Privatekonomi

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Fördelar och nackdelar med kreditkort
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Har du gått i funderingar på att skaffa ett kreditkort? Det finns oerhört många kreditkort på dagens marknad och det är inte alltid det lättaste att välja rätt och dessutom ta reda vilka fördelar kontra nackdelar de har.

Kreditkort en är typ av kontokort som ofta består av ett fysiskt plastkort med chip och/eller magnetremsa. Det finns även vissa kreditkort som inte är i form av ett plastkort utan används genom att man uppger ett kortnummer vid köp. När köp görs med ett kreditkort är det vanligt att inga pengar dras från ett bankkonto, utan istället tas ett lån direkt från banken.

I slutet av månaden får man hem en faktura över de köpen som gjorts, samt ett bankgironummer dit du för över pengar för skulden. Det går att välja om kreditkortet ska vara kopplat till ett bankkonto där man har pengar eller inte.

Fördelar med kreditkort

Delbetalning

Hos vissa kreditkortsföretag kan man välja hur man vill betala tillbaka sin skuld och en del erbjuder delbetalning. Detta kan uppskattas av vissa personer som anser att det gör så att privatekonomin kan hållas på en mer jämn nivå; det behöver inte bli jättehöga utgifter en månad och väldigt låga nästa, utan ungefär samma summa kan betalas tillbaka varje månad.

För vissa kan det vara nödvändigt om de exempelvis gör en större investering, som att köpa ett nytt kylskåp eller vid renovering av en vattenläcka. Att betala av skulder över tid istället för i en klumpsumma kan kännas bekvämt.

Bonusar och rabatter

När man använder kreditkort får man väldigt ofta bonusar på de köp som görs. Man kan även få tillgång till rabatter av olika slag. Med vissa kreditkort får man till exempel bonus i form av poäng, där en krona motsvarar en poäng. När ett visst antal poäng har nåtts upp till kan de användas för att dra av en viss summa, exempelvis hundra kronor, från fakturan i slutet av månaden.

LÄS MER: Bästa kredikortet med bonus & cashback 2024

Kreditkorten har oftast rabatt hos sitt eget företag: om du har ett kreditkort från ICA-banken får du rabatt på ICA och om du har kreditkort på en bensinstation får du rabatt där.

Smidigt

Den kanske främsta fördelen med kreditkort är att det är smidigt – Om man har bra koll på sin privatekonomi och vet att man bara lånar så mycket pengar man kommer ha möjlighet att betala tillbaka i slutet av månaden kan kreditkort vara ett smidigt alternativ.

Kortet kan då användas som ett vanligt betalkort, då du har en buffert du kommer kunna betala tillbaka allt med när det är dags. Det förutsätter dock att du har väldigt bra koll på din ekonomi, så att du inte av misstag råkar hamna efter med betalningar och får straffavgifter och andra ekonomiska påföljder såsom räntor.

Nackdelar med kreditkort

Straffavgifter

Räntan och avgifterna är ofta väldigt hög hos kreditkort. Om du till exempel tänkt delbetala en skuld läggs det ofta på väldigt hög ränta på den summan som betalas efter att den ordinarie betalningen beräknades komma in.

Straffavgifter är någonting som samtliga kreditkortsföretag tillämpar när du betalar tillbaka den totala skulden för sent. Summan för de här straffavgifterna kan variera mellan 50 och över 100 kronor. Av den anledningen kan det vara viktigt att ta reda på vilka regler och villkor som gäller för just det kreditkortet du funderar på att använda dig av.

Försämrad privatekonomi

Vissa personer vittnar om att deras privatekonomi har försämrats sedan de började använda kreditkort. Detta beror till stor del på bristande koll på sin privatekonomi, vilket kan ta sig uttryck genom att man av misstag konsumerar för högre summor än de inkomster man kommer få.

Med kreditkort kan det vara lätt att få en upplevelse av att man ”har råd” att köpa det man vill ha och behöver, vilket inte behöver stämma.

För en del mynnar detta ut i att de hamnar efter i sin ekonomi

När de får in pengar på sitt bankkonto går större delen av dessa åt till att betala tillbaka skulderna, och om pengarna inte räcker till blir personen tvungen att delbetala vilket leder till ytterligare utgifter och omkostnader.

Detta är anledningen till att det kan vara lätt att fastna i ett kreditkortsanvändande, då det många gånger kan vara svårt att ta sig ur det när processen väl satt igång.

Påverkar dina lånemöjligheter

Om du tänkt ta ett större lån till bostad, fordon eller dylikt så kan det vara till din nackdel om du har kreditkort. Detta beror på att dina krediter kollas upp och beräkningarna görs utifrån de krediter som är på kortet eller korten.

Om du exempelvis har flera kreditkort som du kan låna 50 000 kronor på vardera så tas detta med i beräkningen oavsett om krediterna har nyttjats eller inte. Det kan därför försvåra för dig om du skulle vilja ta ett större, samlat, lån.

___

Vilket kreditkort är rätt för dig? Kolla in vår artikel om de bästa kreditkortet 2024.

Artikeln senast granskad: 11 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer