P/E-tal

PE tal, eller P/E-tal, är ett så kallat nyckeltal som används vid bedömning av en aktie. Det är ett väldigt vanligt nyckeltal som gör det enkelt att snabbt se hur en akties pris ligger i förhållande till hur mycket bolaget tjänar.

Bokstäverna P och E står för Price och Earnings. Talet räknas ut genom att priset på aktien delas med bolagets vinst.

Alltså: Rådande aktiekurs / Vinst per aktie = P/E-tal.

Är det bra med ett högt eller lågt P/E-tal?

P/E-talet ger en bild av hur högt värderat bolaget är. Vi kan förstå detta bättre genom att titta på ett par exempel.

Exempel 1:

Säg att en aktie kostar 100 kronor. Bolaget gör en vinst på 10 kronor per aktie det året.

100 / 10 = PE 10

Exempel 2:

Tänk dig nu att aktien kostar lika mycket, men att bolaget gör en större vinst på hela 50 kronor per aktie.

100 / 50 = PE 2

Det lägre PE-talet hintar således om ett billigare bolag.

Det är dock viktigt att förstå att ett PE-tal endast ger en del av berättelsen till huruvida en aktie är köpvärd eller inte. Ett annat sätt att förstå vad PE-talet faktiskt mäter, är att tänka sig det som hur lång tid det skulle ta att få tillbaka sin investering i aktien, om vinsten förblir densamma.

Är PE-talet 2, skulle det endast ta två år att få tillbaka sin avkastning. Är PE-talet 10 tar det tio år, och så vidare.

Generellt kan man säga att ett högt PE-tal betyder att marknaden räknar med att bolaget kommer att växa och öka sina vinster i framtiden.

Ett lågt PE-tal kan betyda antingen att aktien är billig, det vill säga undervärderad. Men det kan även betyda att marknaden förväntar sig att bolaget kommer att utvecklas till det sämre och kanske inte kan växa eller öka sin vinst.

Därför är det rekommenderat att inte bara titta på PE-tal när du ska värdera en aktie.

Hur högt brukar PE-talen ligga?

Sett över 100 år på Stockholmsbörsen har PE-talet legat på ungefär 14 i snitt. Det varierar över tid hur bolagen värderas. Under tider då marknaden stiger kraftigt kan många PE-tal bli betydligt högre. Under mer oroliga tider då börsen går ner kan bolagen bli billigare och PE-talet sjunker.

När börsen gått upp mycket över en längre tid kan det vara svårt att hitta några större bolag med P/E under 20.

Var kan man se PE-talet på ett bolag?

Hos de flesta banker och nätmäklare kan du se P/E-tal under de vanligaste nyckeltalen som visas när du tittar på en aktie. Det brukar då anges enligt aktuell aktiekurs samt utgå från föregående års vinst.

Kan ett PE-tal vara negativt?

Ja, om bolaget inte går med vinst för tillfället. Vissa bolag är svåra att mäta med hjälp av PE-tal eftersom de köps till stor del på en förhoppning om vinster i framtiden. Detta går inte att mäta med hjälp av PE-tal, så när det gäller investeringar i förhoppningsbolag blir P/E ett nyckeltal som inte är särskilt användbart.

 

Artikeln senast granskad: 16 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.