Blogg

Jobb utan utbildning – Vi tipsar dig om de bästa yrkena

Flera vägar att ta
Skriven av Svante Hansson

För dig som endast klarat av gymnasiet inser kanske snabbt att många jobb som verkar intressanta kräver en utbildning. Här tipsar vi om lite jobb som inte kräver någon utbildning och i vissa fall jobb med bra lön.

Hemtjänst

Lön: ca 23 800 kr
Konkurrens: Hög

Hemtjänst är ett populärt yrke med stort behov. Inom hemtjänst kan du få göra varierande arbetssysslor och är ett utmärkt jobb för dig som gillar att jobba med människor.

Exempel på sysslor:

 • Inköp och ärenden
 • Städning
 • Umgås med personer
 • Hjälpa till med att sköta om någon
  • Hjälpa sätt på och ta av kläder
  • Toalettbesök
  • Dusch
  • Tillsyn

Utöver detta så finns det mycket flexibla tider för de som gillar att arbeta på exempelvis kvällar eller helg.

Städare

Lön: ca 22 400 kr
Konkurrens: Hög

Städare (eller lokalvårdare) är ett anant populärt jobb där du i enkelhet håller rent. Som städare är du oftast anställd på ett företag som åker ut till kunder och rengör och det kan vara allt ifrån flyttstädning till att rengöra kontorslokaler.

För vissa kan det anses vara ett slitsamt arbete men är du någon som gillar att hålla rent och se resultat så kan det vara lockande.

Elektriker

Lön: ca 15 883 kr – 30 100 kr
Konkurrens: Liten

Du som har gått elprogrammet på gymnasiet har möjlighet att bli elektriker. Även om du har valt ett annat program på gymnasiet så finns vuxenutbildningar som är ett år långa och fokuserar på praktik. Ingångslönen som lärling är väldigt låg i jämförelse med andra yrken men lönekurvan är däremot väldigt brant under de första åren.

Lärlingstiden är totalt 1600 timmar som är lönemässigt uppdelad i två delar. Första löneökningen sker efter 720 timmar och när man fullföljt hela lärlingsperioden så kommer nästa löneökning. Därefter ökar lönen varje år som de flesta yrken.

Brevbärare

Lön: ca 20 600 kr
Konkurrens: Balans

Lönen som brevbärare är rätt låg för de flesta men om du gillar att jobba utomhus oavsett väder och gillar att röra på dig så kan det vara ett perfekt yrke. Som brevbärare startar du morgonen tidigt och sorterar och planerar din rutt för dagen som du sedan kör senare på dagen.

Lagerarbetare

Lön: ca 26 100 kr
Konkurrens: Relativt enkelt

Lagerarbete är ett underhållande och fysiskt krävande jobb. Alla produkter och livsmedel använder sig av lager för att förvaring och underlätta transporten till flera butiker. Här tillkommer saker som orderplock, paketering eller framställning av material (kallat industriarbete). Extra meriterande för det här jobbet är om man har truckkort, annars blir det lätt att man enbart sitter i paketeringsprocessen.

Truckkort kan man dessutom få via Arbetsförmedlingen samt vissa utbildningar vilket, i samband med den korta utbildningstiden, till ett attraktivt jobb för de flesta. Noterar här igen att detta oftast är ett rätt fysiskt krävande jobb så god fysik hjälper oerhört i längden för att förhindra att man bränner ut på sin kropp.

Andra yrken

Det finns gott om andra yrken som inte kräver någon utbildning som exempelvis jobba i butik, servitör, telefonförsäljare, receptionist m.m. Det viktigaste med alla dessa jobb är att konkurrensen är rätt hög och för att öka dina chanser att få en anställning så måste du vara ihärdig. Det finns jobb med bra lön utan utbildning men dessa är generellt sätt mycket svårare att hitta men inte hopplösa – ibland handlar det om att söka på saker man själv inte trodde man var kvalificerad för.

Läggs ett servitörjobb upp på Arbetsförmedlingen så är du knappast ensam om att söka utan vi tipsar då att du samlar en lista på företag du kan tänka dig jobba hos och därefter börja ringa runt.

Det finns också andra jobb som inte ens kräver att du lämnar hemmet. Om du är i tankarna att jobba hemifrån så finns det många vägar att gå.

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

6 Kommentarer

 • Hemtjänsten kräver utbildning servitris kräver erfarenhet för mig iallafall
  Jag är usk jobba i hemtjänst behöver prova nya jobb har du
  Tips

  • Hej Dita!

   Vi erbjuder dessvärre inga jobb men om du säger vilken region du bor i kan jag rekommendera att par hemsidor att söka efter jobb på. Ha en trevlig dag!

 • Jag är intresserad av städare och lokalvårdare också helst i uppsala vad vad som helst tar den ha trevlig dag

  • Hej Maria!

   Vi förmedlar dessvärre inte jobb utan vi listar bara vad det finns för jobb och hur man hittar dem. Jag rekommenderar att du söker på ”lediga jobb Uppsala städare/lokalvådare” på Google för att se vilka rekryteringsbolag som erbjuder tjänsterna i Uppsala.

Kommentera