Relative Strength Index (RSI)

RSI står för Relative Strength Index och är den populäraste indikatorn inom teknisk analys. Du kan använda RSI för att få köpsignaler eller säljsignaler.

RSI jämför nämligen en akties upp- och nedgångar med dess tidigare kurs under en bestämd tidsperiod.

Hur fungerar RSI?

RSI visar dig hur mycket en aktie har gått upp eller ner jämfört med den tidigare kursen. Jämförelsen omvandlas till en siffra mellan 0 till 100 så att du enkelt kan tolka den.

Med hjälp utav denna siffra kan RSI indikera hur bra eller dåligt en aktie har utvecklats jämfört med sin egen historiska utveckling. Du kan beräkna RSI på en rad olika tidsperioder och få olika resultat.

Du beräknar RSI med följande formel: RSI = (100 – (100 / (1 + RS))).

RS i formeln uppger genomsnittet av den period som du räknar på. Det vanligaste är att beräkna RSI på en 14-dagars period. Du kan dock även kolla på allt från minuter och timmar till flera månader. Du behöver dock inte räkna ut RSI-värden manuellt, det finns nämligen många smarta verktyg på internet som du kan använda dig av.

Vad kan RSI säga mig som aktieköpare?

Om en aktie har stigit mycket jämfört med sin egen historia utveckling under en viss tidsperiod så får den ett högt RSI. Om den däremot har sjunkit så får den en låg RSI-siffra. Ett högt RSI kan indikera att aktien eventuellt är överköpt medan ett lågt RSI kan indikera att aktien eventuellt är översåld.

Generellt brukar man säga att ett RSI-värde på över 70 indikerar på en överköpt aktie medan ett RSI-värde på under 30 indikerar på en översåld aktie.

Hur ska jag tolka RSI?

Om du väljer att beräkna en akties RSI mot en 14-dagars period och aktien har stigit under varje dag, då får aktien RSI 14-värdet 100. Om aktien däremot har sjunkit under alla dessa 14 dagar så får aktien RSI 14-värdet 0.

Vanligtvis brukar en aktie hålla sig mellan nivåerna RSI 70 och RSI 30 och röra sig i motsatt riktning när de närmar sig något utav dessa siffror. Om en aktie har ett RSI-värde över 70 och den beräknas vara överköpt, då kan det tolkas som ett lämpligt tillfälle att sälja den. Det är dock inget absolut faktum utan RSI ger dig endast riktlinjer inför din egen tolkning.

Om en aktie istället har ett RSI-värde under 30 och är översåld, då kan det vara ett bra tillfälle att köpa på sig aktien om den inte befinner sig i en allt för starkt fallande trend som spås fortsätta.

Kom igång med RSI 2-strategin

Många investerare använder sig utav olika RSI-strategier för att köpa och sälja aktier. En enkel strategi är RSI 2-strategin. Du bör inte endast använda denna för din trading, men den är en bra inkörsport för olika strategier. Den innebär att du köper aktier när RSI 2 går under 10 och du säljer aktier när RSI 2 går över 50. Denna strategi baseras alltså på RSI-värdet för en 2-dagars period.

Artikeln senast granskad: 6 maj, 2023

Om författaren

Angelica Hedman

Webbproducent med flera års erfarenhet av marknadsföring, med ett stort intresse för privatekonomi och resor.