Privatekonomi

Jobba och tjäna pengar hemifrån – De bäst betalda jobben

Arbetsplats
Skriven av Svante Hansson

Vem vill inte ha friheten att jobba hemifrån i morgonrocken än att behöva gå upp tidigt för att ta tåget till en arbetsplats? Att jobba hemifrån passar inte alla och kräver en bra arbetsdisciplin men i utbyte så har du frihet att själva bestämma hur mycket du vill jobba eller till och med var du vill jobba. Vi har vänner som sitter på en solstol i Thailand och gör sitt dagliga arbete men det är en lång och svår väg för att komma dit.

Vad behöver man för att jobba hemifrån

I den enklaste formen så är det enda du behöver för att tjäna pengar hemifrån en dator och en bra internetuppkoppling. För att gå ner lite djupare behöver du också en färdighet i något som folk är villiga att betala för. Det kanske är svårt för dig som är fabriksarbetare att hitta något i liknande bransch som du kan göra hemifrån exempelvis.

Vissa saker lämpar sig bättre att göra hemifrån, allt med IT är ett säkert kort men finns också annat som exempelvis skrivande eller översätta texter. Vi har samlat en lista på tips på jobb som du kan göra hemifrån eller från stranden.

Förslag på jobb som du kan göra hemifrån

Vår lista är inte sorterad efter vad som fungerar bäst utan är förslag på möjligheter så kolla igenom alla och se om det är något som kan passa in dig.

Starta din egna blogg

Blogga har blivit jättestort senare åren och är du duktig att fånga dina läsares intresse så finns det helt klart pengar att tjäna här – Du kan tjäna både pengar på reklam men också affiliate-nätverk där du får provision om en läsare köper något av företagen som finns på nätverket som du skrivit om.

Viktigaste du behöver för att börja med att blogga är att komma på ett ämne att skriva om. Du kanske är duktig på att baka och har egna recept? Skriv om dem! Kom på vad du brinner för och skriv ner dina tankar. Värt att nämna så krävs det mycket tid för att i slutändan lyckas och det är viktigt att man ser det som ett långtgående projekt. Ha uthållighet som ledord.

 • Enkelt att sätta igång: Ja
 • Svårt att lyckas: Ja
 • Kan man tjäna mycket pengar: Ja, du kan tjäna riktigt bra med tiden om du är duktig.

Göra undersökningar

Det finns företag som betalar för undersökningar du gör och är väldigt flexibelt där du tjänar pengar beroende på hur många undersökningar du gör. Tyvärr är det väldigt dåligt betalt och vi rekommenderar detta enbart för dig som vill dra in lite extra pengar i slutet av månaden, inte för dig som vill ha det som leverne.

 • Enkelt att sätta igång: Ja
 • Roligt arbete: Nej
 • Kan man tjäna mycket pengar: Nej.

Starta din egna YouTube-kanal

En annan möjlighet som växt fram de senare 10 åren. Du kan skapa YouTube klipp och ha din egna kanal där du fångar ditt tittares intresse. Här får du pengar både från reklam men med tiden kan du även få pengar av andra företag som vill att du sponsrar deras produkt.

Likt bloggande så är det väldigt många som försöker med detta och det är väldigt få som lyckas göra detta till en heltidssysselsättning. Även här krävs det att man är uthållig och analyserar trender på vad som fungerar bäst.

 • Enkelt att sätta igång: Ja
 • Svårt att lyckas: Ja
 • Kan man tjäna mycket pengar: Ja, du kan tjäna riktigt bra med tiden om du är duktig.
Planera Budget

Skrivjobb / Journalist

Här inkluderar vi även att jobba som översättare men är du duktig på att skriva så finns det många jobb att hitta. Man blir oftast betald per ord och priset kan skilja sig kraftigt mellan språk och typ av texter du kan skriva. Här behöver du ha ett genuint intresse för att lära dig om saker då många av texterna du kan bli tillbedd att skriva handlar om saker du inte har någon erfarenhet av och kräver att man undersöker ämnet innan.

Engelska betalar betydligt mycket mindre då det finns så mycket konkurrens från länder som exempelvis Indien. Däremot får man väldigt bra betalt för svenska artiklar även om det kräver att du hanterar språket väldigt bra.

Du kan hitta jobb på Upwork, Freelancer, greatcontent om detta.

 • Enkelt att sätta igång: Ja
 • Svårt att lyckas: Ja
 • Kan man tjäna mycket pengar: Svenska artiklar betalar betydligt mycket mer än engelska. Går att tjäna OK om du skriver bra och snabbt

Webbutvecklare

Webbutvecklare efterfrågas hett och likt skriva texter så finns det många jobb ute på Upwork. Konkurrensen är däremot hög så det kan vara svårt att komma igång tills du har en bra portfolio men är du duktig så går det att hitta väldigt varierande jobberbjudanden. Här är det viktigt att du utmärker det du hanterar bra på och följer klientens beställning. Man behöver nödvändigtvis inte använda sig att plattformar likt Upwork men det underlättar mycket ifall man inte har ett stort kontaktnätverk.

 • Enkelt att sätta igång: Ja
 • Svårt att lyckas: Nja, är du duktig så med tiden så kommer du nog att lyckas
 • Kan man tjäna mycket pengar: Ja
Kvinna med idé

Plattformar för att hitta jobb

Oavsett vad du väljer att göra så är ett första steg att hitta var jobben finns. Vi rekommenderar Upwork som är en förmedlingstjänst mellan arbetsgivare och arbetssökande och hjälper dig hitta jobb från hela världen. Ett annat populärt ställe är Fiverr som från början var en plattform för småtjänster men som växt till sig så att man nuförtiden kan sälja och köpa stora projekt.

Varför arbeta med Upwork

 • Frihet att välja dina egna projekt
 • Jobb inom alla kategorier
 • Du vet att du får betalt

Deras prismodell är väldigt enkel för frilansare. 20% avgift på dina första $500 fakturerade pengar. 10% på allt mellan $500 – $10 000 och 5% på allt ovan.

Viktigt att veta om sådana här plattformar är att konkurrensen är hög och du konkurrerar mot folk i hela världen som alla har sin egna prissättning. 50 kr/timmen räcker kanske inte för dig men för någon i Indien så är det bra betalt.

För att du skall lyckas här är att du säljer in dig bra och förklarar på ett bra sätt varför dina priser är som de är – Kvalité för kvantitet.

Man får räkna med att det blir underbetald i början i hoppet om att samla på sig tillräckligt bra betyg och historik för att kunna ta sig en bättre kunder.

Målet är att bygga upp din portfolio först innan du tjänar pengar på det. Med bra betyg får du bättre betalt.

Vad mer finns det

Vår lista uppdateras kontinuerligt men vi kommer nog aldrig hitta alla möjligheter utan är du duktig på något så behöver du bara komma på hur du skall marknadsföra det. Det kan finnas jobb som inte ens är påtänkta ännu och du kanske blir en av de första.

________

LÄS MER: Vad är en digital nomad och hur blir du en?

________

Att jobba hemifrån passar som sagt inte alla och kräver att du har motivationen för att orka dig igenom. För vissa så är det svårt när man plötsligt tappar det sociala man hade på arbetsplatsen när du inte längre har några arbetskollegor.

Har du försökt jobba hemifrån eller jobbar du hemifrån, har du några tips?

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

2 Kommentarer

Lämna en kommentar