Privatekonomi

Bli skuldfri – Hur man betalar av sina skulder

Bli skuldfri
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det blir tyvärr vanligare och vanligare att man fastnar i skuldfällan i dagens läge och i vissa fall så är det på grund av utomstående faktorer. Det kan ofta kännas som ett tungt moln över en och kan påverka dig negativt på längre sikt. Att bli skuldfri är inte svårare än att betala av sina skulder – så här gör du.

Förberedelse

För att kunna bli skuldfri så måste du först ta reda på hur mycket skulder du har. Det kan vara alltifrån Klarna, inkassobolag som exempelvis Intrum Justitia. Har du däremot lyckats hamna hos Kronofogden kan det försvåra din förmåga att betala vissa andra skulder då de brukar vara rätt bestämda med att få sina pengar.

Börja med

 • Samla alla skulder du har i ett dokument
 • Ta reda på vilken storlek och ränta det är för varje skuld
 • Ta reda på vilka inkomster och fasta utgifter du har

Både vanliga företag och framförallt inkassobolag är mer intresserade av att kassera in pengarna än att skuldsätta dig för livet. Genom en bra relation med företagen så är det enkelt att skapa en bra avbetalningsplan som fungerar för båda parterna.

Bli skuldfri genom att se över dina möjligheter

Det finns ibland möjligheter som kan leda till att du blir skuldfri snabbare och bekvämare.

Minska dina utgifter

Minska dina utgifter i vardagen så finns det mer pengar tillhands för att betala av dina skulder. Du kan läsa mer här.

Låna pengar av föräldrar

Detta är inte så mycket som en metod utan handlar mer om att samla dina skulder till ett lån. Om du har föräldrar som kan vara villiga att hjälpa till så kan du oftast få en väldigt låg ränta och det blir en enklare överblick när du bara har en skuld att betala mot varje månad.

Låna pengar från banken

Detta är också ett bra alternativ för att samla alla dina skulder under ett lån men kan tyvärr vara svårt att få igenom om du nu redan sitter på en massa skulder. Har du något som du kan lämna i säkerhet som exempelvis en bostad så kan det vara enklare att få igenom. Boka ett möte med en bankman på ditt lokala bankkontor och gå igenom vilka möjligheter du har.

Mäta ditt sparande

Metoder för att tackla skulder

Det finns flera sätt att tackla dina skulder men det finns ett par kända metoder som kan hjälpa dig prioritera vad du skall betala först.

Betala skulder med högst räntor först

Det absolut bästa sättet att betala skulder är att gå efter de skulder som har högst räntor för ju längre du väntar ju högre blir slutsumman du kommer få betala.

 • Sortera dina skulder efter ränta
 • Betala så mycket du kan på den som är högst
 • Betala minimum på resten av skulderna
 • Fortsätt tills skulderna är borta

Snowball-metoden

Snowball-metoden är en annan populär metod där tanken är att betala de minsta skulderna först och arbeta sig uppåt. Slutsumman du får betala är lite högre än metoden ovan då du inte längre tar hänsyn till räntan på varje skuld.

Anledningen till varför den är populär är just för att du får en psykologisk boost av att betala av en skuld helt och kan få dig känna dig att du faktiskt kommer någonvart.

“If, as we find, subjects perform better with the ascending ordering, this provides evidence for the small victories approach in general and underlying social-cognitive theories in particular.”

Small Victories: Creating Intrinsic Motivation in Savings and Debt Reduction

Så här gör du

 • Sortera dina skulder efter skuldens storlek
 • Betala av skulden med lägst summa
 • Betala minimum på resten av skulderna
 • Fortsätt tills skulderna är borta.

Få in extra pengar – mer inkomst

Med mer pengar så kan du betala av dina skulder snabbare vilket känns rätt självklart men vad finns det för möjligheter att få in extra pengar?

1. Sälj saker

Känns som ett tips många ger men sanningen är att du har antagligen en massa prylar i hemmet du inte använder eller behöver. Du behöver inte heller sitta på en köp & sälj-grupp och sälja kaffekoppar för 5kr/st utan du kanske har en TV, ett Xbox osv som faktiskt bringar in lite slantar.

Det kan kännas trist att behöva sälja av dina saker speciellt det som används men har du hamnat i skuldfällan så har du inte lyxen att välja längre.

2. Skaffa ett extra jobb

Vad gör du på helgerna? Nattklubbar brukar anställa diskplockare ofta och trots dåligt betalt kan det bli ett par tusenlappar som du kan lägga direkt på dina skulder. Det är uttröttande att ha ett extra jobb på sidan av men det kan vara värt att jobba extra under ett par månader.

Planering

LÄS MER: Bra extrajobb – Tips för att skapa en extra inkomst

3. Jobba smartare

Jobba smartare handlar om att se över din nuvarande jobbsituation. Får du verkligen betalt för det du gör, kanske dags för att omförhandla lönen? Du kan också kolla över möjligheten att byta jobb och i samband med det så kan du ta en högre lön. Det kanske inte alltid är enkelt men det är så jag har ökat min lön med 10% i flera år.

Innan du hamnar i skuldfällan

Du kanske har kommit hit utan att ha riktigt fastnat i skuldfällan ännu och vill ha lite råd. Om du har fått krav av inkassobolag så kan du ofta ringa upp dem och förhandla om en avbetalningsplan som kan ha bättre ränta och anpassas efter vad du kan betala. I slutändan så är de intresserade av att få sina pengar, inte att suga livet ur dig.

Artikeln senast granskad: 12 juli, 2024

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

Kommentarer