Jobb utan utbildning – vi tipsar dig om yrkena

Flera vägar att ta

För dig som endast klarat av gymnasiet inser kanske snabbt att många jobb som verkar intressanta kräver en utbildning. Här tipsar vi om lite jobb som inte kräver någon utbildning!

Hemtjänst

Lön: ca 23 800 kr
Konkurrens: Hög

Hemtjänst är ett populärt yrke med stort behov. Inom hemtjänst kan du få göra varierande arbetssysslor och är ett utmärkt jobb för dig som gillar att jobba med människor.

Exempel på sysslor:

 • Inköp och ärenden
 • Städning
 • Umgås med personer
 • Hjälpa till med att sköta om någon
  • Hjälpa sätt på och ta av kläder
  • Toalettbesök
  • Dusch
  • Tillsyn

Städare

Lön: ca 22 400 kr
Konkurrens: Hög

Städare (eller lokalvårdare) är ett anant populärt jobb där du i enkelhet håller rent. Som städare är du oftast anställd på ett företag som åker ut till kunder och rengör och det kan vara allt ifrån flyttstädning till att rengöra kontorslokaler.

För vissa kan det anses vara ett slitsamt arbete men är du någon som gillar att hålla rent och se resultat så kan det vara lockande.

Elektriker

Lön: ca 15 883 kr – 30 100 kr
Konkurrens: Liten

För dig som har gått elprogrammet på gymnasiet har möjlighet att bli elektriker. Vägen att bli elektriker kan vara hård för många och lönen förändras kraftigt under de första åren. I början så är du lärling och den perioden delas upp i två delar. Första delen så har du en väldigt medioker lön som efter 720 timmar blir snäppet bättre. När du är helt klar så får du en ytterligare löneökning.

Brevbärare

Lön: ca 20 600 kr
Konkurrens: Balans

Lönen som brevbärare är rätt låg för de flesta men om du gillar att jobba utomhus oavsett väder och gillar att röra på dig så kan det vara ett perfekt yrke. Som brevbärare startar du morgonen tidigt och sorterar och planerar din rutt för dagen som du sedan kör senare på dagen.

Andra yrken

Det finns gott om andra yrken som inte kräver någon utbildning som exempelvis jobba i butik, servitör, telefonförsäljare, receptionist m.m. Det viktigaste med alla dessa jobb är att konkurrensen är rätt hög och för att öka dina chanser att få en anställning så måste du vara ihärdig.

Läggs ett servitörjobb upp på Arbetsförmedlingen så är du knappast ensam om att söka utan vi tipsar då att du samlar en lista på företag du kan tänka dig jobba hos och därefter börja ringa runt.

Det finns också andra jobb som inte ens kräver att du lämnar hemmet. Om du är i tankarna att jobba hemifrån så finns det många vägar att gå.

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson.

Lämna en kommentar

Din mejladress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*