Blogg

Låna pengar med betalningsanmärkning och kronofogden

Vänta in pengar
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

På senare år har antalet människor med en aktiv skuld hos kronofogden vuxit sig allt större. Samtidigt så växer sakerna man behöver låna pengar till för att köpa. Det kan vara ett hus, en ny bil eller kanske något helt annat. Ibland behöver man helt enkelt ett lån även om man har en skuld hos kronofogden.

I denna artikel ska vi därmed reda ut vad som gäller och svara på den enkla frågan: Kan man få ett lån om man har en aktiv skuld hos kronofogden?

Aktiv skuld hos kronofogden

Om du har en aktiv skuld hos kronofogden kommer du att få problem. Du kan självklart ansöka om lån trots din skuld men det kommer säkerligen inte att beviljas. Det beror på att långivaren ser din skuld och ser då att du inte har en god koll på din ekonomi. Det vore därmed dumdristigt av personen att bevilja dig ett lån eftersom de inte vet om de kommer få tillbaka sina pengar.

Du kommer därför att få väldigt svåra problem om du försöker låna pengar med en aktiv skuld hos kronofogden.

Privatlån trots skuld

Om du har en aktiv skuld kommer det att vara helt omöjligt för dig att få ett nytt privatlån. Det går helt enkelt inte. Om du däremot bara har betalningsanmärkningar och ingen aktiv skuld så är det helt annorlunda.

Då kommer du definitivt kunna få lån men din ränta kommer att bli högre och du kommer i vissa fall inte kunna låna lika mycket som kunder utan anmärkningar. Har du nyligen fått en betalningsanmärkning kan det vara smart att ta det lugnt med lånandet.

Lån trots betalningsamärkningar

För dig som enbart har betalningsamärkningar så finns det alternativ. Se till att du har en ordentlig koll på din ekonomi först så att du inte hamnar hos kronofogden – Det är nämligen det sista du vill.

Hamnar du hos kronofogden finns det dock vissa utvägar för att ta dig loss och slippa din skuld. Ett av dem är att ansöka om ett s.k. omstartslån.

Omstartslån

Detta lån kallas även för skuldfinansieringslån och är ett av dem få lån som du kan få även om du har en aktiv skuld hos kronofogden. Flera olika banker och företag erbjuder detta lån och det ända som krävs är att du har någon form av säkerhet för lånet. Du måste sedan använda en del av lånet för att lösa samtliga skulder hos kronofogden, det är själva meningen med lånet. Detta lån kommer därmed att göra dig helt skuldfri vilket är något som du säkerligen vill.

Flera fördelar gentemot andra alternativ

Fördelarna med ett omstarts lån är därför många. Den största fördelen med detta lån är att du får ordning i din ekonomi. Lånet kan nämligen användas till mer än att betala av kronofogdsskulder. Har du skulder hos kronofogden ska det främst användas för att betala av det men sedan kan du till exempel använda det för att betala av smålån och krediter. Du har då bara ett lån att hålla koll på istället för flera olika. Dessutom brukar omstartslånet ge dig bättre ränta än de andra smålånen och krediterna som du har vilket är en annan fördel.

I princip kan man säga att om du har någon säkerhet så att du kan få ett omstartslån bör du ansöka om det. Detta är utan tvekan en av dem bästa vägarna att slippa kronofogden och alla smålån eller krediter.

Om du inte har någon säkerhet eller av någon annan anledning inte kan få ett omstartslån så finns det fortfarande en sista utväg; Skuldsanering.

Skuldsanering – en sista utväg

Om du har aktiva skulder hos kronofogden så kommer dem göra sitt bästa för att få in pengarna som krävs för att du ska bli skuldfri. Ibland är detta helt enkelt omöjligt och då finns det en sista utväg: Det är skuldsanering. 

Skuldsanering

Du ansöker om att få skuldsanering till kronofogden och de bedömer sedan om det ska beviljas eller inte. Om din skuldsanering beviljas så kommer du bli tvungen att betala av så mycket som möjligt av dina skulder under en viss tidsperiod. När perioden sen är över så stryks de skulder som är kvar och du är nu helt skuldfri.

Existensminimum

Detta verkar kanske som en enkel utväg men det är det verkligen inte. Under denna tidsperiod när du ska betala av så mycket som möjligt av dina skulder måste du nämligen leva på existensminimum. Det betyder att du bara få ha så mycket pengar som krävs för att du ska överleva. Resten ska gå till att betala av skulderna.

Detta är anledningen till att skuldsanering ses som en sista utväg, det är nämligen inte lätt att leva på existensminimum. Du kan bara köpa det som är absolut nödvändigt som mat och hygienartiklar. Allt annat får du klara dig utan. För vissa är detta dock deras sista utväg, det finns helt enkelt inget annat val. Då och bara då bör du ansöka om skuldsanering.

Det är alltid värt att försöka få ett omstartslån först då det är ett mycket bättre sätt att bli skuldfri.

Artikeln senast granskad: 12 oktober, 2023

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

2 Kommentarer

Kommentarer