Privatekonomi

Allt du behöver veta om Amazons Affiliate Program i Sverige

Amazons Affiliate
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Amazon har äntligen kommit till Sverige och du kan enkelt tjäna pengar på affären. Allt du behöver göra är att registrera dig för Amazon Affiliate Program och publicera affiliatelänkar på din hemsida. Därefter får du en viss procent av försäljningsbeloppet när dina besökare shoppar loss i Amazons nätbutik. Eftersom Amazon är en ny nätbutik i Sverige så har du chansen att ta del av affiliateprogrammet redan från början.

I det här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång med Amazon Affiliate Programmet i Sverige.

Få koll på Amazons affiliateprogram

För att du enkelt ska kunna bli en affiliate så har Amazon skapat ett affiliateprogram som de kallas för ”Amazon Associates”. Med detta program kan du tjäna pengar på din blogg eller dina sociala medier genom att skicka trafik till Amazon som köper nätbutikens produkter.

Allt är riktigt enkelt. Du registrerar dig hos Amazon Associates, blir godkänd som affiliate och kan sedan publicera väl valda affiliatelänkar där dina besökare och följare finns. Det du tjänar pengar på är kommission och kommissionen består av en procent av köpets belopp. När dina besökare klickar på din länk och köper en av Amazons produkter tjänar du alltså pengar.

Med Amazon Associates kan vem som helst börja tjäna pengar på sin blogg, Instagram eller andra sociala medier.

Regler och annan viktig info

Vem som helst får delta i Amazon Affiliate Program och givetvis är det helt gratis. Du postar dina affiliatelänkar på dina egna kanaler och hjälper till att marknadsföra Amazons produkter. Du kommer att tjäna pengar på kommission men du behöver inte betala något.

Det finns vissa regler att följa som affiliate och det är bra att ha koll på dem redan från början. På så sätt riskerar du inte att åka ut ur programmet.

Reglerna är enkla och kan bland annat ses som etiska riktlinjer:

 • Du måste informera dina besökare om att dina affiliatelänkar kan leda till att du tjänar pengar.
 • Du får inte posta vilseledande eller falsk information i samband med affiliatelänkarna.
 • Du bör undvika att nämna priser då dessa kan ändras.
 • Använd inte affiliatelänkar för Amazon i offline-kampanjer, e-böcker eller e-mejls.
 • Du får inte använda förkortade länkar för affiliatelänkar.

De ovanstående reglerna för Amazon Affiliate Program finns helt enkelt till för att det ska vara tydligt att du länkar till Amazon och att du gör det på ett reko sätt.

Så här kommer du igång med Amazon Affiliate Programmet

Att bli en del av Amazon Affiliate Program är enkelt och allt du behöver göra är att registrera dig. Därefter kan du snabbt börja skapa dina egna affiliatelänkar för att tjäna pengar på din hemsida, blogg eller dina sociala medier. Registreringen går snabbt och sker i ett fåtal enkla steg.

1. Använd en befintlig hemsida eller skapa en ny

Om du har en stor, välkänd hemsida med mycket trafik så är det extra enkelt att tjäna pengar då dina besökare direkt kan börja klicka på länkarna. Om inte så bör du starta en hemsida eller blogg som du kan tjäna pengar på. Du kan även använda en YouTubekanal eller sociala medier såsom Instagram och Facebook. Publicera en massa intressant innehåll så att du får många besökare som hela tiden klickar sig in.

2. Registrera dig hos Amazon Associates

Därefter klickar du dig in till Amazon Associates hemsida för att registrera dig för affiliateprogrammet. Vid registreringen så måste du fylla i viktig information om dig och din hemsida. Du ska bland annat uppge vad du har för typ av kanal som du ska publicera affiliatelänkarna på och vilken typ av besökare du har samt hur du får trafik till din kanal. Det är alltså viktigt att ha en god uppfattning om all denna information.

Amazon hemsida

Inne hos Amazon Associates klickar du på ”Registrera dig” för att skapa ett konto. Du får då antingen logga in med ditt eget Amazonkonto eller skapa ett nytt.

3. Fyll i all kontoinformation i 7 steg

När du har loggat in på Amazon Associates med ditt Amazonkonto så måste du fylla i viktig information. Det du ska fylla i är följande information:

 1. Namn och adress.
 2. Adressen till din hemsida, YouTubekanal, Sociala medier etc.
 3. Ditt föredragna Associates Store ID, vilket gärna kan vara samma namn som på din kanal.
 4. Vad du har för sorts kanal och vilka ämnen den täcker.
 5. En förklaring om hur du driver trafik till din kanal, hur många besökare du har varje månad samt hur du bygger länkar på webbplatsen.
 6. Fyll i captchan och godkänn avtalet.
 7. (Valfritt steg) Välj din betalningsmetod samt fyll i rätt skatteinformation.
Skapa konto på Amazon steg 2
Adressen till din hemsida, YouTubekanal, sociala medier etc.
Ditt föredragna Associates Store ID, vilket gärna kan vara samma namn som på din kanal, vad du har för sorts kanal och vilka ämnen den täcker.
En förklaring om hur du driver trafik till din kanal, hur många besökare du har varje månad samt hur du bygger länkar.
Kontrollera dina uppgifter och godkänn sedan driftavtalet. (Valfritt steg) Välj din betalningsmetod samt fyll i rätt skatteinformation.

Så här skapar du en affiliatelänk på Amazon

När ditt konto väl är registrerat är det dags att börja skapa affiliatelänkar som skickar dina besökare vidare till Amazons nätbutik. Allt för att du ska kunna börja tjäna pengar på din kanal. Du skapar dina länkar när du är inloggad hos Amazon Associates. På denna sida kan du även se statistik över hur mycket pengar dina länkar gett dig.

Att skapa en affiliatelänk är riktigt lätt och tjänsten är så pass enkel att vem som helst kan använda den. Du kan hitta en produkt att länka till med hjälp av produktens ASIN/ISBN eller genom att helt enkelt söka efter en passande produkt på Amazons hemsida.

Så här lyckas du som Amazon-affiliate

För att lyckas som affiliate för Amazon gäller det att kunna erbjuda en riktigt bra kanal för dina besökare så att du för en stor följarskara. Ju fler besökare du har desto större är chansen att du tjänar stora pengar på de länkar du publicerar.

Posta gärna dina länkar i samband med att du rekommenderar de produkter som du länkar till. Genom att posta trovärdiga rekommendationer till en hängiven besökarskara är chansen att de vill testa samma produkt stor.

Se till att ha koll på dina besökare och ta reda på vad de är intresserade av. Därefter rekommenderar du produkter som väcker deras intresse. Se till att inte vara allt för säljig i dina inlägg, utan sikta på att lösa ett problem snarare än att sälja en produkt.

Fördelar med Amazons Affiliate program

Det finns en mängd affiliateprogram i Sverige, så varför ska du välja just Amazon? Framförallt har Amazon ett riktigt brett utbud av produkter och dessutom har denna nätbutik en hög konverteringsgrad vilket är viktigt för dig som affiliate.

Provisionen är något låg om man jämför med många andra program, men tänk på att alla produkter räknas så även om din besökare köper något som du inte direkt länkat till så kommer du att tjäna pengar. Amazon är dessutom en stor och seriös aktör, vilket är viktigt för dig som vill tjäna stora pengar som affiliate.

Amazon Affiliate provisionsnivåer

Amazon kategoriserar produkter och erbjuder olika provisioner för dessa beroende på kategorin.

KategoriStandard provision
Kläder, Skor, Smycken, Klockor, Bagage, Män & Barn egna märkesvaror12%
Amazon-enheter: Kindle och Echo-enheter, Fire-tillbehör10%
Hem, Böcker, Kindle e-böcker, Musik, Musikinstrument, Kök, Leksaker, Heminredning, DVD & Blu-Ray, Programvaror, Mat och dryck, Digitala videospel, Industriella & vetenskapliga produkter, Handgjorda, Sport & utomhus, Maskiner för personlig vård, Hälsa & personlig vård, Pappersvaror & kontorsmaterial, Barn, Livsmedel, Husdjursprodukter, Bil & motorcykel, Gräsmatta & trädgård, Skönhet8%
Hemunderhållning, Smartphones & mobiltelefoner, Datorer, Elektronik, Videospel, Kameror, Digitala programvaror5%
Presentkort0%
Övriga kategorier5%

Artikeln senast granskad: 17 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

10 Kommentarer

  • Hej Tanja,

   Jag tar med detta till när jag förbättrar artikeln. 🙂 Om du har något annat du vill att jag ska lyfta hojta till så har jag med detta.

   Mvh/ Axel

 • Tack för en mycket bra artikel om Amazon Affiliate. Kan du förklara (visa) hur man fyller i betalningsmetod och skatteinformation.

 • Hej!
  Mycket bra artikel! Tack!

  Om man vill skicka länkar till folk i andra länder, krävs det att man gör ett konto för amazon.com (om man vill sälja till USA ex). Eller kan man få trafik från hela världen med ett amazon associate sverige-konto?

 • Jättebra information!! Tack detta är något jag har lust att testa.
  Två frågor bara…
  1) Behöver man ha eget firma eller hur beräknas denna inkomst iht skatt osv?
  2) Vilken provision har fitnessprodukter (träningsapparater och annat som har med träning, hud och hälsa att göra) ?

  • Hej Maddy,

   1. Du behöver inte nödvändigtvis ha en egen firma för att delta i Amazons affiliateprogram i Sverige. Du kan delta som privatperson och rapportera dina intäkter som personlig inkomst. Det är viktigt att du håller reda på dina intäkter och betalar eventuella skatter som krävs.

   2. Provisionen för fitnessprodukter varierar beroende på vilka produkter du länkar till och vilket program du väljer att delta i. Vanligtvis ligger provisionen för fitnessprodukter på mellan 3-10% – skiljer sig såklart mellan kategorierna.

Kommentarer