Blogg

Hur du skyddar ekonomin när inflationen stiger

Inflation
Skriven av Annons
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

I Sverige brottas många med stigande priser, men visste du att det även finns fördelar med inflation? Den mest kännbara är att större lån minskar i storlek, något som kan underlätta även om räntorna på dem ökar. Du kan också vara bättre förberedd genom att ha en buffert sparad på kontot.

Alla har givetvis inte planerat för den extrema situationen som råder just nu, men det finns ändå några användbara knep du kan ta till för att klara dig. Vill du veta hur du kan gå tillväga har vi sammanställt ett antal konkreta tips i denna guide.

Minska dina utgifter och var mer försiktig med att spendera pengar

Har du bolån kan det vara värt att binda en del av räntan, särskilt om du har en rörlig sådan. Du kan också amortera mer, bland annat för att få ned boendekostnaden och sänka din skuld snabbare.

Är du verksam i näringslivet kan det vara en god idé att besöka företagslån.nu, exempelvis för möjligheten till en bunden ränta under en viss period. Det kan även vara klokt att jämföra långivare mot varandra för att se om du kan få en bättre offert.

Vid utmanande tider är det även bra att lägga undan mer av din inkomst på sparkontot. Detta underlättar framförallt vid akuta situationer som krisvintrar med höga energipriser, eller när kostnaden för matvaror börjar skena.

Se över dina abonnemang

Många betalar för mycket pengar för sina abonnemang i hemmet. Har du ett TV-paket du knappt använder? Eller är hastigheten på ditt bredband högre än vad du egentligen behöver? Att ändra om dessa kan effektivt sänka totalkostnaden för hushållet.

En del svenskar har för vana att byta sin mobiltelefon så fort nästa modell dyker upp. Vissa gör samma sak med sin bil, medan andra shoppar prylar som egentligen inte är livsviktiga. Har du möjlighet att behålla dina ägodelar lite längre bör du göra det, särskilt nu när vi fortfarande befinner oss i ett osäkert läge med höga räntor och fallande bostadspriser.

Förbered dig för tuffare tider

Hyr du din bostad är det lätt att åka på en slags dubbelsmäll. Hyresvärdarna måste begära mer hyra på grund av kostnadsökningar, men du som hyresgäst måste också betala mer för elen. Därmed får du endast nackdelarna med inflationen, men inga fördelar.

Det kan kännas tråkigt för många semesterresenärer att behöva skippa utlandsresan i sommar, men under 2022 tappade den svenska kronan hela 15,3 procent mot amerikanska dollarn. Det finns många anledningar till detta, men en av dessa är det osäkra läget efter invasionen i Ukraina som även påverkar omvärldens bild på mindre valutor.

Artikeln senast granskad: 14 oktober, 2023

Om författaren

Annons

Den här artikeln är sponsrad.

Kommentarer