Hypotek

Har du stött på termen hypotek? Då har det antagligen rört sig om ett lån. Hypotek är nämligen en form utav lån där du visar upp något du kan sätta i pant. Dock behöver du inte lämna in pantobjektet till borgenären för att få ut dina lånade pengar.

Ett hypotekslån är ett bra val för dig som vill låna pengar och har något av värde som du kan pantsätta. Generellt anses hypotek vara ett mycket fördelaktigt lån eftersom du kan få en låg ränta.

Vad är ett hypotekslån?

Ett hypotekslån är en form utav pantlån. Man kan säga att det är motsatsen till blancolån där du inte behöver visa upp någon säkerhet. Lånet kallas ofta för bottenlån och kan även ses som ett bolån då bostaden utgör säkerheten.

För att få ett hypotekslån kan du bland annat använda din bostad eller fastighet som pant. Därmed visar du banken att du har en bra säkerhet för lånet, samtidigt som du inte behöver lämna ifrån dig pantobjektet till borgenären.

När du anger din bostad som pant så används ett pantbrev som representant för själva pantobjektet.

Vem kan ansöka om hypotek?

Alla som är i behov av att låna pengar kan ansöka om ett hypotekslån. Det enda som krävs är en säkerhet, alltså ett objekt att pantsätta. På så sätt visar du att du har möjlighet att återbetala de lånade pengarna.

Det vanligaste är att ha sin bostad som säkerhet. Trots att du uppger din bostad som säkerhet så förlorar du inte ägarrätten för den. Bostaden skrivs istället in i ett pantbrev. Så länge du sköter din amortering så behöver du alltså inte bekymra dig för att förlora bostaden.

Så här ansöker du om ett hypotekslån

Det finns många banker som erbjuder hypotekslån. Såväl små som stora banker och låneinstitut kan erbjuda dig en förmånlig ränta.

En ansökan om ett hypotekslån följer vanligtvis följande steg:

  1. Du fyller i och skickar in en digital låneansökan som du signerar med ditt BankID.
  2. Banken tar en kreditupplysning.
  3. Den pant du vill uppge som säkerhet intecknas.
  4. Lånet godkänns och pengarna betalas ut till ditt konto.

Efter att du har mottagit pengarna får du spendera dem fritt. Därefter betalar du amortering och ränta varje månad tills lånet är återbetalt. Om du skulle missköta dina betalningar kan banken tvångssälja din bostad om den utgör säkerheten.

Att ange din bostad som säkerhet

Du kan ansöka om ett hypotek med din bostad som säkerhet. På så sätt kan du till exempel flytta ditt bolån. Trots att du använder bostaden som bolån så får du fortfarande renovera eller bygga om bostaden. Du får dessutom sälja den så länge som lånet då blir återbetalt.

Precis som ett bolån kan ett hypotek utgöra 75-85 % av själva köpesumman. Ett hypotekslån följer alltså de officiella riktlinjerna för bolånetaket. Om du använder bostaden som pant för ditt bostadslån, då ska du betala cirka 15 % av köpesumman i kontantinsats. Dessa 15 % kan då inte vara en del av hypoteket.

Artikeln senast granskad: 5 maj, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 8 år med fokus på techbolag.