Privatekonomi

Jobba hemifrån – Tips för att arbeta från hemmet

Jobba hemifrån
Skriven av Svante Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vem vill inte ha friheten att jobba hemifrån i morgonrocken än att behöva gå upp tidigt för att ta tåget till en arbetsplats? Att jobba hemifrån passar inte alla och kräver en bra arbetsdisciplin men i utbyte så har du frihet att själva bestämma hur mycket du vill jobba eller till och med var du vill jobba. Vi har vänner som sitter på en solstol i Thailand och gör sitt dagliga arbete men det är en lång och svår väg för att komma dit.

För många lockar friheten att välja sina egna tider när man jobbar. För andra så vill man bort från att avsätta timmar på att pendla och vissa är helt enkelt inte sugna på sitta på en arbetsplats hela dagarna. Anledningarna är många och oavsett av vilken anledning du själv vill så är det inte alltid enkelt att komma igång.

Vi på Buffert är positiva till tanken att jobba hemifrån och en av oss jobbar hemifrån redan (eller i Thailand, eller i Japan). Vi har samlat en lista på olika jobb som lämpar sig för dig att göra hemifrån.

Vilka fördelar finns det med att jobba hemifrån

  • Du kan jobba varsomhelst i världen
  • Slipper pendla från/till en arbetsplats
  • Du väljer själv dina tider
  • Du kommer kunna spendera mer tid med familjen

Vilka nackdelar finns det

Det är tyvärr inte endast solsken och rosor med att jobba hemifrån.

  • Det kan vara svårt att ha en bra arbetsdisciplin
  • I början så kan du behöva lägga mer tid än vad du vanligtvis gjort på en arbetsplats
  • Människor är sociala djur och sitta hemma dagarna runt kan vara svårt för många

Vad behöver man för att jobba hemifrån

För att göra det enkelt så är det enda du behöver för att tjäna pengar hemifrån en dator och en internetuppkoppling. För att gå ner lite djupare behöver du också en färdighet i något som folk är villiga att betala för. Det kanske är svårt för dig som är fabriksarbetare att hitta något i liknande bransch som du kan göra hemifrån exempelvis.

Vissa saker lämpar sig bättre att göra hemifrån, allt med IT är ett säkert kort men finns också annat som exempelvis skrivande eller översätta texter. Vi har samlat en lista på tips på jobb som du kan göra hemifrån eller från stranden.

Svårt att välja

Förslag på jobb som du kan göra hemifrån

Vår lista är inte sorterad efter vad som fungerar bäst utan är förslag på möjligheter så kolla igenom alla och se om det är något som kan passa in dig.

Starta din egna blogg

Blogga har blivit jättestort senare åren och är du duktig att fånga dina läsares intresse så finns det helt klart pengar att tjäna här – Du kan tjäna både pengar på reklam men också affiliate-nätverk där du får provision om en läsare köper något av företagen som finns på nätverket som du skrivit om.

Viktigaste du behöver för att börja med att blogga är att komma på ett ämne att skriva om. Du kanske är duktig på att baka och har egna recept? Skriv om dem! Kom på vad du brinner för och skriv ner dina tankar. Värt att nämna så krävs det mycket tid för att i slutändan lyckas och det är viktigt att man ser det som ett långtgående projekt. Ha uthållighet som ledord.

  • Enkelt att sätta igång: Ja
  • Svårt att lyckas: Ja
  • Kan man tjäna mycket pengar: Ja, du kan tjäna riktigt bra med tiden om du är duktig.

Göra undersökningar

Det finns företag som betalar för undersökningar du gör och är väldigt flexibelt där du tjänar pengar beroende på hur många undersökningar du gör. Tyvärr är det väldigt dåligt betalt och vi rekommenderar detta enbart för dig som vill dra in lite extra pengar i slutet av månaden, inte för dig som vill ha det som leverne.

  • Enkelt att sätta igång: Ja
  • Roligt arbete: Nej
  • Kan man tjäna mycket pengar: Nej.

Starta din egna YouTube-kanal

En annan möjlighet som växt fram de senare 10 åren. Du kan skapa YouTube klipp och ha din egna kanal där du fångar ditt tittares intresse. Här får du pengar både från reklam men med tiden kan du även få pengar av andra företag som vill att du sponsrar deras produkt.

Likt bloggande så är det väldigt många som försöker med detta och det är väldigt få som lyckas göra detta till en heltidssysselsättning. Även här krävs det att man är uthållig och analyserar trender på vad som fungerar bäst.

  • Enkelt att sätta igång: Ja
  • Svårt att lyckas: Ja
  • Kan man tjäna mycket pengar: Ja, du kan tjäna riktigt bra med tiden om du är duktig.
Arbeta framför datorn

Skrivjobb / Journalist

Här inkluderar vi även att jobba som översättare men är du duktig på att skriva så finns det många jobb att hitta. Man blir oftast betald per ord och priset kan skilja sig kraftigt mellan språk och typ av texter du kan skriva. Här behöver du ha ett genuint intresse för att lära dig om saker då många av texterna du kan bli tillbedd att skriva handlar om saker du inte har någon erfarenhet av och kräver att man undersöker ämnet innan.

Engelska betalar betydligt mycket mindre då det finns så mycket konkurrens från länder som exempelvis Indien. Däremot får man väldigt bra betalt för svenska artiklar även om det kräver att du hanterar språket väldigt bra.

Du kan hitta jobb på Upwork, Freelancer, greatcontent om detta.

  • Enkelt att sätta igång: Ja
  • Svårt att lyckas: Ja
  • Kan man tjäna mycket pengar: Svenska artiklar betalar betydligt mycket mer än engelska. Går att tjäna OK om du skriver bra och snabbt

Webbutvecklare

Webbutvecklare efterfrågas hett och likt skriva texter så finns det många jobb ute på Upwork. Konkurrensen är däremot hög så det kan vara svårt att komma igång tills du har en bra portfolio men är du duktig så går det att hitta väldigt varierande jobberbjudanden. Här är det viktigt att du utmärker det du hanterar bra på och följer klientens beställning. Man behöver nödvändigtvis inte använda sig att plattformar likt Upwork men det underlättar mycket ifall man inte har ett stort kontaktnätverk.

  • Enkelt att sätta igång: Ja
  • Svårt att lyckas: Nja, är du duktig så med tiden så kommer du nog att lyckas
  • Kan man tjäna mycket pengar: Ja

Plattformar för att hitta jobb

Oavsett vad du väljer att göra så är ett första steg att hitta var jobben finns. Vi rekommenderar Upwork som är en förmedlingstjänst mellan arbetsgivare och arbetssökande och hjälper dig hitta jobb från hela världen. Ett annat populärt ställe är Fiverr som från början var en plattform för småtjänster men som växt till sig så att man nuförtiden kan sälja och köpa stora projekt.

Plattformar för frilansare

Varför arbeta med Upwork

  • Frihet att välja dina egna projekt
  • Jobb inom alla kategorier
  • Du vet att du får betalt

Deras prismodell är väldigt enkel för frilansare. 20% avgift på dina första $500 fakturerade pengar. 10% på allt mellan $500 – $10 000 och 5% på allt ovan.

Viktigt att veta om sådana här plattformar är att konkurrensen är hög och du konkurrerar mot folk i hela världen som alla har sin egna prissättning. 50 kr/timmen räcker kanske inte för dig men för någon i Indien så är det bra betalt.

För att du skall lyckas här är att du säljer in dig bra och förklarar på ett bra sätt varför dina priser är som de är – Kvalité för kvantitet.

Man får räkna med att det blir underbetald i början i hoppet om att samla på sig tillräckligt bra betyg och historik för att kunna ta sig en bättre kunder.

Målet är att bygga upp din portfolio först innan du tjänar pengar på det. Med bra betyg får du bättre betalt.

Vad mer finns det

Vår lista uppdateras kontinuerligt men vi kommer nog aldrig hitta alla möjligheter utan är du duktig på något så behöver du bara komma på hur du skall marknadsföra det. Det kan finnas jobb som inte ens är påtänkta ännu och du kanske blir en av de första.

________

LÄS MER: Vad är en digital nomad och hur blir du en?

________

Att jobba hemifrån passar som sagt inte alla och kräver att du har motivationen för att orka dig igenom. För vissa så är det svårt när man plötsligt tappar det sociala man hade på arbetsplatsen när du inte längre har några arbetskollegor.

Har du försökt jobba hemifrån eller jobbar du hemifrån, har du några tips?

Artikeln senast granskad: 15 oktober, 2023

Om författaren

Svante Hansson

Aktiesparare och Japan-entusiast. Driver Buffert.se tillsammans med min tvillingbror Axel Hansson. Som systemutvecklare i grunden så står jag för den tekniska biten av Buffert.se

14 Kommentarer

  • “allt med IT är ett säker kort”.
    Så är det verkligen inte. Utveckling sker mer och mer i agila team (tex kanban och scrum) där ett fysisk närvaro är ett krav med morgon stand up möten runt en board
    och snabba tekniska lösningsmöten. Vissa IT-jobb fungerar remote: T.e.x. konsultande specialister som säljer löstimmar, tex Oracle dbaér eller Linux-specialister som bara hjälper till vid incidenter eller kriser. och säljer timmar till t.e.x. datacenters. Men även där går utvecklingen nu ifrån remote jobb, outsourcing och “multi site team” för man vill vara närmare verksamheten eller andra specialister som man tar fram lösningar med. IT-arbete handlar idag mer om att tillsammans med verksamheten utvleckla plattformar, det gör man inte hemifrån sin lilla vrå…. Det har gått så långt att vissa företag förbjuder IT-projekt att ha personal på mer än en fysisk site.

    Så vill man jobba hemma skulle inte jag satsa på IT, och absolut inte gå på en utvecklarkarriär.

    • Hej!

      Självklart beror det på ett antal olika faktorer. Gällande att jobba agilt så känner jag däremot inte att det kräver fysisk närvaro och har både själv jobbat hemifrån eller jobbat med team placerade runtom hela världen där vi kört daily’s/retro/planeringsmöten remote. Det kommer alltid finnas roller som däremot kräver fysisk närvaro men många gånger går det arbeta runt detta.

      Stackoverflow har skrivit om remote working med siffror tagna från deras årliga Developer Survey: https://stackoverflow.blog/2018/01/22/remote-work-2017-developer-survey/

      Tror vi också närmar oss en mer balans där att jobba hemifrån kombineras att jobba vissa dagar på kontoret.

      Till sist, när du skriver att vissa företag förbjuder IT-projekt att ha personal remote – har du någon data eller är det en subjektiv bedömning du själv märkt ute i arbetslivet?

      • Jag har ingen data, men jag har nu, som konsult, med egna ögon sett 4 stora företag på kort tid införa detta förbud. Och det pratas mycket om detta nu på konferenser, utbildningar, träffar och liknande. Det känns som det är ett paradigmskifte. Flera svenska företag som gått hårt på niten att outsourca till Indien och detta följer som en del av den läxan.

        Vad jag däremot börjar se här i Göteborg som motsäger det jag skrivit är att en del företag har börjar schemalägga “på plats dagar”, för att bli mer attraktiva för anställda. Dvs, de erbjuder konsulter och anställda att jobba hemifrån 1-2 dagar i veckan. Men det kanske är en mognadsfas för hur remote-jobb egentligen kommer fungera. Eller så är det ett desperat försök av gamla ideal och arbetssystem att hålla fast vid gamla arbetssätt. Ur miljösynpunkt är det ju trots allt vansinne att vi som egentligen inte behöver sitter och transporterar oss fram och tillbaka dag efter dag.

        Det finns ju dock lite hopp för 100% remotejobb framöver, och det är om remote-verktygen utvecklas på ett sätt så att de blir mer lika att jobba på plats. Skype ersätter inte att sitta bredvid de du jobbar med. Men någon gång tror jag att det kommer bli standard med permanenta webkameror med rumsvyer, studiolika mikrofoner i taket och en extra skärm för bara bilder på de man jobbar med. Men det går trögt. För 10 år sen trodde jag alla skulle sitta hemma och jobba nu, men IT-verktygen är fortfarande för dåliga för att kompensera den nackdelarna att inte ha fysisk närvaro.

        Så just nu ser jag en backlash vad gäller 100% remote-jobben, medan på plat några dagar och distans några dagar i veckan är på frammars.

        • Hej igen!

          Har personligen inte sett alltför mycket remote-jobb i Sverige heller när jag jobbade i Stockholm och som du säger så är det då vanligare att man jobbar hemifrån ett par dagar i veckan och sedan sätter vissa dagar man vill att alla skall vara på kontoret.

          Fördelen med att jobba hemifrån är däremot att du inte är låst till svenska företag så om du känner dig villig så finns det företag runtom hela världen och det är en mycket större marknad att röra sig i.

          Gällande att jobba med remote team så håller jag helt klart med att det krävs ett engagemang på ett helt annat sätt för att hålla samma sociala kontakter som på en fysisk arbetsplats. Har varit på företag där det har fungerat väl men även företag där man knappt vet att de finns.

    • Hej Bosse!

      Tack för kritiken.

      Självklart kommer det skilja sig från yrke till yrke samt företag till företag. Det man däremot kan se är att det blir allt vanligare att IT-relaterade yrken erbjuder distansarbete. Detta betyder nödvändigtvis inte att man inte måste infinna sig på kontoret vissa tillfällen. Jag jobbar själv inom digital marknadsföring på distans där jag till största del arbetar runtom hela världen. Självklart finns det tillfällen jag måste närvara fysiskt men eftersom företaget är uppsatt efter målet att arbeta på distans så handlar det om enstaka dagar om året.

      Tror till stor del att det är företagen som dikterar möjligheten – inte yrket i sig.

  • Hej,
    Jag är väldigt intresserad av att jobba hemifrån. Men jag vet inte hur jag ska ta mig till vägar någon som kan rekommendera mig något eller få hjälp i första steget ?

    • Hej Luai!

      Det finns en uppsjö av företag som erbjuder arbete på distans. Jag skulle börja med att kolla på vad du kunskap i sedan se om det finns några distansarbeten som söker efter det.

Kommentarer