Privatekonomi

Amazon Prime – Något för Sverige?

Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

E-handelsföretaget Amazon expanderar kraftigt inom e-handel och molntjänster världen över. Ambitionen är tydlig: att bli det uppenbara valet för dig som handlar på nätet. Som ett led i att erövra världsmarknaderna lanserades Amazon Prime. Det är ett medlemskap som ger kunderna en bättre shoppingupplevelse och som spar både tid och pengar. Kan det vara något för oss i Sverige?

Vad är Amazon Prime?

Amazon Prime är ett slags medlemskap som Amazon erbjuder. Mot en månadsavgift får man en mängd fördelar jämfört med om man handlar på vanligt vis. Hit hör först och främst snabb och kostnadsfri leverans. Men Amazon Prime är mycket mer än så. I medlemskapet ingår även streamad film, spel, musik, tv-serier, möjlighet att handla produkter som bara finns för Primemedlemmar, specialerbjudanden, gratis läsning och mycket mer.

Amazon Prime är ett sätt att knyta dig som kund närmare Amazon. I gengäld får du en bättre shoppingupplevelse, snabbare leverans och möjlighet att spara pengar. I dagsläget har Amazon Prime över 100 miljoner medlemmar världen över. Än så länge finns varken Amazon Prime eller Amazon i Sverige, men det kanske är på gång? Låt oss titta närmare!

Vad får man av Amazon Prime?

För en månadsavgift får man tillgång till en mängd olika tjänster och förmåner hos Amazon. Vi ska gå igenom de viktigaste:

 • Förmånliga leveranser: Som medlem i Amazon Prime är det alltid gratis leverans, oavsett hur stor eller liten ordern är. Ett antal olika leveransalternativ erbjuds utan extra kostnad. På vissa orter går det till och med att få leverans samma dag, och matleverans inom en eller två timmar. Man kan till och med få varorna levererade till bilens bagagelucka eller innanför dörren i hemmet, även om du inte är hemma.
 • Streamad film: Med Amazon Prime får man tillgång till tusentals filmer, tv-serier och serier som filmats exklusivt för Amazon Prime. På så vis liknar Amazons Prime Video Netflix i mångt och mycket. Man kan streama till tv:n, datorn, mobilen eller surfplattan. Amazon har en egen app med vilken man kan ladda ner och titta senare även om du inte har uppkoppling då. Appen har en smart funktion som heter X-Ray. Den gör det möjligt att se information om skådespelarna eller soundtracket på skärmen medan programmet streamas. Data hämtas från filmdatabasen IMDB.
 • Spel: Medlemmar (på amerikanska) Amazon Prime kan utnyttja mängder av förmåner på spelplattformen Twitch Prime. Det handlar om gratis spel, specialerbjudanden, tidig release och andra överraskningar.
 • Shopping: Medlemmar får förtur till vissa nya produkter. Dessutom finns det Amazonprodukter som bara går att köpa om man har ett Prime-medlemskap. Hos Amazon kan man prenumerera på vissa varor, som till exempel blöjor och barnmat. Med Amazon Prime kan man få upp till 20 procents rabatt på sådana prenumerationer.
 • Läs gratis: Medlemmar kan ladda ner en av sex utvalda böcker till läsplattan Kindle varje månad. På amerikanska Amazon kan man läsa obegränsat.
 • Backup för fotografier: Amazon är inte bara en e-handelsplattform. Det är en av de största molntjänstleverantörerna också. Som medlem i Amazon Prime får man tillgång till obegränsad backup av fotografier. Koppla datorn, mobilen eller surfplattan till Amazons app och synka så sparas allt i molnet.

Vad kostar Amazon Prime?

I USA kostar Amazon Prime 12,99 dollar per månad. Om man köper ett års medlemskap kostar det 119 dollar, vilket innebär en rabatt på cirka 14 procent. Utifall man bara är intresserad av Prime Video kostar det 8,99 dollar per månad. Hos Amazon i Storbritannien är det något billigare än i USA men det saknar vissa funktioner (helt gratis läsning till exempel). Tyska Amazon Prime är i sin tur marginellt billigare än den i Storbritannien men erbjudandet där är inte heller lika välutvecklat.

Är Amazon Prime något för Sverige?

Amazon har nyligen offentliggjort sin storsatsning för Sverige. Här ska enorma datorhallar byggas för att leverera kapacitet till företagets molntjänster. Det har även ryktats om att Amazon kommer att göra en Sverigesatsning för handelsplattformen.
Även om Amazon inte har en svensk sajt än går det utmärkt att beställa varor på Amazon och få dem levererade till Sverige. Från Amazon i Storbritannien eller Tyskland tar leveransen vanligtvis 5 till 7 dagar. För ett tillägg kan man få expressleverans inom 2 – 4 dagar. Amazon Prime finns däremot ännu inte i Sverige.

Det går också bra redan nu att använda Amazons streamingtjänst i Sverige. För 5,99 euro i månaden är Prime Video en av de billigare streamingtjänsterna. Utbudet kan upplevas som något spretigt. Dessutom är stödet för svenska undertexter fortfarande begränsat.

Förutom i Storbritannien och Tyskland finns Amazon Prime bland annat i Österrike, Holland, Belgien, Luxemburg, Spanien och Portugal. Det är därför inte allt för långsökt att anta att det även kommer att erbjudas på den Svenska marknaden. Den svenska marknaden är välutvecklad och det finns en stor efterfrågan på näthandel och streamingtjänster. Svenskarna handlar allt mer på nätet och vi har redan vant oss med tjänster som till exempel Netflix. Samtidigt är det en jämförelsevis mycket liten marknad för Amazon och det kan vara en prioriteringsfråga var de ska satsa härnäst.

Mot en månadsavgift ger Amazon Prime ger en mängd förmåner, bland annat:

 • Snabba och kostnadsfria leveranser
 • Streamad film och tv-serier
 • En bättre shoppingupplevelse med fler produkter, tidiga releaser m.m.
 • Gratis e-böcker (USA)
 • Fördelar på Amazons spelplattform (USA)
 • Backup för fotografier

Amazon Prime finns ännu inte i Sverige. Däremot finns Amazon Prime redan i många länder i Europa. Amazon bygger nu datacentra i Sverige och det ryktas om en bredare satsning. Det är därför inte uteslutet att Amazon Prime även kommer att erbjudas på den svenska marknaden inom en överskådlig framtid.

Artikeln senast granskad: 13 maj, 2024

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

2 Kommentarer

 • När man vill gå ur Amazon prime är det helt omöjligt trots att man följer deras procedur.
  Avgiften fortsätter att komma.

  • Hej Anders!

   Jag har inte haft några problem med att säga upp medlemskapet. Var någonstans i processen har det tagit stopp för dig?