Blogg

Vad gör en IT konsult

Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Här kommer vår nya serie där vi går igenom hur det är som att jobba som ett yrke och i vår första del så tar vi upp hur det är att jobba som IT konsult.

Vad är en IT konsult?

En IT konsult är ett väldigt brett område och är inte bara det klassiska folk kanske tror: programmering. Som konsult så kan du också hyras ut som projektledare, IT Ops, scrumledare, analytiker m.m. Det beror helt på dina styrkor och ett bra konsultföretag är duktiga på att hitta kunder som matchar med det du kan och vill göra.

Som IT konsult så blir du uthyrd till ett företag och jobbar då ofta på plats hos kunden. Kunden debiterar då varje timme du jobbar mot konsultbolaget som sedan betalar ut din lön. I många fall så har du en grundlön och en provisionslön som är baserad på hur många timmar du debiterat under en månad och exakta procent vad som är grundlön och provision skiljer sig kraftigt mellan konsultbolagen.

Vad tjänar en IT konsult?

Detta är högst individuellt och skiljer sig mellan företag och personer. Rent generellt så har ett konsultföretag väldigt bra marginaler och kan erbjuda väldigt förmånliga lönevillkor. För att kolla lönen som en IT konsult kan förvänta dig så rekommenderar vi Glassdoor där yrkesverksamma fyller på anonyma uppgifter om sin lön för företag. Utöver löneuppgifter så kan du även tittat på andra förmåner som erbjuds och också information hur intervjuer går till.

FöretagLägstaHögstaMedellön
Netlight Consulting330005000040250
Knowit300004900041000
Tretton37 *440004600044967

* Finns endast löneförslag för seniora konsulter

Framtidsutsikt för IT konsulter

Enligt SACO’s undersökning så upplever arbetsgivare att det finns ett bristande behov av systemvetare (som en IT konsult oftast kommer ifrån) och det finns goda möjligheter till jobb både nu och 2021 som studien täcker sig.

Det är en väldigt liten konkurrens just för seniora konsulter och detta gör att många konsultbolag börjar ta in juniora konsulter direkt ifrån universitetet för att lära upp.

Vad gör en IT konsult på dagarna?

Jag bor i Enköping och jobbar i centrala Stockholm och behöver vakna upp runt 06:00 på morgonen för att infinna mig hos kund lite innan 08:00. Inom IT branschen så är tiderna rätt fria så vanligtvis brukar de flesta dyka upp runt 09:00 på morgonen så utnyttjar tiden innan när det är lugnt för att gå igenom mail och dagens agenda.

På förmiddagen så har vi något som kallas daily där hela vårat team går igenom vad vi gjorde gårdagen och vad vi planerar att göra under dagen så att alla är uppdaterade vad de andra i teamet gör.

Sedan förtäljer dagen rätt smärtfritt och jag som är utvecklare utvecklar aktivt kanske 60% av tiden och 40% av tiden går till möten men det är högst individuellt hur mycket man vill involvera sig. Jag personligen gillar att vara fullt uppdaterad inom alla områden som rör vårat team och gör att jag kan ta bättre beslut.

Jag dricker mycket kaffe och något jag gillar att göra är att jämföra kvalitén på kaffe mellan de olika kunderna. Använder de bönor eller är de gammal hederlig pulverkaffe?
Jag dricker mycket kaffe och något jag gillar att göra är att jämföra kvalitén på kaffe mellan de olika kunderna. Använder de bönor eller är de gammal hederlig pulverkaffe?

När mina 8 timmar har förlöpt så tar jag ryggsäcken och rör mig hemåt igen men i vårat konsultbolag så erbjuds det även en massa evenemang så det kan ske att ibland stannar man kvar i Stockholm för att exempelvis lyssna på det senaste inom utvecklingen. Det är en förmån som är perfekt för dig som inte riktigt har orken att hålla dig uppdaterad inom alla nya teknologier när du kommer hem eller på helgerna.

Slutord

Att jobba som IT konsult är häftigt och de företag jag jobbar hos ligger alla i framkant i deras respektive områden. Utmaningen är att på kort tid sätta sig in i kundens processer och snabbt ge ett värde. Jag personligen lockades till yrket för att jag vill inte sitta fast på samma arbetsplats med samma arbetsuppgifter dag in och dag ut utan här har jag möjligheten att utsättas för nya utmaningar.

Ett uppdrag hos kund kan vara alltifrån en månad till flera år och känner man att man vill gå vidare till ett nytt uppdrag så är mitt konsultbolag härliga och hjälper en.

Artikeln senast granskad: 16 oktober, 2023

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

2 Kommentarer

 • Hej
  Mitt namn är Elizabeth och undrar hur kan jag bli It konsult, som jag är intresserad
  Tusen tack
  Med vänliga hälsningar
  Elizabeth H Svensson

  • Hej Elizabeth,

   Enklaste sättet är att titta på utbildningar såsom systemvetenskap eller titta på regelrätta kurser inom exempelvis programmering, serverhantering osv.

   Mvh/ Axel

Kommentarer