Privatekonomi

Extrajobb – Tips på sätt att få extra inkomst

Extrajobb
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

För många kan det kännas som att ditt vanliga jobb inte är tillräckligt för att försörja dig och du kanske haft i tankarna att skaffa ett extrajobb. Det skall inte behöva dyrt eller svårt att få in lite extra pengar i slutet av månaden.

Vi har talat om problemen och svårigheterna att ta sig ut ur skuldfällan eller vikten av att spara pengar. Du kan alltid leva på nudlar i den kommande tiden för att nå dina mål men du kan också ta möjligheten att starta en hobbyverksamhet för att nå målen snabbare.

Det är nog många som hört rådet att jobba extra men sedan tänkt

 • “Jag har inte tiden”
 • “Vem skulle vilja köpa något av mig”
 • “Jag har ingen idé”

Det är bara ursäkter och beroende på vad du gör så behöver det inte heller ta en massa tid eller vara svårt. Vi hjälper dig med förslag på extrajobb du kan klara av utan att du skall behöva jobba 80 timmar i veckan.

Skaffa ett extrajobb på helgerna

Det tråkigaste men också enklaste är att ta ett helgjobb. Det kanske inte är så roligt att få på en Circle K mack på helgnätterna men det betalar bra och kräver inte någon erfarenhet. Du kan också söka till exempelvis McDonalds, Burgerking och Max som hela tiden behöver nytt folk.

Ingen av dessa jobben betalar jättebra och är antagligen inte något du vill göra resten av livet men är en utmärkt startpunkt för att få in ett par tusenlappar till i månaden.

Men det ur vägen, vad kan man själv göra?

Starta en egen blogg och jobba hemifrån

Att starta en egen blogg är ett enkelt sätt att tjäna extra pengar och det är många idag som redan gör det. Har du många som är intresserade av att läsa vad du gör på dagarna så kan man göra mycket för att dra in pengar på detta. Vanligaste är annonsintäkter men du kan också länka vidare till produkter du talar om i bloggen som du sedan får ut en viss % på om det leder till försäljning.

Det kan ta en lång tid innan du faktiskt börjar tjäna pengar på en egen blogg men det är ett enkelt sätt att komma igång och det finns inga begränsningar var du är någonstans vilket är perfekt om du vill jobba hemifrån.

LÄS MER: Börja jobba hemifrån

Arbeta framför datorn
Arbeta hemifrån framför datorn och tjäna extra pengar.

Välj ett ämne som intresserar dig så blir det enklare att skriva om – för oss är det finans och ekonomi men för dig kan det vara alltifrån matlagning till de senaste modenyheterna.

Frilansa och utnyttja dina kunskaper

Om du är duktig på webbdesign, kodning eller att skriva texter så finns det en stor marknad och efterfrågan på nätet. Det finns flera marknadsplatser där folk söker hjälp och efter du byggt upp din portfolio så är det enkelt att hitta extrajobb genom detta sättet.

Plattformar för frilansare

Marknadsplatser på internet

 • Upwork
 • Freelancer
 • Fiverr

Här får man dock fråga sig vad din tid är värd för på en internationell marknad så finns det många som kan tänka sig utföra jobbet för nästan inga pengar alls men om du bygger upp en stark portfolio och säljer dig rätt så kan det ändå bli en bra slant. Kvalité över kvantitet är ett bra motto att gå efter här.

Starta ditt egna extrajobb

Du kan också välja att starta ditt egna extrajobb och då finns det mycket man kan göra. Du kanske också råkar ha tur och hittar en guldgruva som faktiskt gör att det blir din huvudsakliga sysselsättning på dagarna.

Utgå med att du kommer antagligen inte tjäna mycket pengar men det kan vara en bra lärorik erfarenhet som hjälper dig senare i livet.

Första är att tänka på hur mycket din tid är värd, vad behöver folk betala i timmen för att du skall känna att det betalar tillräckligt för din tid?

Det andra är att gnugga energiknölarna och komma på något som folk är villiga att betala för. Världen fungerar på ett enkelt sätt så för att tjäna pengar så behöver du bara tänka på dessa två saker.

 1. Vad är det en person behöver
 2. Vad är det en person är villig att betala för

Och så säljer du det.

Försök inte göra allt på en gång utan fokusera på en sak och gör den väl så blir det enklare.

Komma på en bra idé

Komma på en idé

Detta brukar vara det svåraste men sätt dig ner med penna och papper och försök komma på vad du kan och vad du tror folk är villiga att betala för det.

Vi rekommenderar att du väljer något du redan behärskar väldigt bra då det blir enklare när det kommer till att sälja in idén till andra.

Vi listar här lite exempel för att kickstarta din hjärna:

 • Instruktör – Har du kunskap inom ett ämne så lär ut.
 • Städare – Vad skönt att komma hem till en ren lägenhet.
 • Designer – Svår marknad att komma in i och krävs att du är duktig men det finns ett stort behov. Här kan det vara alltifrån designa logotyper till hur man planerar inredning av en ny restaurang.
 • Barnvakt
 • Hundvakt
 • Trädgårdskötsel
 • Assistent – Personer värdesätter sin tid annorlunda och kan du sälja dig rätt så kan du hjälpa till med saker som att planera möten, handla och sköta upphämtningar åt någon.
 • Sälja saker över internet – Är du duktig på att rita eller mästare på träslöjd? Sälj dina saker på Tradera.
 • Reparera datorer – Du kanske redan är familjen och vännernas IT support så varför inte ta betalt?
 • Evenemangsplanering – Det är svårt att planera evenemang och här finns det allt ifrån 50-årsfester till bröllop.

Det finns enorm potential och det hela beror på hur mycket ambition av. Vill du ha en extra tusenlapp eller har du motivationen att försöka bygga upp ett eget företag?

Bra att tänka på när man vill tjäna extra pengar

Något som är väldigt bra att tänka på om du kommer igång är att undersöka vad som klassas som hobbyverksamhet och hur mycket pengar du kan tjäna utan att behöva skatta på det så du inte råkar få en fin räkning av Skatteverket efter deklarationen.

Skatteverket klassar hobbyverksamhet som detta:

 • Hobby är något du själv utövar på din fritid.
 • Hobbyn är inte din huvudsakliga försörjning.
 • Du utför inte arbete på uppdrag av någon annan.

Du kan läsa mer om hobbyverksamhet på deras hemsida.

Vad är din tid värd?
Vad är din tid värd?

You miss 100% of the shots you don’t take.

– Wayne Gretzky

Konsten att lyckas på sidan av kan vara svår att bemästra men du bestämmer själv dina timmar och hur mycket tid du vill lägga på det. Var aldrig rädd att testa, du kan bara lyckas, vare sig det är en lärorik erfarenhet eller något som växer till ett heltidsjobb.

Har du några egna idéer vad man kan göra för att tjäna extra pengar på sidan av?

Artikeln senast granskad: 12 maj, 2024

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

5 Kommentarer

Kommentarer