillägg för extra dyr elektronik i hemmet. Då kan du få så kallad nyvärdesersättning, alltså ersättning för införskaffningsvärdet.

Övriga tilläggsförsäkringar som är vanliga hos de flesta försäkringsbolag är utökat reseskydd och olycksfallsförsäkring.

En olycksfallsförsäkring ingår aldrig i basutbudet av en hemförsäkring. Ett tillägg av den ger dig dock skydd om olyckan skulle vara framme under arbetstid eller på fritiden. Om du tecknar ett tillägg för utökat reseskydd ingår bland annat ett avbeställningsskydd för dina resor. Då kan du avboka din resa om du blir akut sjuk eller om du råkar ut för en olycka.

Småbåtar, värdesaker, och samlingar av mynt och frimärken är annat som ofta går att försäkra genom att välja en lämplig tilläggsförsäkring.

Bostadsformer

Beroende på vad du bor i för bostad så finns det olika sorters hemförsäkringar som du kan teckna. Det skiljer sig nämligen åt om du bor i en hyresrätt eller om du bor i en villa som du äger själv.

Hyresrätt

Om du bor i en hyresrätt bör du teckna en vanlig hemförsäkring, ibland kallad för hyresrättsförsäkring. Då igår allt basutbud i hemförsäkringen såsom skydd för lösöre och ansvarsskydd med mera.

En vanlig hemförsäkring kan du teckna oavsett hur stor din hyresrätt är. Om du hyr en hyresrätt i andra hand så fungerar även här en vanlig hemförsäkring perfekt.

Studentboende

Om du är student och hyr ett studentboende finns det oftast en separat hemförsäkring för just detta. Du kan då få ett förmånligt pris för din lilla bostad då den oftast inte innehåller så mycket värdesaker.

En studentförsäkring täcker allt som en vanlig hemförsäkring täcker och priset varierar beroende på hur stort du bor.

Bostadsrätt

Om du bor i en bostadsrätt som du själv äger ska du teckna en bostadsrättsförsäkring.

Denna försäkring är specifikt framtagen för bostadsrätter och täcker samma saker som en vanlig hemförsäkring. Den är dock något mer utökad än en vanlig hyresrättsförsäkring då den täcker mer skador eftersom att du äger din bostad. Om du hyr en bostadsrätt i andra hand är det även då en bostadsrättsförsäkring som du ska teckna.

Villa

Om du bor i en villa bör du teckna en villahemförsäkring.

Denna försäkring är speciellt framtagen för dig som bor i hus och skyddar inte bara din villa och ditt lösöre utan även din tomt.

Med en villahemförsäkring får du alltså en extra, utökad försäkring som täcker allt du äger på tomten, samt om det skulle uppstå någon skada på den. Det finns även speciella tilläggsförsäkringar som är specifika för dig som äger ett hus, bland annat mot skadedjur.

Artikeln senast granskad: 23 november, 2022

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer