Privatekonomi

Hopbakslån – Samla ihop lån & krediter

Hopbakslån
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Har du dragit på dig mängder med olika små lån och krediter med dyra räntor? Då kan det vara en väldigt bra idé att baka ihop dessa lån och krediter till ett enda stort lån. Idag ska vi gå igenom vad ett hopbakslån är och hur detta går till och varför du skulle vilja samla alla dina lån och krediter till ett enda lån.

Varför ska jag samla lån och krediter?

Det finns väldigt många olika anledningar och idag kommer vi gå igenom några av dessa olika anledningar. Alla väljer att samla sina lån och krediter av olika anledningar, därför kommer vi gå igenom fördelarna med detta för att du också ska göra valet samla ihop allt.

Få en bättre översikt

Har du problem med att se exakt hur mycket du betalar varje månad och hur stor din skuld faktiskt är? Med ett enda stort lån blir det mycket lättare att få en överblick och du kan snabbt se exakt ur mycket du ska betala varje månad. Detta gör det enkelt att lägga upp en budget och planera din ekonomi för framtiden. Du vet hur mycket som går ut och du vet hur mycket du får in. Detta är därför ett väldigt effektivt sätt att få en bättre koll på din ekonomi vilket i sin tur kan leda till att du inte hamnar hos kronofogden.

Lägre räntor

De flesta långivare som erbjuder små lån och krediter har väldigt höga räntor. Att se räntor på över 100% är tyvärr inte ovanligt. När du först tar lånet tror du alltid att du kommer kunna betala tillbaka det. Tyvärr sker det inte alltid. När räntan sen börjar ticka bli lånet snabbt väldigt dyrt och ohållbart.

Genom att samla dina lån och krediter kommer du nästan alltid att sänka räntan på dessa lån.  Det finns flera jämförelsetjänster som jämför flera långivare samtidigt. Ett vi använt oss av när vi jämför lån via Sambla som tittar på över 30 långivare samtidigt för att man ska kunna få så bra ränta som möjligt. Jämför det med många andra långivare så ser du själv att det är ett riktigt bra erbjudande. Det är inte lika bra som ett lån från banken, därför bör du söka det först, men det är ett bra andrahandsval. Har du kanske några betalningsanmärkningar som får banken att säga nej kan det fortfarande finnas andra långivare som kan hjälpa dig.

Genom att samla dina lån kommer du inte bara spara pengar på räntor. Du kommer också spara pengar då du inte behöver betala olika avgifter för mängder av olika lån. Detta är till exempel avi och fakturaavgifter. Du kan också få längre återbetalningstid då lånet är större en de små lånen du hade tidigare. Med längre återbetalningstid kan du betala tillbaka mindre varje månad vilket är perfekt för dig med en ansträngd ekonomi.

Ser bättre ut

Om du ansöker om till exempel en lägenhet kommer hyresvärden att först kolla över din ekonomi för att se så du kan betala hyran. Värden väljer sedan en som han/hon anser är mest lämplig. Om du har mängder med lån och krediter kommer din ekonomi se sämre ut än om du bara har ett eller två stora lån. Detta ökar därför chansen att det blir just du som får lägenheten eller vad det är du har ansökt om.

Vill du ansöka om ett banklån hos en riktigt bank kan det också vara en bra idé att bara ha ett enda stort lån. Banken gör en ordentlig undersökning av din ekonomi och bara de med en bra ekonomi kommer att få ett lån Du kan därför ta ett hopbakslån, sedan ta ett banklån och betala av hopbakslån. På så sätt får du ett banklån med riktigt låg ränta som du antagligen kan betala av.

Varför ska jag jämföra långivares räntor

Om du har tagit ett lån eller en kredit måste du varje månad betala tillbaka en viss summa pengar till långivaren. I slutändan kommer du ha betalat mer än vad du lånade, detta kallas för ränta och det är så långivarna tjänare pengar. Därför finns det många anledningar till att jämföra räntorna hos långivarna.

Billigare

Detta är utan tvekan en av de största anledningarna till varför du vill jämföra räntorna innan du tar ett lån. Det blir helt enkelt billigare varje månad och totalt. Det behöver inte heller ta speciellt tid att jämföra räntorna. Det finns många olika sidor på internet som kan hjälpa dig med detta, du fyller bara i vilken typ av lån du vill ha. Sedan hjälper sidan dig att hitta det bästa lånet för just dig.

Enklare

De flesta långivare som erbjuder låga räntor är de som är seriösa och som faktiskt inte vill lura dig. Därför är det enkelt att låna av dem då du inte behöver oroa dig över kontrakt och liknande. Du kommer säkerligen inte att bli lurad vilket kan kännas väldigt tryggt. Speciellt om du inte har tagit ett större lån tidigare.

Fördelarna med att slå ihop alla dina lån till ett stort blir mycket fler om du först jämför räntorna hos de olika långivarna. Du kommer helt enkelt att tjäna mer på det, speciellt i längden. Även om du kanske bara får betala hundra kronor mindre per månad betyder det att du tjänar 1200 kronor om året. De pengarna kan du göra mycket roligt med.

Betänketid

Genom att tvinga dig själv att leta efter den långivaren med lägst ränta tvingar du dig själv att tänka efter innan du tar lånet. Du kan fundera på om det verkligen är värt det, om det inte finns en annan lösning. Planerar du att ta ännu ett smålån bör du definitivt tänka på detta. Planerar du att ta ett hopbakslån ska du fortfarande tänka på det men du kan känna dig trygg i att det är ett steg i rätt riktning.

När kan det löna sig att samla lån och krediter?

Detta är en fråga som inte är helt enkelt att besvara då det varierar från person till person. De flesta tjänar på att slå ihop sina lån och krediter men inte alla. Det finns dock en ganska enkel tumregel som du kan följa för att avgöra om du kommer att tjäna på det eller inte.

Flera lån och krediter

Om du har flera olika lån och krediter kommer det för det mesta att löna sig. Man kan säga att har du mer än fyra olika som ligger och drar ränta kommer du antagligen att tjäna pengar på att samla alla dina lån och krediter.

För hög kostnad

Blir kostnaden för dina lån och krediter någonsin för hög för att du ska ha råd att själv betala av dem varje månad ska du omedelbart ansöka om ett hopbakslån. Då har du inget som helst att förlora och kan antagligen rädda din ekonomi genom att samla dina lån och krediter.

Du måste dock göra det direkt, innan du hamnar hos inkasso och kronofogden för då är det mycket svårare att få ett bra lån. Vänta därför inte och hoppas på att det ska lösas genom ett mirakel. Ta istället tag i problemen och lös dem. Ingen annan kommer nämligen att göra det åt dig.

Veta exakt

För att verkligen veta om du kommer att tjäna på det eller inte finns det bara en lösning. Ta fram din miniräknare och räkna på det hela. Vad du gör är att du slår ihop hela din skuld och räknar sedan ut hur mycket du betalar per månad. Det är vad du betalar i ränta. Du kan då enkelt räkna ut en procentsats för din ränta. Blir denna procentsats mindre än vad du erbjuds med ett hopbakslån kommer du inte att tjäna på det. Blir den större, vilket brukar vara fallet, kommer du att tjäna på att ta ett hopbakslån.

Vill du vara 100% säker på om du kommer tjäna på det eller inte är därför detta den enda lösningen.

Sammanfattning

Vad är det nu som vi har gått igenom i denna artikel? Låt oss göra en snabb sammanfattning av allt det som vi har gått igenom.

Det finns många anledningar till varför du ska samla dina lån och krediter. Det kommer till exempel att bli billigare, du får lättare en översikt och det ser helt enkelt bättre ut när någon kollar upp din ekonomi. Därför är det en väldigt bra idé att helt enkelt samla ihop alla dina lån och krediter till ett enda stort lån.

Varför ska du då jämföra långivares räntor? Spelar det egentligen någon roll? Ja det gör det, utan tvekan. Du kommer kunna tjäna en hel del pengar varje månad. Dessutom hittar du ofta de mer seriösa långivarna om du letar efter lån med låga räntor. Detta gör att du inte behöver oroa dig över att bli lurad av någon.

Det sista vi gick igenom var när det lönar sig att samla lån och krediter. Det lönar sig nästan alltid för dig att samla ihop alla dina ån och krediter. Har du flera olika lån och krediter a(mer än fyra) kommer det för det mesta att löna sig. Överskrider någonsin kostnaden vad du kan betala bör du omedelbart ansöka om ett hopbakslån. Det finns dock bara ett sätt att veta exakt. Det är att ta fram miniräknaren och helt enkelt räkna på kostnaden.

Hoppas att denna artikel har hjälpt dig med dina lån och krediter och att du nu har en idé om hur du ska samla dem för att minska din månadskostnad och ta kontroll över din ekonomi.

Artikeln senast granskad: 7 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer