Sparande

Spara pengar – 10 bästa spartipsen 2024

Tips spara pengar
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

När december nu är över så tar många personer fram sin penna och papper och börjar skriva ner en lång lista av nyårslöften: Ett av de vanligare målen är “spara pengar” och trots att man menar väl så brukar sparande stagnerat redan månaden därpå. Här kommer våra bästa tips för dig som vill spara pengar snabbt 2024:

LÄS MER

Så hur ska du börja spara detta år? Här kommer tio tips för att spara pengar 2024:

Tänk på vad som används

Många lägger en stor del av sin månatliga inkomst på kommunikation och underhållning. Det innebär att man betalar för kabel eller satellit-TV, mobilräkningar och Internet. Men räkningarna kan minskas avsevärt genom att skära bort det som inte använts.

Att sänka TV-kostnader är på många sätt enkelt idag. TV kostar ofta dubbelt mot en månatlig mobilräkning. Lägg inte mer på TV-kanaler än nödvändigt nu när det finns alternativ såsom Netflix, Viaplay osv på internet.

När vi väl pratar om internet, vad behöver du för hastighet? Det är stor skillnad på 30mbit och 100mbit men när/varför behöver du ett snabbare internet? Det är stora prisskillnader beroende på vilken leverantör och hastighet du väljer – tänk efter om du verkligen behöver hastigheten du har idag.

Välj rätt sparkonto

Var kräsen när du väljer vart du vill ha dina besparingar. Det är stor skillnad från konto till konto och bank till bank – det är viktigt att du undersöker alla alternativ du har.

Tänk på saker som månad/årsavgifter och vad det kostar att göra uttag eller om man måste binda upp sig för bättre ränta.

Även om det räntan känns minimal i början så bygger det snabbt på och varje krona räknas när du sparar till ett specifikt mål.

LÄS MER: Bästa banken för privatpersoner

Vad har du för skulder?

Det första man bör göra innan man sätter igång med sparandet på allvar är att först bilda sig en syn över sina nuvarande skulder. Det är mer värt att betala av ett lån och slippa räntan från det lånet än att stoppa in pengar på ett konto – du vinner på det i längden! Se till att betala av skulderna med högst ränta först av just den anledningen.

Något som många med flera skulder inte tänker på är att samla alla lån under ett. Betalar du 3-4 ställen samtidigt varje månad? Gå in på din bank och samla allt under ett så kommer räntan gå ner avsevärt.

Börja buffertspara

Ditt sparmål kanske är för större inköp – insats till ett hus eller en bil – men du ska inte röra din buffert tills det faktiskt är akut. Det är viktigt att man har pengar att falla tillbaka på ifall man t.ex. förlorar jobbet eller hamnar på sjukhus.

Vanligtvis så vill man ha tillräckligt för att kunna klara sig tre till sex månader utan inkomst – Börja smått och öka på.

LÄS MER: Så här skapar du ett bra sparbuffert

Håll koll på dina utgifter varje månad

Börja räkna dina månadsutgifter, för en månad räkna varje öre du lägger på utgifter. Det är oerhört viktigt att du tar reda på var dina pengar tar vägen och vad man kan skära ner på.

.. och sätt budget

När du vet hur mycket du spenderar så är det viktigt att sätta upp en realistisk budget. Det kan vara svårt att skapa en budget men det gäller att testa sig fram vad som funkar bäst för din livsstil.

LÄS MER: Gör en budget och få koll på ekonomin

Skapa en budget och se var dina pengar tar vägen
Skapa en budget och se var dina pengar tar vägen

Handla smartare

När du handlar, handla smartare. Kolla vad det finns för alternativ till allt du köper – märken, poängsystem, handla i bulk osv.

De flesta mataffärer erbjuder olika poängsystem beroende på vad och hur mycket man handlar – det är värt att kolla upp vad som finns lokalt nära dig.

Utnyttja internet

Allt du handlar kan jämföras på internet. Ska du handla en ny TV? Kolla upp om du kan beställa den direkt från lagret för ett betydligt mindre pris eller om butiken bredvid kanske erbjuder en likvärdig TV fast för ett oerhört mycket bättre pris.

Här kommer ett par av våra favoritsajter för att jämföra priser

Sänk elkostnaderna

För många är elräkningen en bra punkt att börja dra ned på kostnader, framförallt om elen används för uppvärmning. Lyckligtvis behöver man inte leva i mörker eller frysa för att skära ner fakturan med upp till 20-30%. Det kan betyda tusenlappar under loppet av ett år, pengar som kan användas för något annat.

Uppvärmning av hemmet

Besparingarna är störst för eluppvärmning (eller luftkonditionering). En genomsnittlig elektrisk väggkamin förbrukar 1500 watt eller 1,5 kilowatt (kW). I hushåll som värms eller kyls av elektricitet står värmen för nästan hälften av den totala elförbrukningen. Den näst största andelen är vattenvärme, ca 14 %.

Dessa två punkter är som låghängande frukt – det är bara att plocka om du är ute efter besparingar.

Att sänka temperaturen i hemmet är en säker och enkel metod som gör det enkelt att minska elen. De flesta varmvattenberedare står flera grader högre än nödvändigt för att hela tiden hålla skållningstemperatur i vattentanken.

Det är ett sätt att ge varmvatten så snabbt som möjligt. Men visst kan man vänta några extra sekunder vid diskbänken och sänka temperaturen några grader. Det gör också huset säkrare, eftersom den högsta vattentemperaturen då ligger på eldsäker nivå.

Det är lika lätt att minska elen för uppvärmning (eller kyla), och man behöver inte lida genom åtgärden.

När är du hemma?

I de flesta hem finns det flera rum som sällan används dagtid, och andra som inte används på natten. På natten är hemmakontoret, vardagsrum, kök, och (om du har) tvättstuga typiskt tomma.

Sänk termostaten för dessa till cirka 10 C på vintern. Det tar mindre el för att värma upp dem på morgonen än att hålla dem uppvärmda hela natten. Om du har programmerbar termostat kan du ställa in den på automatisk starten en halvtimme innan du går upp. På så vis märker man aldrig skillnaden.

Stängda sovrumsdörrar isolerar. Håll dem stängda (eller nästan) på natten. Det hindrar värmen från sovrummet från att läcka ut, och vice versa under dagen. Håll tvättstuga och extra sovrum stängda hela tiden med undantag för de korta perioder de är i bruk.

Detsamma gäller luftkonditionering för kyla eller uppvärmning. Om du använder luftkonditionering kan du stänga ledningarna till rum när de inte används.

Naturligtvis bör man se till att hemmet är välisolerat – ett måste för långsiktigt sparande. Men att byta isolering eller förbättra den är dyrt och vinsten ackumuleras över åren. På kort sikt ger det större besparingar att titta på saker du kan kontrollera just nu.

Håll koll på ditt mål och belöna dig när du når det

Det är viktigt att man håller koll på sparande varje månad – ligger du före, exakt eller efter målet? Gå igenom det minst en gång i månaden och se vad och om du måste förbättra det.

När du väl når målet så fira och belöna dig med något – det är viktigt att spara men det handlar inte om att totalt förbise nöjen. Lycka till!

Bonus: Spara pengar på underhållningen

”Underhållning” är ett brett ord. Det kan betyda att gå på bio, äta middag, se ett sportevenemang, och mycket mer. I räckvidden ligger hemligheten för att sänka kostnaderna för en viktig del av det goda livet.

Filmer

Till exempel filmer som kanske är din passion. Det finns många olika sätt idag att se film för nästan ingenting. Du kan registrera dig på ett webb-abonnemang för några tior per månad och se två filmer i veckan eller mer. Du kan se många gratis på datorer med hög bandbredd. Spara bensin och tid genom att hoppa över teater, och gör egna popcorn hemma.

Om du måste gå på bio är det bra att skippa allt hyperdyrt godis och läsk. Och använd rabattkort för bio.

Måltider

Mat är ett stort nöje och alla älskar att gå på fin restaurang och äta kungligt. Men det finns alternativ till betydligt lägre pris. Bra restauranger definieras inte endast av god mat (men det är viktigt) utan av god service. Fråga vänner var de har fått bra service på medelklasställen. Testa det stället.

Om du vill spara mycket inom området kan du laga middagar hemma – men med härliga skillnader från normal vardagsmåltid. Bjud in några vänner och be dem att ta med efterrätt, vin, och en speciell maträtt. Fixa mysbelysning och tänk igenom servering och maträtt baserad på exotiskt recept. Det ger bra stämning och en känsla av äventyr som förvandlar middagen bland vänner till en påkostad kväll med gourmetmat.

Sport och evenemang

Trött att sitta hemma och se TV-sport? Känner du för att gå ut och titta på folk? Det finns massor av sätt att göra det och ändå spara pengar.

Många barer har stora, högupplösta skärmar för fotboll, ishockey och OS. Oavsett vilken sport du gillar finns en bar med rätt ”meny”, åtminstone på utvalda dagar. Använd ditt sociala nätverk online för att samordna med vilka du vill förvandla en vanlig dag till ett tennisevenemang.

Var kreativ och leta efter ovanliga omständigheter och arrangemang. Det ger bra möjlighet till billig underhållning.

Kan även varmt rekommendera min vän på SparaCash som ger flera bra tips och tricks på hur du kommer igång med ditt sparande.

Vanliga frågor och svar

Det finns många saker du kan göra för att spara pengar i vardagen. Det viktigaste är förmodligen att sätta upp en plan för att få en tydlig överblick över dina inkomster och utgifter. Sedan kan du börja skära ner på de onödiga utgifterna. Du kan till exempel spara pengar på:

 • Sluta köpa onyttiga livsmedel som godis, läsk och så vidare.
 • Säg upp onödiga abonnemang. Fundera över vilka tjänster du har och vilka du faktiskt använder.
 • Se om du kan hitta billigare tjänster till exempel inom mobilabonnemang, elavtal, försäkringar, lånekostnader med mera. Byt till de billigare alternativen.
 • Handla på rea eller nedsatt pris. Både kläder, möbler och matvaror finns ofta till reapriser.
 • Gör det till en vana att få undan pengar direkt när lönen kommer. Skicka dem på autogiro till ett fondsparande till exempel.

Det finns många anledningar till att spara pengar. Några av de vanligaste anledningarna till att folk sparar är:

 • För en tryggare framtid
 • Till sina barn
 • Till ett större köp eller till exempel en resa
 • För att ha en buffert
 • För att kunna investera och få pengarna att växa

Eller så kan du spara bara helt enkelt för att du inte har några direkta behov av nya prylar, eller saker som inte ger så mycket värde. Det finns förmodligen fler positiva saker med att spara pengar, än det finns med att slösa dem på saker du egentligen inte behöver.

Det finns många knep för att spara in pengar på mat. Här är några av våra bästa tips:

 • Ät hemma – Restaurangbesök, kaféer och liknande blir dyrt i längden.
 • Storhandla – Ofta lönar det sig att åka till en större butik och köpa in det du behöver en gång, istället för att handla varje dag i den lilla lokala butiken.
 • Köp till nedsatt pris – Ofta kan du hitta färskvaror där datumet håller på att gå ut, till 30 eller 50 procents rabatt. Leta efter röda prislappar.
 • Frys in – Släng inte mat! Nästan allt går att frysa in.
 • Planera – Planera veckans mat och gör storkok. Då kan du tänka igenom priset på maten samtidigt som du planerar.
 • Gör matlådor – Matlådor är ett sätt att spara tid och pengar. Ta med mat från storkok eller rester och ät på jobbet eller under veckan hemma.
 • Ät vegetariskt. Vegetariskt är ofta billigt. Proteinkällor som linser och bönor är billiga, näringsrika och räcker länge.
 • Drick vatten. Läsk, juice och andra måltidsdrycker innehåller sällan mycket näring och innebär en onödig kostnad. Svenskt kranvatten är rent och otroligt snällt mot plånboken.

Artikeln senast granskad: 2 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.

Kommentarer